0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialMuftiul Iusuf Murat, noi precizări despre moschee

Muftiul Iusuf Murat, noi precizări despre moschee

Muftiul Iusuf Murat, liderul comunității musulmane din România, a declarat, marți, că moscheea care va fi construită pe terenul din zona Bulevardului Expoziției din București nu va fi cea mai mare din Europa, informează Mediafax.

„Nu va fi cea mai mare moschee din Europa. Când am făcut o astfel de afirmație cu cea mai mare moschee am vrut să evidențiez rolul pe care îl are statul român și respectul pe care îl are statul român față de comunitatea turco-tătară din România, dar din păcate cu o asfel de afirmație am fost înțeles greșit”, a declarat Muftiul.

Citește și: Ponta explică de ce se ridică o moschee în București

„Proiectul constă într-o simplă moschee cu o capacitate maximă de o mie de persoane, un parc pentru copii, constă într-un loc de abluțiune (spălare spirituală) care este specific, deci este o anexă care vine în mod special în lăcașele de cult musulmane”, a explicat Muftiul.

Iusuf Murat a precizat că nu știe de unde a apărut ideea de construire a unei universități în care să învețe un număr de 6000 de studenți, întrucât proiectul include doar o școală de vară unde familile copiilor musulmani din București vor putea să-şi trimită copiii să învețe abecedarul religiei islamice de la un duhovnic care este avizat de instituția pe care o reprezintă, ceea ce va fi în beneficiul societății românești.

Citește și: Traian Băsescu, mesaj pentru muftiul musulmanilor: Ciocul mic

Mufilul a ținut să precizeze că în această școală „duminicală” se vor învăța lucrurile elementare ale religiei, „nicidecum dogmatica sau științele de bază ale religiei islamice, cum este interpretarea Coranului, relatările profetului, etc”.

Capacitatea clădirii care ar urma să devină școala duminicală este de circa 20 de copii, adăugând că nu este necesar avizul Ministerului Educaţiei pentru înfiinţarea acesti şcoli.

„Dacă nu se va dori din partea autorităților sau din partea cetățeanului de rând ca această moschee să fie finanțată de către statul turc, solicit ca statul român să finanțeze această moschee”, a mai spus liderul comunităţii musulmanilor din România.

El a susținut că a discutat cu Preafericitul Patriarh Daniel pentru a reînființa comisia de avizare a lăcașelor de cult din cadrul unei instituții guvernamentale pentru că „de exemplu într-o localitate din Moldova există doi musulmani și s-a înființat lăcaș de cult fără ca instituția de cult care îi reprezintă oficial pe toți credincioșii să cunoască această situație”.

Citește și: Moscheea care naşte scandal înainte de a fi construită

Întrebat dacă are informații potrivit cărora în moscheile neavizate de instituțiile abilitate s-ar predica și idei fundamentaliste radicale, Muftiul a precizat că „nu am astfel de informații pentru că nu dețin controlul unor asemenea lăcașe de cult și nu sunt avizate de către instituția oficială care ar trebui să avizeze aceste lăcașe de cult”.

Muftiul a afirmat că fenomenul este destul de răspândit în condiţiile în care 95 la sută din lăcașele de cult musulmane nu sunt avizate.

Iusuf Murat a subliniat faptul că își dorește construirea unei moschei în capitală pentru că „este un drept de a ne construi o moschee într-o capitală europeană, într-o țară democratică unde se respectă valorile democratice și unde există libertate religioasă și libertatea de expimare și bineînțeles într-o țară unde comunitatea musulmană autohtonă care trăiește pe aceste meleaguri de mai bine de o sută de ani a fost loială statului român”.

Premierul Victor Ponta a explicat, luni, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, de ce se ridică o moschee în București. Astfel primul-ministrul a ținut să sublinieze că între România și Turcia există un parteneriat strategic.

Un alt motiv invocat de Ponta în favoarea construcției unei moschei este legat de faptul că lăcașul de cult este adresat credincioșilor. De asemenea, premierul a mai admis că în timpul guvernării sale s-a refăcut și Templul Coral al evreilor.

Mai mult, Ponta a mai subliniat că, deși românii sunt majoritari ortodocși, sunt toleranți, iar din acest punct de vedere ridicarea unei moschei în București nu ar trebui să fie o problemă.

Lăcaşul de cult pe care Turcia vrea să-l construiască în Bucureşti creează deja controverse în mediul politic românesc. Reprezentanţii musulmanilor din România spun însă că este „necesară” o asemenea investiţie. Cert este că moscheea se va construi pe un fost teren al statului, foarte valoros.

Turcia va construi în București una dintre cele mai mari moschei din Europa. Pe un teren de pe bulevardul Expoziției, dăruit de Guvrenul României Muftiatului Cultului Musulman din România, se va ridica de fapt un centrul cultural de 11.000 de metri pătrați, care va include, pe lângă moschee, care va putea adăposti 2.000 de persoane, săli de curs pentru ca imamii să predice din Coran, o bibliotecă şi chiar spaţii de cazare. Terenul valorează circa patru milioane de euro și a aparținut Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat. Singura condiţie pe care a impus-o guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheei să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construire vor fi asigurate de către statul turc.

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat în termeni duri decizia Guvernului. „Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…) Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 600.000 de studenţi mulsulmani.(…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară”, a spus fostul preşedinte, la o întrunire a PMP, care s-a desfăşurat la Piteşti. Acesta a precizat că decizia trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi că proiectul trebuie respins.

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

David Popovici îl provoacă pe Leon Marchand la duelul suprem la 200 metri liber: „Haide, Leon!”

Popovici își exprimă aprecierea față de Marchand și așteaptă cu nerăbdare o confruntare pe distanța sa preferată David Popovici (20 de ani) și Leon Marchand...

Principalul partid sârb din Kosovo a fost autorizat în apel să participe la alegerile legislative

O a doua instanţă a Comisiei electorale din Kosovo a anulat miercuri decizia luată luni de aceasta de a respinge participarea principalului partid sârb...
Ultima oră
Pe aceeași temă