Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Basescu, sanctionat cu avertisment pentru "tiganca imputita"

Membrii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii au decis, in unanimitate de voturi, ca pentru expresia "tiganca imputita", pe care presedintele i-a adresat-o jurnalistei Andreea Pana, Traian Basescu sa primeasca un ...

Share

Cristina Darmina Iamandi 0 comentarii

23.05.2007 - 00:00

Membrii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii au decis, in unanimitate de voturi, ca pentru expresia "tiganca imputita", pe care presedintele i-a adresat-o jurnalistei Andreea Pana, Traian Basescu sa primeasca un avertisment. Expresia a fost calificata de catre Consiliu ca fiind discriminare rasiala.

 

In ceea ce priveste apelativul "pasarica", Consiliul a decis cu 6 voturi "pentru" si 2 "impotriva" sa nu-l sanctioneze pe Traian Basescu, dar a precizat ca limbajul folosit nu este adecvat.

Decizia Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii poate fi atacata de ambele parti in instanta.

 

 

 

Presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a declarat: "A trebuit sa analizam intentia, scopul cu care a facut aceste declaratii, daca nu a existatoi intentie, a avut un efect public o declaratie sau alta, perceptia pe care a dorit-o, au fost mai multe aspecte pe care le-am analizat."

Decizia CNCD cuprinde si recomandari cu privire la limbaj, considarand ca cel folosit in acest caz de Traian Basescu "nu este adecvat pentru spatiul public si pentru functia de inalt demnitar".

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii arata ca a fost sesizat de Asociatia Romani Criss cu privire la incidentul din 19.05.2007, cand domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, a smuls telefonul unei jurnaliste de la Antena 3, care il filma in timp ce acesta era la cumparaturi, adresandu-i-se cu apelativul "pasarica".

De asemenea, Colegiul Director a fost sesizat si cu privire la aspectele referitoare la considerarea jurnalistei drept "tiganca imputita", arata comunicatul.

Presedintele si-a cerut scuze fata de comunitatea rroma cat si fata de ziarista pentru limbajul folosit. Potrivit unui comunicat de presa, semnat de purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, seful statului regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, a devenit publica si a provocat un nemeritat prejudiciu moral ziaristei. Mai mult, Traian Basescu o roaga pe jurnalista sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata. In comunicat se mentioneaza, totodata, ca formula de adresare a fost utilizata de Traian Basescu sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...