UPDATE 15.31: Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susține că este dreptul constituțional al șefului statului să analizeze amănunțit profilul persoanei pe care urmează să o desemneze ca prim-ministru.
„Este dreptul constituțional al președintelui de a face o analiză amănunțită asupra persoanei pe care o va desemna prim-ministru. Probabil, dacă propunerea PSD ar fi fost o persoană publică mai conturată, decizia ar fi fost mai ușor de luat”, a declarat Raluca Turcan, vineri, după anunțul șefului statului cu privire la desemnarea noului premier după Crăciun.
Întrebată dacă se așteaptă ca președintele să o desemneze pe Sevil Shhaideh ca premier, liderul liberalilor a spus: „Dreptul președintelui este foarte bine definit constituțional, așa că această decizie îi aparține dumnealui”.
15.20: Președintele Senatului, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, susține că se aștepta ca în cursul zilei de joi sau cel târziu vineri șeful statului să facă nominalizarea pentru funcția de prim-ministru, potrivit Agerpres.
„Am luat act de declarația președintelui cu privire la momentul la care va anunța nominalizarea pentru funcția de prim-ministru. (…) Și Senatul și Camera am fost convocați de președinte, conform prevederilor constituționale, în urmă cu două zile și astăzi (joi — n.r.) am încheiat toate procedurile în așa fel încât Parlamentul să fie complet operațional și să poată să înceapă audierea miniștrilor din guvernul care urmează să se formeze. Am procedat atât de repede pentru că este și normal — alegerile s-au încheiat, Parlamentul vechi și-a încheiat mandatul, noul Parlament a fost ales și trebuie să înceapă să funcționeze. (…) Deci pe partea noastră, noi am fost foarte expeditivi aș spune, în sensul bun al cuvântului, ca să punem lucrurile în mișcare. Eram în așteptare și credeam că astăzi sau poate mâine cel târziu ne vom regăsi cu nominalizarea făcută. Cred că perioada aceasta de interimat și de nefuncționare cu puteri depline a Guvernului trebuie să se scurteze cât mai mult și de aceea sigur că este binevenită cât de curând nominalizarea făcută de președintele României”, a declarat Tăriceanu, joi, la Senat.
El a adăugat că, în prezent, Guvernul are atribuții limitate și că nu se poate lungi „această perioadă de așteptare care nu este una normală”. „Suntem într-o situație anormală, cu un guvern care este practic cu puteri limitate și sigur că trebuie să depunem eforturile ca lucrurile să reintre în normal, adică pe baza alegerilor, pe baza votului dat de cetățeni, noul Parlament să se constituie, să se alcătuiască și Guvernul să pornească la treabă”, a subliniat acesta.
De asemenea, președintele Senatului a subliniat necesitatea ca actualul Executiv „să se rezume numai la gestionarea treburilor curente”. „Conform Constituției nu mai au voie să ia decizii majore. Am auzit că există această tentație, că sunt anumite presiuni. Deci Guvernul trebuie să fie foarte atent la ceea ce face în această perioadă pentru că el, în momentul acesta, este practic lipsit de orice fel de legitimitate”, a mai spus Tăriceanu.
14.24: „Am luat notă la anunțul președintelui. Noi, la Parlament, ne-am organizat în așa fel încât să fie pregătite toate procedurile pentru audierea miniștrilor. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunțul astăzi. Fiecare cu ritmul lui. Aș vrea să sfătuiesc Guvernul să nu mai facă atâta agitație cu proceduri de angajare prin ministere, de numiri”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea, care a răspuns că a aflat de anunț de la televizor.
„Probabil că vrea să aibă mai multe discuții cu doamna Shhaideh”, a mai spus Liviu Dragnea.
Întrebat dacă se poate vota premierul până de Anul Nou, Liviu Dragnea a precizat că „este fundamental pentru România” să se desemneze Guvernul până la 31 decembrie.
„Am o oarecare emoție, pentru că nu a precizat în care zi după Crăciun se va face numirea”, a mai spus noul președinte al Camerei Deputaților, care a subliniat că „n-ar avea sens” ca președintele Iohannis să propună un premier susținut de o majoritate.
Întrebat dacă se mai pune problema de o suspendare a președintelui, Liviu Dragnea a răspuns: „Depinde de ce propunere face.”
Totodată, Dragnea a amenințat cu excluderea oricărui lider PSD care ar accepta funcția de premier, în cazul în care Klaus Iohannis ar propune pe altcineva.
14.15: Fostul premier Victor Ponta a reacționat, pe Facebook, la decizia președintelui de a amâna numirea premierului.
„Dl Iohannis joacă <<șah>> ( sau mai corect <<septică>> vorba lui Crin) pe spinarea oamenilor din această țară! Decizia de azi este cea mai proastă din cele posibile și afectează viața fiecărui cetățean român ( nu a PSD , a lui Dragnea sau Ponta)! Angajații Complexului Energetic Oltenia pleacă acasă de Crăciun fără salariile cuvenite conform muncii lor pentru că Guvernul <<Cioloș>> nu a avut timp să aprobe Bugetul CEO-iar guvernul <<Sevil Shhaideh>> nu poate fi învestit că nu are chef Dl Iohannis! Așa iresponsabilitate nu am văzut nici la Băsescu!”, a scris Victor Ponta.
14.00: „Consultările s-au încheiat după două zile, consultările cu partidele parlamentare. Am avut în cursul consultărilor două propuneri pentru funcția de prim-ministru: doamna Shhaideh și domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, formată din PSD, ALDE și UDMR. Asfel, zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a spus președintele, într-o conferință de presă la Cotroceni.
13.50: Ultima întâlnire dinainte de a anunțat decizia privind viitorul premier a fost cu delegaţia minorităţilor naţionale. La ora 14.00, șeful statului va face declarații de presă.
Liderul grupului parlamentar al minorităților, Varujan Pambuccian, a declarat după consultările cu președintele Klaus Iohannis că prim-ministrul va fi desemnat cel mai probabil joi.
„Chestiunea este limpede (…). Este o situație de pilot automat datorată majorității pe care o are PSD-ul și coaliția pe care a format-o cu ALDE în Parlament. Probabil că vom avea în seara aceasta un nou prim-ministru, pe care îl așteptăm la grup să discutăm chestiunile noastre, bănuiesc săptămâna viitoare”, a declarat Pambuccian la Palatul Cotroceni.
El a descris-o pe Sevil Shhaideh drept „un om extrem de muncitor, serios, care se ține de cuvânt și inteligent”.
UPDATE 13.30: Cine este Eugen Tomac, propunerea PMP ca premier.
Eugen Tomac s-a născut la 27 iunie 1981, în comuna Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina). A absolvit Școala Generală din localitate, a urmat cursurile Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (1999) și a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității București (2003). A absolvit și un master, cu lucrarea „România în secolul XX” (2005) în cadrul Universității București. Este doctorand (2006) al aceleiași facultăți.
În cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice a absolvit cursul „Studii europene și euro-atlantice” (2003). Alte specializări: International Visitor Leadership Program (2006), cursul de perfecționare „Management NGO” la Washington (2007) și cursul „Managementul organizațiilor non-guvernamentale”, Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale și Sondaje (2007).
Și-a început activitatea profesională ca redactor la Revista „Magazin Istoric” (2004-2006), apoi, a fost expert, responsabil cu relațiile cu românii de pretutindeni în cadrul Administrației Prezidențiale (2006-2007); asistent la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (2007-2008); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (2009-2010); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României (2010-2012); consilier de stat, Cancelaria Președintelui, Administrația Prezidențială (2012).
La alegerile din 9 decembrie 2012, a devenit deputat al Partidului Democrat Liberal (PDL) ales în circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 2. În această calitate, a fost președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (dec. 2012—sept. 2013 și membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (mart. 2013 — apr. 2014).
A devenit membru al PDL în 2008, deținând și funcția de prim-vicepreședinte al Organizației PDL Diaspora. A demisionat din partid la 19 iulie 2013, pentru a se înscrie în Fundația Mișcarea Populară, devenită Partidul Mișcarea Populară (PMP).
În cadrul PMP a deținut funcțiile: președinte interimar (29 ian. 2014 — 6 iun. 2014), vicepreședinte al partidului și coordonator al Departamentului românii de pretutindeni (6 iun. 2014), șef de campanie pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2014 (începând cu aug. 2014), președinte interimar (ian. 2015 — febr. 2015), președinte al PMP (8 febr. 2015 — 25 oct. 2015), președinte executiv (25 oct. 2015 — prezent).
Este membru fondator și președinte al asociației Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni (2000) și membru fondator al asociației Centrul pentru Educație Democratică (2005). În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Eugen Tomac a obținut un mandat de deputat în București, pe listele PMP.
A fost decorat cu medalia comemorativă „Dimitrie Cantemir” de către Fundația Culturală „Magazin Istoric” (2009); cu Ordinul „Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruință” al Mitropoliei Basarabiei (2010). A primit premiul „Vocația Spiritului Balcanic” din partea revistei „Balcanii și Europa” (2011).
13,00: Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că Sevil Shhaideh, propusă de PSD și ALDE pentru funcția de prim-ministru, „are o reputație excepțională în comunitatea turco-tătară din Dobrogea de unde vine (…). Are un soț care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputația profesională a domniei sale este excepțională în comunitate”.
Totuși, Băsescu a susținut că lipsa experienței în politică a lui Sevil Shhaideh ar putea să o transforme într-o „fațadă pentru domnul Dragnea”.
„În același timp, doamna are experiență politică zero. Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD-ului și din acest motiv cred că riscul să fie doar o fațadă pentru domnul Dragnea și oamenii puternici din PSD este major. Or, România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E guvernul, e președintele ales, dar în spatele lui, decizia finală o au ayatollahii — acel consiliu al marilor șefi religioși din Iran”, a mai spus liderul PMP.
„N-ar trebui să fim un astfel de stat și ne vom lupta ca acest lucru să nu se întâmple”, a subliniat fostul șef al statului.
Președintele Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, a doua rundă de consultări cu reprezentanții partidelor politice, pe tema desemnării viitorului premier. Joi, la Cotroceni s-au prezentat reprezentanți ai PMP și ai minorităților naționale, iar PMP l-a propus ca șef al Guvernului pe liderul executiv al partidului, Eugen Tomac.
„De-asta suntem opoziție, să creem concurență”, a declarat liderul PMP, Traian Basescu.
Liderii PMP au anunțat că se opun numirii în fruntea Guvernului a lui Sevil Shhaideh și că vor vota în Parlament împotriva acestei propuneri.
Amintim că, la consultările de miercuri, cu PSD și ALDE, liderul PSD, Liviu Dragnea i-a înmânat preşedintelui Iohannis un dosar cu semnăturile parlamentarilor PSD şi ALDE, specificând că aceste două formațiuni au o singură propunere de premier – Sevil Shhaideh.
Sevil Shhaideh este propunerea făcută miercuri de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Dacă Sevil Shhaideh va fi numită premier, va fi prima femeie prim-ministru din istoria României.
Sevil Shhaideh are 52 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice şi a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării. Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost „nași” la cununie.
Shhaideh este membru PSD din iulie 2015, adică după numirea la conducerea Ministerului Dezvoltării.
Sevil Shhaideh, opiniile editorialiștilor ”România liberă”
Sabina Fati, senior editor:
Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea de PSD?
În cancelariile occidentale au fost momente serioase de stupoare, în cele din Orientul Mijlociu și Asia – de uimire mulțumită, în vreme ce în PSD s-a lăsat o liniște care nu prevestește nimic bun. Sevil Shhaideh va fi, la 52 de ani, prima femeie musulmană care va conduce guvernul unei țări din Uniunea Europeană.Citiți aici tot editorialul!
Mircea Marian, senior editor:
Slujbașii mafiei ocupă Guvernul. Deocamdată
Multe catastrofe au condus Guvernul României, dar e prima oară când un modest slujbaș al grupului infracțional organizat de PSD în județul Constanța ajunge premier. În 1992, când Ion Iliescu l-a cules din prăfuitul Comitet de Stat al Planificării, Nicu Văcăroiu era tot un mărunt amploiat. Un contabil prăfuit al regimului ceaușist. Dar nu se putea spune despre el că e crescut la curtea unei mafii locale. Citiți aici tot editorialul!
Cătălin Prisacariu, senior editor:
Sevil Shhaideh, doar un pion pentru Dragnea premier
În mai 2015, imediat ce Dragnea reușise să-și impună fina, pe Sevil Shhaideh, la Ministerul Dezvoltării, scriam că Ponta deja pierduse meciul, deși nu o știa: „Imediat ce a apărut anunțul că Sevil Shhaideh este nominalizarea lui Ponta pentru portofoliul de la Dezvoltare Regională, Dragnea a declarat că azi își va și înregistra demisia din funcția de președinte executiv al PSD. Nu, nu este doar o coincidență, a scris jurnalistul Cătălin Prisăcariu a scris, pe blogul său, despre premierul propus de PSD. Citește aici tot editorialul!
Sevil Shhaideh este propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru. Este o propunere foarte controversată pentru că Sevil Shhaideh a fost șefa de cabinet a baronului de Constanta, Nicușor Constantinescu. Acesta este în prezent la închisoare, condamnat pentru fapte de corupție.
Prin funcția ocupată în subordinea lui Nicușor Constantinescu, Sevil Shhaideh, a fost în centrul grupului de interese al grupării PSD Mazăre – Constatinescu. Ulterior a fost propusă de Liviu Dragnea ministru la Ministerul Dezvoltării, după ce șeful PSD a fost nevoit să demisioneze ca urmare a condamnării definitive.
Sevil Shhaideh este și fina lui Nicușor Constantinescu, dar și fina lui Liviu Dragnea. Este de religie musulmană și de etnie turco-tătară.
Alte articole importante despre Sevil Shhaideh:
Sevil Shhaideh: A fost subordonata baronului PSD Nicușor Constantinescu. Articol de Cristian Hagi
Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost ”nași” la cununie. Am pus ghilimele pentru că la musulmani – Sevil Shhaideh – nu există noțiunea de naș, ca la ortodocși, ci de martori la căsătorie, deși rolul este asemănător. Liviu Dragnea a numit-o secretar de stat în MDRAP, în perioada când era ministru. Citește aici articolul!
Sevil Shhaideh, averea
Jurnalistul Cătălin Prisacariu, senior editor România liberă, a descoperit încă din 2015 informații interesante legate de persoana propusă de Liviu Dragnea pentru a ocupa funcția de prim-ministru și pentru a forma noul guvern PSD-ALDE. ”Cît era secretar de stat, Shhaideh deținea doar un cont bancar de puțin peste 143.000 RON, cont deschis în 2011. Inclusiv în ultima declarație de avere de secretar de stat, de pe 10 octombrie 2014, Sevil Shhaideh a menționat acest cont bancar”. Citiți aici tot articolul!
Sevil Shhaideh, numirea
„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, Legea nu reprezintă o chestiune secundară și (…) nu aș fi vrut să solicit asta pentru mine, deocamdată. (…) Vreau să îmi dea garanția că este un om care muncește, care știe, în cSevil are am încredere totală (…) și care să urmeze, în detaliu, programul nostru de guvernare. Nu promovez un conflict inutil. Propunerea este Sevil Shhaideh”. Cititi aici articolul!
Sevil Shhaideh, reacții
Disperare pe paginile pro-PSD de pe Facebook după desemnarea noului premier: „Unde sunt românii noștri? Iar ne-a păcălit Dragnea”, „Dacă e musulmancă și dă drumul la refugiați în țară, o să aveți război”
E jale mare pe grupurile pro-PSD de pe Facbook, după nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, remarcă ziaristul Vlad Andriescu. Stupoarea și revolta susținătorilor PSD față de numirea unui premier de etnie turcă și de religie musulmană vin după o campanie electorală în care PSD a tot bătut monedă pe tema “strănii ne distrug țara”.
Citiți aici comentariile fanilor PSD
Sevil Shhaideh, venituri
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a dezvăluit, pe blogul său, în mai 2015, că Sevil Shhaideh, propusă miercuri pentru funcția de prim-ministru de PSD și ALDE, câștiga lunar de vreo cinci ori mai mult decât un ministru și de vreo trei ori ori mai mult decât președintele României … citește mai departe aici
Sevil Shhaideh, explicația lui Dragnea
„Am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui și ale legii în vigoare. Pentru mine, legea nu reprezintă o chestiune secundară” … citește mai departe aici …
Sevil Shhaideh, reacții
Fostul premier Victor Ponta susțin că propunerea PSD-ALDE pentru conducerea Guvernului, Sevil Shhaideh, este foarte bună și de nerefuzat de președintele Klaus Iohannis … citește mai departe aici …
Sevil Shhaideh, reacții
Sevil Shhaideh, reactii
Sociologul Barbu Mateescu consideră că propunerea de premier a PSD-ALDE, anunțată miercuri, reprezintă, într-o anumită măsură, un test atât pentru electorat, cât și pentru formațiunea politică, întrucât Sevil Shhaideh „apartine unei minorități etnice și probabil și religioase”, ceea ce este „un pic contrar valorilor exprimate în campanie”. Citiți aici tot articolul!