5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe la 1 martie, şi taţii vor putea sta acasă cel puţin...

De la 1 martie, şi taţii vor putea sta acasă cel puţin o lună cu copiii lor

De la 1 martie 2012, şi taţii îşi pot lua cel puţin o lună din concediul parental de doi ani, pentru a petrece timp cu copilul lor. Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 124/2011, pentru copiii care se nasc începând cu 1 martie, un partener îşi va putea lua cea mai mare parte a concediului, iar celălalt partener îşi va putea lua cel puţin o lună de concediu, pentru a sta acasă cu cel mic.

Totuşi, dacă celălat partener preferă să nu acceseze acea perioadă minimă de concediu, respectiva perioadă se pierde.

Directiva europeană prin care măsura este implementată în România naşte, însă, dezbateri. „Directiva este bună şi binevenită, iar miza ei este parentalitatea reciproc asumată”, a declarat, pentru România liberă, preşedinta organizaţiei non-guvernamentale FILIA, Oana Băluţă.

„Problema este cum comunici şi cum implementezi această directivă, pentru că, dacă se face stângaci, se va crea un backlash (reacţie negativă, n.r.). Ideea este că şi bărbaţii pot sta acasă, dacă doresc. Directiva îţi spune că ai dreptul să stai acasă cu copilul tău o lună, însă, dacă luna aceea nu este luată de celălalt partener, este pierdută. Decizia este, până la urmă, a cuplului. Directiva trebuie implementată cu atenţie, trebuie organizate campanii de sensibilizare”, a explicat Oana Băluţă.

De altfel, în România, aproximativ 92% dintre părinţii care accesează concediul parental sunt femeile. În prezent, bărbaţii îşi pot lua concediu de paternitate cel mult o săptămână, iar perioada se poate prelungi între zece zile şi două săptămâni, dacă prezintă un certificat de puericultură. În plus, mai arată preşedinta FILIA, când vine vorba de concediu parental, intră în discuţie şi problema bugetului familiei: partenerul care va accesa concediul de un an sau doi este cel cu salariul mai mic.

Concediul parental poate fi luat cel mult doi ani de oricare dintre parteneri, iar indemnizaţia de creştere a copilului este calculată astfel: 75 % din media veniturilor nete, realizate în cele 12 luni dinaintea naşterii copilului. De asemenea, această indemnizaţie nu poate depăşi 3.400 lei.

Mai jos, puteţi citi articolul de lege prin care şi celălalt partener îşi poate lua o lună din concediul parental destinat creşterii copilului.

Art. 11

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.”

(Sursa: http://www.dreptonline.ro )

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă