17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialA început audierea fostului deputat fugar Sebastian Ghiță, prin videoconferință, în dosarul...

A început audierea fostului deputat fugar Sebastian Ghiță, prin videoconferință, în dosarul finanțării vizitei lui Tony Blair în România

UPDATE 13.43: Audierea fostului deputat Sebastian Ghiță a început la ora 13.00, iar ședința de judecată nu este publică. În sală se află avocații lui Ghiță și un interpret de limbă sârbă, informează Agerpres.

 


Fostul deputat Sebastian Ghiță, care se află în arest preventiv în Serbia, urmează să fie audiat, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin videoconferință, în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, informează News.ro.

Vineri, Ghiţă a fost audiat la Belgrad în vederea extrădării. El a refuzat, însă, extrădarea şi a făcut referire la persecuţii politice. De asemenea, avocatul său a cerut înlocuirea detenţiei cu arestul la domiciliu, o decizie fiind posibilă în această săptămână.

Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării. În 26 aprilie, procurorii DNA Ploieşti au solicitat instanţelor emiterea de noi mandate de arestare pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă, în cele două dosare de corupţie în care acesta este cercetat şi în care nu primise sau în care anchetatorii nu formulaseră solicitări de emitere a unui mandat de arestare, respectiv dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair şi cel în care Ghiţă este cercetat alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Cristian Herţanu.


Citește și:  De ce a fost șeful STS „agentul de marketing“ al lui Ghiță | OPINIE

Suntem convinși că, în orice țară democratică, în care se exercită un control civil eficient asupra serviciilor secrete, publicarea în presă a unui astfel de document ar fi generat cel puțin o analiză amănunțită din partea instituțiilor abilitate. Desigur, în țările democratice serviciile secrete nu au dreptul legal de a înființa firme sub acoperire, deoarece există pericolul de a distorsiona piețele pe care activează, prin concurență neloială, având în vedere că serviciile beneficiază de informații la care ceilalți actori din piață nu au acces.


Astfel, procurorii DNA au formulat către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o solicitare de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Ghiţă şi în dosarul care vizează vizita fostului premier britanic Tony Blair n România, dosar în care Ghiţă este urmărit penal alături de Victor Ponta pentru infracţiuni de corupţie.

În 6 septembrie, procurorii DNA au anunţat că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.


Citește și:  VIDEO. Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat, timp de două ore, la Belgrad. Mogulul IT a refuzat să fie extrădat, pe motiv că este persecutat politic în România. ​Explicațiile ministrului sârb al Justiției

Audierea lui Sebastian Ghiță s-a încheiat. Potrivit Digi24, el a dat explicații în fața magistraților aproape două ore. Fostul deputat a refuzat să fie extrădat în România, pe motiv că „este persecutat politic în România”.


Ulterior, pe 10 septembrie, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICC) au modificat condiţiile controlului judiciar pentru Victor Ponta. Astfel, fostului premier i-a fost ridicată interdicţia de a face declaraţii în public despre dosar. Totodată, Ponta a primit permisiunea de a părăsi ţara. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.


 Citește și:  EXCLUSIV. Șeful STS, agentul de marketing al lui Sebastian Ghiță. În 2015, generalul Opriș cerea Fiscului "coerență" și "continuitate" în investițiile IT derulate deja cu firmele mogulului | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

În urmă cu doi ani, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), gen. Marcel Opriş, îi atrăgea atenţia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, că serviciul secret nu este suficient implicat în programele de dezvoltare a infrastructurii IT&C a Fiscului şi îi solicita remedierea situaţiei.


 

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă