1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialFoştii manageri ai UCM Reşiţa, arestaţi preventiv pentru delapidarea companiei

Foştii manageri ai UCM Reşiţa, arestaţi preventiv pentru delapidarea companiei

Doi foşti manageri ai UCM Reşiţa, Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, au fost arestați preventiv, joi, întrucât sunt suspectați de delapidarea companiei și constituire de grup infracțional organizat, prejudiciul fiind estimat la peste 75 de milioane de lei, informează Mediafax.

Fostul director al UCM Reșița Adrian Chebuțiu și adjunctul acestuia Adrian Preda au fost audiați, miercuri, la DIICOT Caraș-Severin, într-un dosar care vizează devalizarea uzinelor,  caz în care este audiată şi soţia lui Chebuţiu.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scopul delapidării SC UCM Reșița SA prin însuşirea în interesul SC Hydro Engeneering SA a know-howului, constând în tehnologii, documente, schiţe, manuale, desene industriale a căror valoare economică depăşeşte 17 milioane de euro”, a precizat DIICOT.

În urma audierilor, Adrian Preda și Adrian Chebuțiu au fost reținuți pentru 24 de ore, iar pentru soţia lui Adrian Chebuţiu, Lăcrămioara, procurorii au decis cercetarea în libertate.

Procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, dar și împotriva soției lui Chebuțiu, informează un comunicat de presă remis de DIICOT.

Astfel, Adrian Chebuțiu, deși îndeplinea funcția de director al UCM Reșița, a înființat, alături de soția sa, Lăcrămioara, SC Hydro Engeneering SA, iar principalul acționar era, contrar prevederilor legale, SC UCM Reșița SA.

Cu ajutorul nou-înființatei societăți, familia Chebuțiu spera să acceseze fonduri europene în parteneriat cu Ministerul Economiei și Comerțului, dedicate Institutelor de Cercetare și Proiectare.

"S-a propus, votat și aprobat înființarea SC Hydro Engeneering SA doar în situația în care SC UCM Reșița SA urma să deţină pachetul majoritar de acţiuni", mai precizează în comunicatul DIICOT.

În paralel, Adrian Chebuțiu a emis o hotărâre necunoscută de membrii Consiliului de Administraţie prin care SC UCM Reșița SA, care deţinea patrimoniul în domeniul de cercetare și dezvoltare, se obliga ca, după înfiinţarea noii societăţi, să transmită acest patrimoniu prin punerea la dispoziție de tehnologii, documente, schițe, manuale și personal tehnic specializat către noua societate.

Imediat după ce a reușit să treacă patrimoniul UCM Reșița la SC Hydro Engineering SA, în 28 mai 2007, a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație al SC UCM Reșița, prezidată de Adrian Chebuțiu, în calitate de președinte, și Ștefănica Lăcrămioara, în calitate de secretar, în care s-a decis scoterea UCM din acționariatul SC Hydro Engineering SA, însă cu renunțarea la orice pretenție, de orice natură, față de această societate. Practic, întreg patrimoniul UCM Reșița rămânea la firma lui Chebuțiu.

Conform DIICOT, în 29 mai 2007, Adrian Chebuțiu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administrație şi director general la UCM Reșița a încheiat şi semnat un contract cadru de prestări servicii prin care a angajat compania la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu patrimoniul însuşit ilegal.

"În acest contract era stipulată clauza prin care dreptul de autor asupra serviciilor care fac obiectul prezentului contract (legate de patrimoniul UCM Reșița – n.r.) aparţin executantului, respectiv SC Hydro Engineering SA", se mai arată în comunicat.

În acest fel, SC Hydro Engeenering SA a emis facturi şi a încasat, în intervalul 28 mai 2007 – 28 noiembrie 2013, suma de 47.862.851 lei.

De asemenea, sursa citată mai arată că, după scoaterea UCM Reșița din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate 92 de modele industriale din arhiva Compartimentului de Cercetare, dintre care doar șapte au fost create după înfiinţarea noii societăţii, restul fiind create anterior, precum și mai multe licenţe de calculator și programe, la valoarea de 30.991.143 lei. Această sumă a fost înregistrată în contabilitatea SC Hydro Engeenering SA, la rubrica imobilizării necorporale.

Prejudiciul în acest caz este de 77.687.269 lei și se compune din două valori însumate. Pe de o parte, suma de 47.862.851 lei reprezentând profitul SC Hydro Engeenering SA în derularea unor contracte încheiate în intervalul 28 mai 2007-28 noiembrie 2013 cu ajutorul UCM Reșița, și, pe de altă parte, suma de 29.824.419 lei reprezentând valoarea modelelor industriale concepute anterior înființării SC Hydro Engeenering SA, înregistrate ilegal în contabilitatea acesteia.

În luna decembrie 2013, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost arestaţi preventiv în dosarul delapidării companiei, fiind acuzaţi de evaziune fiscală, în formă continuată (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată, spălare de bani şi asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Chebuţiu şi Preda au contestat la acea vreme decizia de arestare preventivă dispusă de Tribunalul Timiş, iar Curtea de Apel Timişoara a decis ca aceştia să fie cercetaţi în libertate.

De asemenea, potrivit unor surse, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda ar fi vândut unor rude, sub preţul pieţei, mai multe case de vacanţă, care au fost în proprietatea UCM Reșița, fiind cercetați și pentru acest lucru.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost condamnaţi la închisoare cu executare într-un alt dosar, de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez.

Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reşiţa a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA.

Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare – nu erau funcţionale şi erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupţie spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri.

Chebuţiu şi Preda au fost condamnaţi în prima instanţă la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la şapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.

Decizia Tribunalului Caraș-Severin poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă