12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia vrea să cumpere rachete Patriot în cadrul programului de înzestrare a...

România vrea să cumpere rachete Patriot în cadrul programului de înzestrare a armatei. Ministerul Apărării dorește ca procedurile de achiziție să înceapă în acest an

Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat, joi, în poligonul Smârdan, că România dorește să achiziționeze rachete Patriot din Statele Unite, în cadrul programului de înzestrare a armatei.

La rândul lui, secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, a precizat că Ministerul Apărării a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării care funcționează în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, iar cererea urmează să ajungă la Guvernul de la Washington. În solicitare se precizează că România este interesată să achiziţioneze rachete de tip Patriot.

Şeful SMG, generalul Nicolae Ciucă, și-a exprimat speranța că procedurile de achiziţie pot fi demarate în anul 2017.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute cu prilejul unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu muniţie reală, care a avut loc, joi, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan (judeţul Galaţi). În poligon a fost organizată şi o ceremonie de bun venit pentru primul detaşament rotaţional de militari americani care fac parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI).

În 30 martie, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care au fost aprobate opt programe de înzestrare a Armatei, în valoare de peste 100 de milioane de euro, care au fost anterior aprobate în CSAT.



Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite.

Sistemul este bazat pe o remorcă mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată, precum graniţa turco-siriană.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane. Producătorul garantează că un camion poate fi echipat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie. Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip "Pac-3" având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.

Radarul funcţionează cu tehnologia reţelei de antene comandate în fază, care scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea.

Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul. Rachetele sunt ghidate în funcţie de traiectoria ţintei, rachetele versiunilor mai noi, chiar dacă au focoasă, sunt mult mai mici şi sunt calculate să distrugă ţinta prin impact.

Într-un recent interviu, generalul locotenent Ben Hodges, comandantul trupelor SUA din Europa, a declarat că România trebuie să continue eforturile de modernizare a echipamentelor militare.

„Aveţi încă foarte mult echipament învechit, din perioada Pactului de la Varşovia (1955-1991 – n.r.), pe care ştiu că MApN ar dori să îl îmbunătăţească. Aţi făcut anumite lucruri, precum Spike, care este un sistem antitanc excelent, de producţie israeliană, care e foarte bun. Acesta a fost un pas important, dar cred că trebuie modernizarea în continuare a forţelor terestre, interoperabilitatea, când aveţi soldaţi români sub comandament american sau soldaţi americani sub comandament românesc, să poată folosi artileria împreună, să poată comunica în siguranţă prin radio şi prin alte mijloace, şi pentru sistemele digitale. Consider că acestea sunt zone în care trebuie să continuaţi să faceţi îmbunătăţiri”, a spus el.



Polonia, unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA, a anunțat acum o lună că speră să semneze un acord în valoare de 7,6 miliarde de dolari, în baza căruia compania americană Raytheon să-i livreze opt sisteme Patriot. Potrivit ministrului Apărării, Antoni Macierewicz, acordul dintre SUA și Polonia ar urma să fie semnat până la sfârșitul anului 2017 – un termen similar celui indicat, joi, de oficialii români.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă