Fost director din CNAS, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă un fost director în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Istvan Medveş, pentru abuz în ...

Share

Rl online 0 comentarii

05.02.2014 - 15:02

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă un fost director în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Istvan Medveş, pentru abuz în serviciu.

"În calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Istvan Medveş a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la un prejudiciu de peste 150.000 euro", se arată într-un comunicat DNA.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor judeţene.

În perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicaţie informatică de management a resurselor). Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO ROMANIA SA în perioada 2003-2007.

Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea.

Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate. Or, din datele obţinute până în prezent, a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS şi caselor judeţene în valoare de peste 150.000 euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.

Procurorii DNA i-au prezentat acuzaţiile lui Lucian Istvan Medveş şi au început urmărirea penală. În cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de o altă persoană, pentru acelaşi tip de infracţiuni, căreia, până în acest moment nu i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...