13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a fost amânată aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice

De ce a fost amânată aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice

Amânarea cu un an a aplicării Legii insolvenței persoanelor fizice este o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare, susţine deputatul PSD Ana Birchall, iniţiator al proiectului, cometând astfel decizia Cabinetului Cioloş.

Potrivit Mediafax, deputatul PSD Ana Birchall a mai adăugat că motivul amânării intrării în vigoare a legii – întârzierea elaborării normelor de aplicare – este unul nefundamentat. “Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern și la instituțiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat”, a declarat Birchall, potrivit unui comunicat de presă.

Instituțiile abilitate au avut la dispoziție şase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voință la nivel instituțional, mai susţine deputatul.

“Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în faţa românilor care aşteptau ca acest act normativ să le permită ieşirea din necazul finanicar în care au intrat, fără voia lor. Legea insolvenţei persoanelor fizice, proiect pe care l-am iniţiat în 2014 şi care a fost adoptat în Parlament pe 20 mai a.c., ulterior promulgat de preşedinte pe 18 iunie, oferă pentru prima dată românilor, debitori de bună-credinţă aflaţi într-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejaţi de riscul de a rămâne pe drumuri, de a-şi pierde bunurile agonisite de o viaţă sau să continuie să fie urmăriți financiar pentru diferența rezultată din valoarea inițială a imobilului și prețul obținut după executarea silită”, a mai spus Ana Birchall.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, astfel încât aceasta ar urma să fie aplicată abia din decembrie 2016.

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a subliniat că, deşi “nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit” să recurgă la această soluţie din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata.

 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă