17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a fost chemat la DNA preşedintele CJ Ilfov

De ce a fost chemat la DNA preşedintele CJ Ilfov

Liberalul Marian Petrache a fost chemat la DNA, fiind nevoit să explice discuţiile pe care le-a avut cu procurorii Sâmpetru şi Bălan despre viitoarele numiri la conducerea DNA şi a Parchetului General. Reamintim că cei doi magistraţi sunt anchetaţi penal pentru folosirea de informaţii neautorizate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a fost audiat ieri de procurorii anti­corupţie în dosarul în care sunt învinuiţi şi inculpaţi procurorii Marcel Sâmpetru, George Bălan şi judecătoarea Georgeta Barbălată de la Secţia Penală a Curţii Supreme – acuzată că a divulgat informaţii clasificate referitoare la emiterea unor mandate de interceptare pe Legea siguranţei naţionale. El a dat explicaţii în calitate de martor după ce anchetatorii au strâns la dosar mai multe convorbiri telefonice între Petrache şi cei doi procurori, în care cei trei discutau despre viitoarele propuneri pentru funcţiile de conducere din Direcţia Naţională Anti­corup­ţie şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele CJ Ilfov a spus la intrarea la audieri că îi cunoaşte pe procurorii Bălan şi Sâmpetru de mai bine de cinci ani, că este prieten bun cu aceştia şi că a luat cu ei masa de şapte-opt ori. Întrebat dacă a discutat cu cei doi sau i-a auzit pe aceştia vorbind despre promovarea în funcţii de conducere, Petrache a arătat că nu, precizând că, în opinia sa, oricine a greşit trebuie să plătească. „Chiar dacă este procuror şi chiar şi eu dacă am greşit, trebuie să plătim potrivit legii”, a spus Petrache.

Preşedintele CJ Ilfov a susţinut că la întâlnirile sale cu cei doi procurori, nu a discutat niciodată chestiuni privind promovări în funcţii şi că Bălan şi Sâmpetru nu i-au solicitat vreun fel de sprijin în legătură cu o astfel de situaţie. În dosarul procurorilor Bălan şi Sâmpetru este inculpat şi şeful suspendat al DGIPI Ilfov, Vlad Mihai, care este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Bălan este cercetat pentru complicitate, iar Sâmpetru de instigare la această infracţiune. DNA susţine că procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace asemănătoare înţelegerilor de tip mafiot pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau.

„Încercările de a manipula numirile din interiorul instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul şi de aportul unor persoane care au funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României”, arată procurorii anticorupţie în referatul de începere a urmăririi penale. 

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă