11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialOficial curati

Oficial curati

CNSAS a mai dat ieri cateva decizii de necolaborare cu Securitatea in sensul de politie politica in cazul a patru politicieni cunoscuti. Surse apropiate CNSAS ne-au precizat ca este vorba de pesedistul Adrian Nastase, senatorul PRM Gheorghe Funar, deputatul PNL Mihaita Calimente si fostul sef al Cancelariei primului ministru, Aleodor Francu.
Adrian Nastase are doua dosare de urmarire informativa, Securitatea “botezandu-l” cu numele conspirativ “Adi”. In urma cu cateva saptamani, cand si-a vazut dosarul, Adi se declara socat de planul de masuri care au fost luate pentru urmarirea sa: “Unul dintre dosare contine informatii care m-au socat cu adevarat. M-am simtit ca fiind unul dintre cei mai mari dusmani ai poporului”. La data respectiva Adi le dezvaluia ziaristilor ca i s-au facut perchezitii secrete la domiciliu si la birou, i s-a interceptat telefonul, a fost filat permanent si i-au fost supravegheate deplasarile pe care le facea in tara si in strainatate. Nastase sustinea ca acelasi tratament l-a avut si sotia sa Dana.
In cazul peremistului Gheorghe Funar lucrurile au mers snur la CNSAS. Miercuri a fost audiat, iar ieri a primit o bila alba din partea institutiei. Funar declara la iesirea de la audieri ca dosarul sau contine doar trei file si relatari ale ofiterilor referitoare la persoana sa. Funar a recunoscut ca Securitatea a incercat sa-l racoleze in repetate randuri, dar, zice el, a rezistat presiunilor.
Din malaxorul CNSAS a iesit curat si Aledor Francu, pana nu demult membru PNL si seful Cancelariei primului ministru. Miercuri, la iesirea de la audieri, Francu declara ca nu a scris decat doua note informative cu caracter tehnic care “nu au facut rau nimanui”.
Dosar de urmarire a avut si deputatul liberal Mihaita Calimente, el primind o decizie de necolaborare cu Securitatea. Calimente spune ca a fost urmarit deoarece era recalcitrant: “Banuiam ca ma urmareau. Eram un tip mai nervos. Eram genul care a fost dat afara din toate scolile pentru ca duceam corespondenta cu “Europa Libera”. In anul I de facultate, am organizat o revolta a muncitorilor agricoli, iar la congresul al XIV-lea, am intrat la colegi in cancelarie si le-am stins radioul”.
Bile albe au primit si deputatul Oana Manolescu, reprezentantul Ligii Albanezilor in Parlament si deputatul PSD Corneliu Dida.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă