13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialContestarea ICR a atins apogeul

Contestarea ICR a atins apogeul

Cu câteva zile înainte de a începe Salonul de Carte de la Paris, preşedintele ICR, Andrei Marga, a transformat departamentul de presă al instituţiei într-un canal de comunicare informal prin care a transmis replici jignitoare scriitorilor Andrei Pleşu şi Filip Florian. Mai mulţi scriitori au anunţat că vor boicota evenimentul.

Preşedintele Institutul Cultural Român l-a acuzat pe Andrei Pleşu că proferează minciuni sistematizate la adresa ICR, iar scriitorului Filip Florian i-a transmis că „bate câmpii” şi l-a catalogat drept „un personaj de carton, care bate câmpii”, „un om de litere care probează incultura”.

„Andrei Pleşu atacă fără a se informa, iar dacă îndrăzneşti să îi răspunzi eşti deja «în derapaj». Îmi pare rău că trebuie să revin la dânsul şi o fac, mărturisesc, cu reţinere şi doar obligat de noile sale minciuni sistematizate cu privire la Institutul Cultural Român actual şi la modesta mea persoană“, scrie preşedintele ICR, într-un comunicat de presă. Marga susţine că nu a avut „în ultimii zece ani vreo discuţie, necum dezbatere, cu Andrei Pleşu“ şi subliniază că „dacă s-ar informa cu acurateţe“, acesta „ar constata că nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre (22-25 martie 2013), ci invitatul editurii franceze la care ICR a plătit traducerea volumului său“. „El spune că instituţia din partea căreia a beneficiat financiar este „în plin derapaj“, dar nu indică vreun fapt. Este oare derapaj să aduci o nouă strategie în ICR, care să readucă instituţia la misiunea pe care legea i-o încredinţează?”, acuză Marga.

La fel de ofensator a fost şi comunicatul ICR dedicat scriitorului Filip Florian. Acesta afirmase într-un interviu acordat ziarului Observator Cultural, referindu-se la ICR, că „e cutremurător ce se întâmplă de câteva luni încoace, e absolut şocant, ceva de domeniul filmului prost şi al teatrului absurd”. Scriitorul a criticat dur cultul personalităţii practicat de Marga, afirmând că tot site-ul ICR „e numai cu Andrei Marga, de parcă Andrei Marga ar fi cel puţin Iisus, în preajma căruia mai încap uneori, discret, pe la colţuri, încă doi, trei apostoli. E o ruşine. O ruşine scandaloasă”. În replică, Marga l-a atacat pe Florian, catalogându-l „un personaj de carton care bate câmpii”, „un om de litere care probează incultura”.

„Sunt un autor român care îşi apără cărţile”

Atacurile preşedintelui ICR sunt extrem de nepotrivite, în contextul în care majoritatea scriitorilor importanţi din România sunt aşteptaţi, peste câteva zile, să reprezinte ţara la cel mai important târg de carte din Franţa. De altfel, nemulţumiţi de politicile implementate de institut sub mandatul lui Marga, mai mulţi scriitori au anunţat că vor boicota evenimentul de la Paris. Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Neagu Djuvara sunt cei care au declinat invitaţiile organizatorilor.

În schimb, autoarea Daniela Zeca Buzura a anunţat pe Facebook că va merge la Salonul de Carte. „Sunt un autor român care îşi apără cărţile şi nu portavocea vreunui regim politic sau vreunei instituţii. Cred că trebuie să o spun răspicat: nimeni nu are dreptul să mă judece decât după ceea ce am scris, iar pentru asta nu am făcut nici un compromis. E regretabil însă că, de mâine, mă voi afla la Salon du Livre, la Paris, în acelaşi zgomot de săbii al orgoliilor şi adversităţilor dintre scriitorii şi intelectualii români, acelaşi care a făcut să dispară atât de uşor, sub un singur suflu al mediocrilor, TVR CULTURAL, ICR, serviciul public de televiziune, iar lista rămâne deschisă”, spune Buzura.

Premierul Victor Ponta a renunţat să participe la eveniment. România va fi reprezentată de către ministrul Culturii, Daniel Barbu. Preşedintele ICR a anunţat că printre cei care au ales să răspundă invitaţiei franceze se numără Nicolae Breban, Eugen Simion, Matei Vişniec, Nicolae Manolescu, Norman Manea, Paul Cernat, Ana Blandiana etc.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă