10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDrumuri blocate în fiecare zi de luni. Transportatorii pregătesc un miting urias...

Drumuri blocate în fiecare zi de luni. Transportatorii pregătesc un miting urias cu 100.000 de mașini

Reprezentanții transportatorilor spun că vor organiza mișcări de protest săptămânal, până pe data de 15 septembrie, când este programat un miting con­sistent, la care se așteaptă să participe peste 100.000 de mașini (camioane, taxiuri și autocare).

Camioanele vor rula cu viteză redusă pe toate șoselele circulate din România, în fie­care zi de luni, pentru a exprima nemulțumirea transportatorilor față de majorarea tarifelor RCA.  În opinia celor de la Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), voință pentru reducerea sau plafonarea tarifelor ar exista, atât la nivel politic, cât și în interiorul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), însă implicarea directă a anumitor persoane împiedică luarea unor măsuri concrete.

„În ASF există oameni care au înțeles să fie de partea celor care au dreptate, iar dreptatea este de partea noastră, a transportatorilor. Aceste persoane, care sunt dintre specialiștii în asigurări, nu pot face însă nimic, nu pot ieși să vorbească pentru că regulamentul intern conceput de Mișu Negrițoiu trece piața asigurărilor și piața bursieră în administrarea directă a președintelui. Așadar, Mișu Negrițoiu face ce vrea și am văzut cu toții că minte spunând că prețurile au crescut cu doar 52,7%, când de fapt scumpirile sunt și de peste 200%”, au declarat reprezentanții COTAR.

Potrivit acestora, pe masa Guvernului s-ar afla deja nu doar un raport de 250 de pagini conceput în interiorul ASF și care recunoaște mai multe aspecte sesizate de șoferi, ci și o propunere de ordonanță de urgență pentru modificarea legii RCA. Proiectul normativ ar include și mai multe propuneri ale transportatorilor, printre care modificarea sistemului bonus-malul. „Nu este normal ca pentru o daună de 500 lei de anul acesta să plătești cu 2.000 de lei în plus la RCA anul viitor. Există 14 categorii de malus și doar 8 de bonus. Sistemul trebuie modificat”, arată cei de la COTAR.

Toate organizațiile patronale din domeniul transporturilor susțin mișcările de protest.

„Faptul că un RCA ajunge la niște sume astronomice, cele mai mari din Europa, nejustificate, considerăm că Autoritatea de Supraveghere Financiară asistă la fraude enorme. În cazul în care va continua așa, închidem porţile.Am intrat pe pierderi, sunt transportatorii mici cărora le sunt numărate zilele. Sperăm ca săptămâna aceasta să avem o discuţie cu cei de la Guvern, dacă o să ne mai deschidă ușile. Am avut deja două discuţii fără niciun fel de reacţie”, au explicat pentru „România liberă“ și reprezentanții Asociației Patronale a Transportatorilor „Europa 2002” (APTE).

Într-un raport transmis Guvernului și Parlamentului, despre care „România liberă“ va scrie în ediţiile următoare, sectorul asigurări din cadrul ASF arată negru pe alb că tarifele RCA au crescut cu mult peste procentele anunțate de Mișu Negrițoiu, că firmele străine se capitalizează direct din vânzarea RCA la tarife ridicate, dar că și pe piață există atitudini care dezavantajează majoritatea transportatorilor.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă