8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMotivare: Ana Maria Pătru a primit mită de la reprezentanții Siveco pentru...

Motivare: Ana Maria Pătru a primit mită de la reprezentanții Siveco pentru derularea unor contracte cu Autoritatea Electorală Permanentă

Tribunalul Prahova, care a dispus arestarea fostei şefe a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a publicat motivarea care a condus la luarea acestei decizii. Ana Maria Pătru, a pretins de la reprezentanții SC Siveco România contravaloarea unui apartament și a unui autovehicul pentru a asigura derularea în bune condiții a unor contracte pe care firma le avea cu AEP și pentru a susține în continuare societatea în obținerea de noi contracte cu instituția.

“În fapt, tribunalul, în urma analizării actelor și lucrărilor dosarului de urmărire penală, reține (…) că sunt indicii temeinice și motive verosimile din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpata a săvârșit infracțiunile mai sus menționate în sensul că: în perioada aprilie-iunie 2008, A.M.P. (Ana Maria Pătru—n.r.), în calitate de vicepreședinte al A.E.P. — funcție cu rang de secretar de stat — a pretins de la reprezentanții SC S. R. SA (Siveco România—n.r.) contravaloarea unui apartament și a primit, în cursul anului 2009, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea imobilului-apartament cu nr. (…), promițând în schimb că va susține derularea în bune condiții a contractului nr. 80703/25.04.2008 încheiat de SC S. R. SA cu A.E.P., precum și că va susține același agent economic pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică precizată, fapt care s-a și realizat”, se menționează în textul motivării.

Conform unui raport de activitate postat pe site-ul oficial al AEP, contractul din data de 25.04.2008 a fost încheiat de AEP cu SC Siveco România SA.

“Prin contractul de achiziție publică nr. 80703/25.04.2008, s-au realizat programele de calculator pentru consiliile locale și județene (inclusiv sectoarele și primăria generală a municipiului București), precum și pentru primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor, primarul general al mun. București și președinții consiliilor județene. Contractul a fost încheiat cu S.C. SIVECO România S.A.”, se precizează în raportul citat.

Procurorii spun că, în aceeași calitate, Ana Maria Pătru a pretins, în cursul anului 2011, de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale, contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover, primind suma de 15.000 euro.

“În cursul anului 2011, în calitate de vicepreședinte al A.E.P.—funcție cu rang de secretar de stat — a pretins de la reprezentanții SC S. R. SA contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover model Range Rover Sport și a primit de la reprezentanții agentului economic precizat suma de 15.000 euro — echivalentul a 61.765,50 lei, promițând în schimb că va susține derularea în bune condiții a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 și a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea ‘Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral’ încheiate de asocierea SC S. R. SA — în calitate de lider și SC A.S. SRL cu A.E.P., precum și că va susține SC S. R. SA pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică precizată, fapt care s-a și realizat”, se mai spune în motivare.

În acest context, instanța a apreciat că măsura arestării preventive a inculpatei este “pe deplin proporțională cu interesele ce vizează preîntâmpinarea repetabilității acestui gen de fapte și cu cerințele protecției publicului larg de consecințele reluării unui ciclu infracțional extins”.

“Apărările inculpatei în sensul că nu a pretins și nu a avut nicio putere de a influența desfășurarea unor contracte în derulare și viitoare, nu pot fi reținute, acestea necoroborându-se cu probatoriul administrat în cauză, nu prezintă relevanță în fața gravității faptelor, ca de altfel recunoașterea și lipsa antecedentelor penale”, se mai arată în motivarea Tribunalului Prahova.


Citeşte şi: Campania electorală începe cu cătușe la Autoritatea Electorală Permanentă. Președinta instituției, ARESTATĂ! Motivele: Distrugerea unor probe și presiuni asupra martorilor

Ana Maria Pătru ar fi fost denunțată că, în perioada în care a ocupat funcții de conducere în cadrul instituției, ar fi influențat luarea unor decizii legate de atribuirea unor contracte de achiziții publice și efectuarea unor plăți în regim preferențial. Pentru aceste servici, șefa Autorității Electorale Permanente (AEP) a primit de la patronii a două firme în total 225.000 de euro cu care și-a cumpărat o mașină Land Rover și un apartament în București.

De asemenea, șefa AEP a fost denunțată că a aranjat ca un om de afaceri să fie primit în audiență de ministrul Economiei din 2009 (Ion Ariton), serviciu pentru care a primit 50.000 de euro.

Banii primiți de șefa AEP pentru contracte și plăți au circulat prin mai multe firme pentru a li se pierde urma. Una dintre aceste firme a aparținut soțului șefei AEP, radiată între timp. Cu o parte din bani (210.000 de euro) a achiziționat un apartament în București, iar cu 65.000 de euro – o mașină ( Land Rover – model Range Rover Sport) ascunsă pe numele unei persoane (Andrei Elena, care ar fi dat declarații complete)

Perioada anchetată de DNA Ploiești este între 2008-2015, după cum au anunțat, oficial, procurorii.  Ana Maria Pătru a fost vicepreședinte AEP între 2007 și 2012, fiind apoi promovată în funcția de președinte, pe care o ocupă și acum. Urmărirea penală a fost declanșată pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălare de bani și a trei infracțiuni de trafic de influență.

Printre cei abonați la contracte cu AEP s-a aflat, spre exemplu, societatea TEAMNET controlată de magnatul Sebastian Ghiță, urmărit în mai multe dosare penale. Deputatul a fost denunțat de unul dintre partenerii săi de afaceri. 

Alte firme implicate în scandalurile atribuirii contractelor de la Autoritatea Electorală Permanentă sunt ROMSYS, a omului de afaceri Horațiu Berdilă, și SIVECO, a Irinei Socol, ambii inculpați pentru dare de mită.

Potrivit surselor, din 2009 până la ultimele alegeri din 2014,  AEP nu a făcut licitații publice pentru achiziționarea de servicii pentru numărarea electronică a voturilor și asistența tehnică a sistemului IT, spre exemplu. În această perioadă, Ana Maria Pătru a ocupat funcțiile de vicepreședinte și apoi de președinte al insti­tuției, funcții din care putea influența atribuirea directă a contractelor și putea influența efectuarea la timp a plăților pentru serviciile contractate.

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă