UPDATE. DNA a transmis cererea de încuviințare a arestării senatorului Mircea Roșca, pentru infracțiunile de luare de mită.
”În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea arestării preventive a deputatului ROŞCA MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în concurs a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată(4 acte materiale)”, informează DNA.
Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Astfel, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit în concurs două infracţiuni de corupţie, iar privarea lui de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal.
În acest sens, trebuie avută în vedere evaluarea în raport cu gravitatea faptelor săvârşite, persoana şi conduita inculpaţilor, reacţia opiniei publice, rezonanţa şi gravitatea faptelor.
Cercetarea unei asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere poziţia inculpatului şi natura faptelor de care este acuzat.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări în cauză, precum şi copie a dosarului de urmărire penală.
Faţă de ceilalţi inculpaţi, s-au dispus următoarele măsuri preventive:
Faţă de ROTILĂ ADRIAN, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influență, în formă continuată(4 acte materiale), s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Faţă de POPESCU GABRIEL STELIAN, preşedinte al unui PNL Azuga, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi faţă de DUMBRAVĂ DIANA CAMELIA, secretar al Primăriei Azuga, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunea de luare de mită, s-a dispus control judiciar pe perioada desfăşurării urmăririi penale.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
UPDATE. Audierile s-au încheiat. Deputatul Mircea Roşca a spus, la ieșirea din sediul DNA Ploiești, că nu doreşte să intre în detalii în legătură cu motivele pentru care a fost audiat și că ”la un moment dat se va face lumină”. Preşedintele PNL Prahova a susținut că cel care îl acuză de fapte de corupție este ”o persoană cu probleme penale”, anunță Mediafax.
UPDATE. Diana Dumbravă, una dintre persoanele audiate de procurorii anticorupție în dosarul deputatului liberal Mircea Roșca și-a recunoscut fapta. Potrivit avocatului acesteia Covaci Sofia, Diana Dumbravă și-a recunoscut faptele, fiind acuzată de procurori de luare de mită, aceștia spunând că a primit foloase necuvenite, respectiv suma de 4.000 de euro pentru o licitație cu Tibi Oil, informează Agerpres.
Deputatul Mircea Roșca este încă în audieri
–
Deputatul PNL Mircea Roșca, preşedintele PNL Prahova, a fost citat să se prezinte, marți, la DNA Ploiești, într-un dosar în care este vizat și liderul PNL Azuga, cei doi fiind suspectați că ar fi promis unui patron al unei firme din Comarnic de la care au pretins 20.000 euro că vor exercita influenţă asupra asupra funcționarilor primăriei Azuga pentru ca acel patron să dobandească terenuri în Azuga.
Anchetatorii arată că, în calitate de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Prahova a Partidului Naţional Liberal, în cursul anului 2011,Mircea Roșca a pretins de la administrator al unei firme din Comarnic suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al Partidului Naţional Liberal – Organizaţia Locală Azuga, judeţul Prahova – Gabriel Stelian Popescu şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii Azuga.
Astfel, prin intermediul lui Stelia Popescu, Mircea Roșca ar fi primi 5.000 de euro iar alți 11.000 de euro au fost folosiți în interesul formațiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean.
Tot prin intermediul lui Popescu Gabriel suma de 4000 euro a fost dată în 2011 secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana, care era şi preşedinte al comisiilor de licitaţie publică deschisă cu strigare organizate la nivelul Primăriei Azuga pentru vânzarea a două suprafeţe de teren , în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a aceleiaşi firme din Comarnic (aceasta a fost deja dusă la audieri la DNA ST Ploiesti pentru luare de mită).
Totodată, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în calitate de autoritate contractantă, în perioada decembrie 2012 – iulie 2013, au încheiat cu o firmă din Comarnic, jud. Prahova, în calitate de furnizor, un număr de 5 contracte lunare/anuale de achiziţii produse alimentare necesare blocului alimentar al spitalului (carne de pasăre, legume în conservă şi/sau la cutie, orez, zahăr, etc.) prin negociere directă, fără anunţ de participare, motivându-se situaţia de extremă urgenţă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, fără ca, în realitate, să existe o astfel de situaţie, valoarea totală a contractelor fiind de 441.236 lei (inclusiv TVA).
Aceste contracte au fost încheiate la intervenția lui Roșca, firma beneficiară fiind una din cele două ale vărului său Adrian Rotilă ( a fost deja dus la audieri la ST Ploieşti).
Firma lui Rotilă a primit contracte şi la CJ Prahova în perioada când Roşca era consilier judeţean.
Anchetatorii mai arată că Adrian Rotilă a cumpărat prin firmă un autoturism Audi în leasing care este condus şi folosit în realitate, încă de la achiziţionare – în anul 2013 – chiar de către deputatul Mircea Roşca.
De asemenea, în cursul lunii septembrie 2013, Mircea Roșca a beneficiat de lucrări de construcţii în valoare de 35.418, 39 lei efectuate la locuinţa sa situată în oraşul Comarnic, lucrări contractate de Adrian Rotilă – ca reprezentant al firmei sale din Comarnic cu executantul S.C. LE GRAND G&G S.R.L. Câmpina.
Scopul acestor lucrări de care a beneficiat Roşca de la vărul său Rotilă l-a constituit intervenţia pe care deputatul o putea realiza la factorii de decizie din cadrul instituţiilor publice din județul Prahova pentru favorizarea în procedurile de achiziţie publică a celor două firme ale lui Rotilă.
Mircea Roșca ar fi beneficiat pentru sine de suma de aproximativ 90.000 lei, reprezentând contravaloarea a cca 500 m.c. beton – achiziţionat de Rotilă Adrian prin S.C. ADLIV TERMO S.R.L. Comarnic de la S.C. CAST S.R.L. Băneşti.
Anchetatorii arată că Mircea Roșca ar fi acuzat de trafic de influență, iar Adrian Rotilă de cumpărare de influență.
Astfel, în perioada 2011– 2014, Mircea Rășca (în prezent deputat în Parlamentul României) a primit de la Adrian Rotilă (vărul său primar) bani şi alte foloase (suma deaproximativ 90.000 lei, construcţii în valoare de 35,418, 39 lei şi folosinţa auto marca Audi A8), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale şi centrale şi la nivel politic (consilier judeţean, vicepreşedinte/preşedinte al Partidului Naţional Liberal – Organizaţia Judeţeană Prahova, director general la S.C. Hidro Prahova S.A. – Sucursala Sinaia, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Prahova, deputat în Parlamentul României), în vederea atribuirii către societăţile deţinute de vărul său a unor contracte de achiziţii publice.