15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSTENOGRAME. Al României Paul și soția sa, Lia, dialoguri cu TRUICĂ și...

STENOGRAME. Al României Paul și soția sa, Lia, dialoguri cu TRUICĂ și Dan Andronic. DNA explică modul de spălare a banilor

 UPDATE : ora 16.00 Al României Paul a scăpat de cătușe.

La instanța Curții de Apel Brașov, care decide asupra arestării preventive a inculpatului AL României Paul Philippe ( Paul Lambrino), acuzat de aderare la grupul infracțional al lui Remus Truică, au apărut noi stenograme ale interceptărilor unor comunicații care ar developa noi fapte  săvârșite pentru a se obține fraudulos proprietăți foste ale Domeniilor Coroanei sau ale Casei Regale. Prejudiciul estimat până acum este de peste 135 milioane de euro.

Potrivit DNA, pentru a reuşi în activitatea infracţională de traficare a influenţei, Truică Remus a constituit un grup infracţional împreună Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz (suspecți în dosar), precum și cu inculpaţii Roşu Robert, Marcovici Andrei Marius, Dan Andronic şi Mateescu Lucian, persoane  de la care inculpatul Al României Paul Philippe  (numele din cartea de identitate a lui Paul Lambrino) a cumpărat influenţă pentru a obține retrocedări ale unor bunuri. 

Procurorii au investigat și adunat probe suficiente pentru procedurile  judiciare  și măsurile preventive de acum de la Curtea de Apel Brașov  doar pentru Ferma Băneasa, restul bunurile obținute fiind încă în investigare. 

Al României Paul a discutat în mod direct cu membrii grupului asupra modalităţii de abordare a “afacerii”, acceptând să cedeze o parte din  bunurile revendicate în schimbul influenţării deciziilor  autorităţilor deţinătoare a bunurilor pretinse.

Truică i-a spus inculpatului PAUL  că el are sprijinul avocatului Ţuca ( o casă puternică de avocatură, soția avocatului fiind judecător la Înalta Curte – nn) şi a stabilit o întâlnire  la firma de avocatură a acestuia. De asemenea, i-a prezentat prințului Paul mai mulți apropiați ai premierului  Călin Popescu Tăriceanu, în funcție în 2007-2008 când s-au săvârșit faptele.

Din probele existente la dosar reiese faptul că inculpatul Al României Paul a cumpărat influenţa pretinsă de Truică şi asociaţii acestuia şi apoi a cunoscut fiecare demers făcut de membrii grupului, fiind informat atât cu ocazia întâlnirilor avute la sediul firmei de avocatură Ţuca, Zbârcea şi asociaţii, dar şi telefonic.

Exemplificare: convorbire telefonică din …2007 între Remus Truică şi Al României Paul:                                                        

PAUL: Avem un apel de la omul lui Whiteheave (?), nu ştiu ce are de gând. Ştii de ce vrea să vorbească cu noi?

REMUS TRUICĂ: Cred că, din cauză că am discutat mult cu doamna…

PAUL: Da.

REMUS TRUICĂ:… şi ea a acceptat tot ce i-am spus …

PAUL: A, bun!

REMUS TRUICĂ: Deci cred că vrea probabil să te informeze şi să-ţi arate că este foarte flexibil!

PAUL: Bine. A zis că, vineri, cazul pe care îl avea, a fost amânat pentru iulie, anul viitor! Este chiar…

REMUS TRUICĂ: Avem soluţii aproape pentru toate, aşa că…

PAUL: Bine, pentru că eu cred că este un pic depăşit, cred că-şi dau seama de situaţia adevărată!

REMUS TRUICĂ: În mod sigur!

PAUL: Aşa că …

Redare convorbire dintre Prințesa Lia și TRUICĂ 

REMUS TRUICĂ: Prinţesă! Bună ziua! Ce faceţi?

LIA: Foarte bine, aştept cu nerăbdare să împărtăşim nişte… (?) bune, dar cred că motivul pentru care Paul te-a sunat a fost să te înştiinţeze că, orice decizie ai lua, nu doar pentru a fi în fundal, Paul este un bun coechipier!

REMUS TRUICĂ: Eu sunt foarte entuziast cu privire la aspectul ăsta!

Pentru a ascunde natura infracţională a înţelegerii, la aceeaşi societate de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii se încheie un contract de cesiune drepturi, pentru bunuri aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între inculpatul Paul Philipe al României şi SC Reciplia SRL, reprezentată de inculpatul Truică Remus.

Cum se proceda: Prințul ceda hectarele de teren și primea o sumă de bani de la membrii grupării. Finanțatorul principal a fost miliardarul israelian Beny  Steinmetz (suspect în dosar)

Convorbire din 09.10.2007, ora 17:39:14 :

 REMUS TRUICĂ: Alo!

membru grup: REMUS, ce mai faci?

REMUS TRUICĂ: Domnul David, bine, tu ce faci? Alo!

membru grup: REMUS, ai un minut, te rog!

REMUS TRUICĂ: Da, sigur.

membru grup: al membru grup … (neinteligibil), mi-a transmis un mesaj din a zis că tu vei semna contractul curând…

REMUS TRUICĂ:David, noi am avut azi o întâlnire foarte lungă cu toți oamenii importanți, am decis să punem totul pe numele companiei noastre, Robert va pregăti contractul, vei găsi contractul în varianta în limba engleză. Cred că putem finaliza totul joi, cel târziu vineri și le-am promis că vom face plata luni. Este vorba de avansul pentru Paul Philippe al României, care, în declarația dată în acest dosar, a arătat că a primit avansul…

Probabil nu va fi luni, va fi marți, poate nu marți, poate va fi miercuri, dar vreau să o fac săptămâna viitoare, pentru a nu ne pierde încrederea noastră.

membru grup: Două lucruri: când spui că ai pus totul pe numele companiei, poți să definești totul?

REMUS TRUICĂ: Deci, contractul este pentru… noi avem jumătate din 13 hectare, noi vom pune ….pe numele nostru și vom face… este o lungă discuție, o să încerc să-ți explic. Așadar, am avut o problemă cu…

(…)

membru grup: Ok. Cam cât ai nevoie să trimit? Este vorba de bani

REMUS TRUICĂ: Nu am timp să stau, pentru că am o altă întrevedere, vreau de asemenea, să stau cu Robert pentru a-ți trimite detaliile plății, dar ceea ce vreau să-ți reamintesc, am plătit până acum în jur de 5, dacă-mi amintesc bine.

membru grup: Așa îmi amintesc și eu, dar trebuie să verific, să mă uit pe contract.

REMUS TRUICĂ: Da. Așa cred, că sunt 5, pentru că au fost 2,75 o dată… 2,25 a doua oară, acum sunt 5, 14 minus… 5, ceilalți 9 trebuie să-i plătim în acest moment.

Mecanismul de spălare a banilor

În concret, acest contract de cesiune redactat şi certificat de inculpatul  Roşu Robert, prevede că Al României Paul Philippe, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract, între care şi „Ferma Băneasa” – Reciplia SRL se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire.

 DNA susține că  "Interpunerea  societăţii Reciplia SRL în realizarea înţelegerii între inculpaţii membrii ai grupului infracţional şi Al României Paul Philipe este modalitatea la care s-a recurs pentru spălarea banilor pretinşi, promişi şi daţi în schimbul influenţei traficate, dar şi pentru ascunderea identităţii reale a celorlaţi traficanţi de influenţă, parteneri ai lui Truică în activitatea infracţională desfăşurată".

Datorită faptului că inculpatul Paul Philipe al României nu dispunea de bani pentru a plăti inculpatului Truică Remus influența traficată, ba chiar dorea să obţină avans, iar acesta, la rândul său a identificat oportunități de îmbogățire, au convenit o înţelegere, prin care plata traficului de influenţă a fost de 80% și s-a raportat la un avans de 4 milioane euro pe care l-a primit cumpărătorul de influenţă (Paul), în schimbul cesiunii bunului viitor pentru care s-a traficat influenţa.

Cum a fost folosit Dan Andronic, director de ziar. Rolul actorilor grupului infracțional

Referat DNA: "Pentru că imaginea publică contează foarte mult pentru prinţ, membrii grupului, în special inculpatul Remus Truică, intuind o cale pentru a obţine mai mult de la inculpatul Paul Al României, în anul 2007,  i l-a prezentat acestuia pe inculpatul Andronic Dan ca o persoană influentă în lumea media, dar şi în lumea politică, fiind consultant responsabil de campania electorală a primului ministru.

Dan Andronic a fost folosit în cadrul grupului pentru a-i da prinţului Paul convingerea că reuşita demersului se va datora şi presiunii media exercitată prin intermediul publicaţiilor coordonate de acesta, potrivit DNA. De asemenea, a contribuit la întărirea convingerii prinţului Paul în influenţa reală a grupului la nivel politic cel mai înalt în statul român, prietenia lui Andronic cu primul ministru fiind de notorietate, dar şi  pentru evitarea unor acţiuni ale prinţului Paul împotriva SC Reciplia şi implicit împotriva grupului, acţiuni prin care acesta să pretindă alte procente din bunurile revendicate.

Ulterior, acesta a păstrat legătura directă între prinţul Paul şi Tal SilbersteinÎn privinţa Tal Silberstein, acesta a  lucrat direct cu inculpatul Marcovici Marius Andrei, de asemenea consilier al primului ministru Tăriceanu.

În aceeaşi perioadă, Tal Silberstein ( suspect în dosar) a desfăşurat afaceri în domeniul imobiliar în România, acţionând ca reprezentant al cuplului Steinmetz – Shevez (suspecți în dosar), calitate în care l-a promovat pe inculpatul Marcovici Marius Andrei ca administrator la Reciplia SRL, societate folosită drept paravan al traficului de influenţă comis pentru obţinerea averii revendicate de inculpatul Paul Al României.

În ceea ce priveşte relaţia inculpatului Al României Paul cu inculpatul Mateescu Lucian, care a aderat  la grup în anul 2011, fiind prezentat lui Tal Silberstein de inculpaţii Marcovici şi Andronic, iar apoi, acesta a preluat rolul inculpatului Truică în activitatea infracţională, respectiv menţinea legătura cu cumpărătorul de influenţă, făcea demersuri pe lângă unităţile deţinătoare .

Suspecţii Tal Silberstei, Shimon Shevez, Benny Steinmetz  au contribuit cu sume de bani pe care inculpatul Truică Remus le-a oferit cumpărătorului de influenţă, inculpatul Al României Paul, cu titlu de avans, conform înțelegerii infracționale, dar şi cu sume de bani necesare costurilor judiciare, iar inculpatul Roşu Robert a contribuit cu depunerea notificărilor la instituţii publice diverse, pentru a crea aparenţa unui demers serios, dar și cu încheierea actelor şi împuternicirilor solicitate de către inculpatul Truică Remus.

Din convorbirile telefonice redate rezultă că  în principal, legătura dintre inculpatul Al României Paul Philipe şi ceilalţi membri ai grupului infracţional era ţinută de inculpatul Truică Remus, însă cumpărătorul de influenţă (PUAL)  a discutat în mod direct şi cu ceilalţi.

Discuțiile cuplului princiar cu Dan Andronic

  Mesaj trasmis în ziua de … 2011, lui Andronic Cătălin Dan de Al României Paul

                                                   Am vorbit cu Robert. Va avea loc o întâlnire cu partenerul mâine. Poţi să vii sau pot să te văd înainte să plecăm

Convorbire..2011, de Andronic Cătălin Dan cu soţia prinţului:

                                                        doamnă: Bună dimineaţa! Bine. Deoarece timpul trece repede, am avea vreo posibilitate ca azi să-ţi dau originalele şi să vorbim despre… sau tu ştii cel mai bine ce să faci pentru a găsi pe cineva despre care a zis partenerul că avem nevoie imediat.

ANDRONIC CĂTĂLIN DAN: Azi… de la 12:00 am o mulţime de întâlniri, dar… i le poţi da lui Marius… Marius…

doamnă: Este atât de important! Este atât să important să ajungem la omul potrivit şi să…

ANDRONIC CĂTĂLIN DAN: Să-mi trimiţi lucrurile…

doamnă: Prefer să ţi le dau ţie, personal. Acestea sunt originale. Ai vrut să vezi originalele şi atunci ţi le dau.

ANDRONIC CĂTĂLIN DAN: Da… Ok.

doamnă: Şi vreau să ştiu că începi să te ocupi să îl găseşti pe acest tip şi noi putem să ajutăm ca să-l pregătim!

ANDRONIC CĂTĂLIN DAN: Ok, dar nu pot să-ţi dau răspunsul azi în legătură cu toate aspectele. Mai întâi, trebuie să văd şi apoi să încerc să găsesc tipul.

 Deşi grupul infracţional a fost constituit în scopul obţinerii întregii averi revendicate de suspectul Paul al României, până la acest moment s-au efectuat acte de urmărire doar cu privire la retrocedarea nelegală a Fermei Regale Băneasa.

Demersurile pentru retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa

În concret, după declinarea de către Primăria Municipiului Bucureşti, prin dispoziţia nr. 9134 din 23.11.2007 a  Primarului General al Municipiului Bucureşti către Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, demersurile inculpatului Truică Remus au fost derulate la nivelul acestei instituții și au fost concentrate pe rezolvare până la sfârșitul anului 2007, iar pe parcursul lunilor aprilie – iulie 2008 fiind interceptate mai multe convorbiri între membrii grupului infracțional:

Relevante sub acest aspect sunt:

Convorbirea din data de….04.2008, în care îl informează despre stadiul cererii:

REMUS TRUICĂ: …. Ce faci ?.

.membru grup: Nu rău. Cum e vremea în România?

REMUS TRUICĂ: Ok. Al doilea subiect se referă la Băneasa. Suntem la stadiul la care schimbăm documentele între noi și instituție. Sunt total nefolositoare actele pe care ni le-au trimis, dar cel puțin nu au intenție rea. Documentele sunt neutre. Neutre sau pozitive. Sper că vom încheia direct cu ei foarte curând… se referă la institut

membru grup : Ok. Ce înseamnă dacă se finalizează?

REMUS TRUICĂ: Înseamnă că semnăm cu ei. De fapt, avem nevoie doar de o semnătură de la ei. Nu avem nevoie de altceva. Am pus totul acolo, 99,9% este totul gata. Nu știu de ce încă… probabil vor să fie acoperiți înainte de a semna.

membru grup: Asta e ultima semnătură de care ai nevoie ? Ultima?

REMUS TRUICĂ: Da. E nevoie de un singur lucru. Să semneze șeful instituției, în rest totul e realizat.

.

REMUS TRUICĂ: Da.

(…)…membru grup: Aștept vești bune în legătură cu Băneasa (?), e important.

REMUS TRUICĂ: Crede-mă că aștept mai mult decât tine. Sunt ca… aceste semnături.

 

Dovada faptului că înțelegerea infracțională era exactă, 80% din bunul ce va fi obținut  rezultă din convorbirea telefonică din….05.2008,

REMUS TRUICĂ:Desigur, din contract, iar la plată este 80-20 ca de obicei.

SHIMON: Este la fel 80-20?

REMUS TRUICĂ: Da. Asta este ce am decis. Am decis ceva diferit?

Aşa cum am arătat, intermedierea influenţei necesare la Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, dar și mituirea directorului Institutului Iliescu Horia, a fost sarcina infracțională îndeplinită de către inculpatul Truică Remus.

La convingerea CA al Institutului  de a ceda Ferma Băneasa către gruparea TRUICĂ a contribuit și actualul președinte al Academiei agricole, Gheorghe Sin, inculpat în dosar și pus sub control judiciar academicianul Sin mai are în biografie o condamnare: patru ani cu suspendare în dosarul Dan VOICULESCU-ICA.

Procurorii anticorupție i-au reținut pe Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roșu, Marius Marcovici  și Lucian Claudiu. Instanța Curții de Apel Brașov a RESPINS solicitarea DNA de arestare preventivă. Instanța a decis ca Remus Truică și Robert Roșu să fie arestați la domiciliu, iar ceilalți trei, sub  control judiciar.

Al României Paul Philippe și soția sa, Lia, sunt implicați și în dosarul retrocedărilor "Hrebeniuc&Ilie Sârbu, prejudiciu de peste 303 milioane euro"

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă