10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGălățenii vor mai avea caloriferele calde (doar) de Crăciun

Gălățenii vor mai avea caloriferele calde (doar) de Crăciun

În timp ce Guvernul și Consiliul Municipal au „cotizat“ 32 de milioane la încălzirea orașului, proprietarii celor 61.800 de apartamente au plătit, în medie, 50 de bani pe zi, adică 15 lei/lună.

Colapsul sistemului de încălzire centralizată din cauza neplății facturilor a fost evitat în ultima clipă, după negocierile din celula de criză convocată de primarul Galațiului, Marius Stan, la care s-a ajuns la o înțelegere între reprezentanții municipalității și cei ai CET-ului Electrocentrale SA, în baza căreia în cursul serii a fost reluată furnizarea agentului termic la parametrii optimi, la 80 de grade Celsius și un debit de 2.900 mc/h. Dar cum de luni de la ora 12.00 fusese furnizat agent termic la 70 de grade și un debit de 1.500 mc/h, caloriferele se răciseră deja și abia în cursul nopții în apartamente a fost dezmorțit aerul. Înțelegerea dintre reprezentanții primăriei, CET-ului și ai distribuitorului Apaterm SA, este condiționată de plata, în cele două săptămâni rămase până la sfârșitul anului, a facturii pe luna noiembrie. Dar și înțelegerea condiționată a fost obținută cu greu, fiind nevoie ca primarul Marius Stan să facă demersuri la Guvern și la Ministerul Economiei pentru ca Galațiul să nu rămână în frig.

Înțelegere temporară

Dacă gălățenii nu își vor plăti cel puțin facturile curente, există riscul ca toate cele 61.800 de apartamente racordate la sistemul centralizat să rămână în frig. „Precizăm că reluarea furnizării agentului termic este o măsură temporară și depinde exclusiv de plata facturii de încălzire pe luna noiembrie, afișată de asociațiile de proprietari la avizierele scărilor de bloc. În condițiile în care locatarii cu datorii nu își reduc debitele, sistemul de termoficare se apropie de colaps până la finele anului”, se spune în comunicatul Apaterm. Dacă gălățenii nu vor plăti, probabil că va exista și o etapă în care vor mai fi debranșate asociațiile care nu au plătit facturile curente. Acestea se vor adăuga altor 26 de asociații cu datorii foarte mari, debranșate săptămâna trecută.

Termoficarea, falimentată de rău-platnici

Situația este complicată de faptul că atât Electrocentrale, cât și Apaterm, sunt în reorganizare judiciară. Electrocentrale nu primește gaze naturale de la Romgaz decât cu plata în avans, deoarece datorează 160 de milioane lei către Romgaz și Transgaz. Electrocentrale are de încasat de la Apaterm suma de 31 milioane lei, aferentă facturilor emise în perioada 1 februarie 2013 – 26 noiembrie 2014 și factura de 12 milioane lei pentru energia livrată în noiembrie. Plata acestor sume ar rezolva situația, dar Electrocentrale mai are de încasat de la Apaterm și o datorie istorică de 338 milioane, anterioară anului 2011. Apaterm are de încasat, la rândul său, de la asociaţiile de proprietari suma de 131.824.405 lei, din care 59.435.626 lei debit, iar 72.388.778 penalităţi.

Factura la încălzire, plătită mai mult de stat

Municipalitatea a făcut tot ce era posibil pentru ca sistemul să nu intre în colaps. De la bugetul local au fost plătite 18 milioane de lei pentru susținerea sistemului de termoficare și tot de la bugetul local e susținută ieftinirea gigacaloriei de la 247,73 lei la 200 lei, începând cu 1 noiembrie. La acestea se adaugă 9 milioane de lei, bani alocați de Guvern, în urma demersurilor primarului Marius Stan și tot de la Guvern a mai fost alocate cele 5 milioane de lei pentru ajutoarele de căldură. În schimb, Apaterm a încasat de la fiecare din proprietarii celor 60.000 de apartamente, în medie, 30.000 de lei pe zi. Fiecare proprietar a plătit pentru căldură, în medie, câte 50 de bani pe zi. Adică 15 lei/lună. La nivel de oraș, s-au plătit 900.000 de lei pe lună.

Primarul Marius Stan: „Nu suntem magicieni“!

Zilele trecute, chiar primarul Galațiu­lui ne declara că date fiind relaţiile din ce în ce mai tensionate dintre Electrocentrale şi Apaterm, este foarte posibil să se ajungă la blocarea sistemului de termoficare: „Cu certitudine. Asta eu am mai spus-o şi o spun mereu: cauza este una şi aceeaşi, faptul că nu se plăteşte. Atâta timp cât nu plăteşti, se ajunge la blocarea sistemului. Şi nu suntem nici fachiri, nici magicieni, ca să putem rezolva acest subiect. Din păcate e un subiect fierbinte, pe vreme rece”, a declarat Stan.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă