17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialEtichete "inteligente" pentru mentinerea calitatii vinurilor

Etichete “inteligente” pentru mentinerea calitatii vinurilor

O vreme capricioasa da peste cap planurile de vacanta ale unui turist, dar poate fi un adevarat dezastru pentru un viticultor. Specialistii in domeniu au gasit insa o modalitate de salva situatia. Ei au inventat etichete speciale, de inalta performanta tehnologica si, pe baza acestora, un consumator poate sti cu exactitate daca sticla de vin cu care este servit a fost sau nu expusa unei temperaturi nepotrivite.

Pe langa gustul acru si intepator simtit la degustarea unui cabernet "fiert de caldura", spre exemplu, acum este accesibila o informare exacta privind conditiile de depozitare a vinului.
 
Avand marirea unui cub de zahar, eticheta poate fi programata sa inregistreze minime si maxime de temperatura, fiind plasata direct pe sticla, inainte de ambalarea acesteia. Un led verde indica faptul ca produsul s-a mentinut in limitele termice normale, iar un flash galben avertizeaza consumatorii ca, dupa ambalare, sticla nu a fost mentinuta in conditii de temperatura indicate de producator.
 
Mai mult, informatiile exacte cu monitorizarea temperaturii la care a fost expus vinul pot fi vizualizate prin descarcarea acestora pe un aparat special portabil conectat la un PC. Graficul semnaleaza data sau perioada in care vinul a fost mentinut la temperaturi nepotrivite, permitand astfel depistarea "vinovatului" care a depozitat vinul in conditii calitative nepermise.

Printre beneficiarii acestui nou sistem de observare a calitatii vinurilor se numara si o renumita companie americana din domeniu, WTN Services, din California, al carei reprezentat la divizia de retail a anuntat ca de acum incolo va lua in considerare si alte modalitati de transportare decat cele prin intermediul maritim.   

Potrivit CNN, noile etichete se comercializeaza la un pret de 20 de dolari la o naveta de 10 sticle si au fost proiectate intial pentru industria alimentara, dar specialistii opineaza ca ele vor fi extrem de utile si in industria viticola. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă