Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a publicat, pe pagina web a instituției, o precizare cu privire la afirmația redactorului-șef al cotidianului România liberă, Dan Turturică, potrivit căreia „Titus Corlățean i-a spus Victoriei Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, că Traian Băsescu intenționează să încalce Constituția și să candideze pentru un al treilea mandat prezidențial”.
În precizarea MAE se afirmă că „în cadrul întrevederii avute în data de 11 ianuarie 2014, la Bucureşti, de ministrul afacerilor externe cu asistentul secretarului de stat SUA Victoria Nuland nu a fost, la nici un moment şi sub nici o formă, făcută vreo referire la presupusa intenţie a şefului statului de a „candida pentru un al treilea mandat”.
Este interesant de remarcat că în luarea de poziție a purtătorului de cuvânt al MAE se face referire la întâlnirea din 11 ianuarie anul acesta, deși în editorial nu este precizată data în care ar fi fost făcută afirmația.
Redăm, mai jos, integral, precizarea MAE:
„Referitor la aşa-zisa „dezvăluire” făcută de un altminteri respectat jurnalist într-un articol de opinie şi pe blogul personal privind întrevederea avută la Bucureşti de ministrul de externe Titus Corlăţean cu asistentul secretarului de stat SUA, Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe face următoarele precizări:
În cadrul întrevederii avute în data de 11 ianuarie 2014, la Bucureşti, de ministrul afacerilor externe cu asistentul secretarului de stat SUA Victoria Nuland nu a fost, la nici un moment şi sub nici o formă, făcută vreo referire la presupusa intenţie a şefului statului de a „candida pentru un al treilea mandat”.
Opinia publică a fost informată pe larg despre conţinutul discuţiilor direct de către cei doi interlocutori, în conferinţa de presă comună pe care au susţinut-o imediat după încheierea întrevederii acestora, precum şi printr-un comunicat al MAE.
La respectiva întrevedere au participat, potrivit uzanţelor, atât oficiali români din Ministerul Afacerilor Externe, cât şi oficiali americani din cadrul Departamentului de Stat şi al Ambasadei SUA la Bucureşti. În spiritul de cooperare excelentă care caracterizează relaţia cu partea americană, suntem convinşi că, dacă ar fi fost contactaţi în prealabil, partenerii noştri diplomatici ar fi confirmat, fără ezitare, că astfel de afirmaţii pur şi simplu nu au fost făcute. Atribuirea ministrului afacerilor externe, în mod total fals, a unor afirmaţii, de altfel aberante, după cum comentează însuşi jurnalistul în cauză, cu invocarea unor pretinse, evident inexistente „surse oficiale” se constituie într-un demers jurnalistic dezamăgitor.
Mai mult decât atât, demersul jurnalistic la care facem referire riscă să dăuneze, în mod nejustificat şi nejustificabil, percepţiei publice asupra relaţiei de Parteneriat Strategic pe care România o are cu Statele Unite ale Americii, Parteneriat Strategic care, alături de apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană şi la Alianţa Nord Atlantică, reprezintă cheia de boltă a politicii externe a României. În contextul actual, în care cea mai gravă criză post – Război Rece este în plină desfăşurare la graniţele României, un astfel de demers jurnalistic este de neînţeles, chiar iresponsabil.
Acum, mai mult decât oricând, Parteneriatul Strategic cu SUA, cel mai important parteneriat de anvergură globală al României, pe multiple planuri, politic, securitar, economic, oferă ţării noastre cea mai solidă bază pentru a funcţiona ca un aliat credibil, serios şi puternic la graniţa estică a NATO şi UE.
A lansa, în această etapă, tentative, chiar şi eşuate, precum cea de faţă, de intoxicare în spaţiul public cu privire la soliditatea relaţiei româno-americane constituie o eroare.”