0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMorar: Raportul CE atrage atenţia asupra problemelor care există în mediul politic...

Morar: Raportul CE atrage atenţia asupra problemelor care există în mediul politic legat de justiţie

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a declarat miercuri că Raportul CE este obiectiv şi atrage atenţia asupra problemelor care există în justiţie şi în mediul politic legat de justiţie, printre care ridicarea imunităţii parlamentarilor, potrivit Mediafax.

 

Întrebat cum comentează concluziile şi recomandările din Raportul Comisiei Europene privind progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Daniel Morar a spus că are nevoie de puţin timp pentru a analiza raportul, însă poate spune că acesta este, ca de fiecare dată, unul obiectiv.

„Nu am ce declaraţii să vă dau, o să vă rog să mă lăsaţi să îl citesc. Vă spun ce v-am spus de fiecare dată, din punctul nostru de vedere este un raport obviectiv, atrage atenţia cu privire la problemele care există în justiţie şi în mediul politic legat de ,justiţie printre care ridicarea imunităţii parlamentarilor. E o frază care mie mi s-a părut destul de relevantă: atunci când refuzi să ridici imunitatea unui parlamentar trebuie să motivezi complet, nu aşa cum se întâmnplă acum, pur şi simplu respingerile procurorilor”, a declarat Daniel Morar, la ieşirea de la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Raportul MCV arată că Parlamentul trebuie să includă, pe lângă amendamentele la statutul membrilor săi privind ridicarea imunităţii la percheziţie, arestare, reţinere şi urmărire penală a foştilor miniştri, termene şi furnizarea unei justificări complete când Parlamentul refuză să ridice imunitatea.

„Credibilitatea Parlamentului ar avea de câştigat de pe urma unor proceduri mai clare de gestionare a dosarelor în care parlamentarii fac obiectul unor hotărâri în materie de integritate sau al unor acuzaţii de corupţie. Prezumţia ar trebui să fie aceea că, în cadrul normelor constituţionale instituite, organele de urmărire penală să îşi poată desfăşura activitatea în acelaşi mod ca în cazul celorlalţi cetăţeni. Claritatea şi caracterul automat al procedurilor sunt cele mai bune modalităţi de a îndepărta îndoielile anterioare conform cărora a existat un grad de subiectivitate în cadrul procedurilor parlamentare în acest domeniu”, se precizează în raportul MCV dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.

Acesta menţionează că Parlamentul a adoptat amendamente la statutul membrilor săi, modificând procedura de ridicare a imunităţii în cazurile de percheziţie, arestare sau reţinere a acestora şi de urmărire penală a foştilor miniştri.

„În ianuarie 2013, Parlamentul a adoptat amendamente la statutul membrilor săi, modificând procedura de ridicare a imunităţii în cazurile de percheziţie, arestare sau reţinere a acestora şi de urmărire penală a foştilor minişştri. Sunt prevăzute măsuri suplimentare, inclusiv adoptarea unui cod de conduită. Printre aceste măsuri vor trebui să se numere includerea unui termen pentru fiecare etapă a procedurii în Parlament şi furnizarea unei justificări complete atunci când Parlamentul refuză să ridice imunitatea”, se arată în raport.

 

Cele mai citite

Radu Drăgușin se accidentează în meciul cu Nottingham Forest! Probleme pentru fundașul român

Radu Drăgușin a ieșit accidentat în minutul 87 al meciului Tottenham - Nottingham Forest, o partidă care s-a încheiat cu victoria echipei oaspete, scor...

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

Donald Trump a numit un nou ambasador în Panama. SUA intenționează să reia controlul asupra canalului cu același nume

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a ales pe comisarul comitatului Miami-Dade, Kevin Marino Cabrera, ca ambasador în Panama, după ce a ameninţat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă