12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu, sanctionat cu avertisment pentru "tiganca imputita"

Basescu, sanctionat cu avertisment pentru “tiganca imputita”

Membrii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii au decis, in unanimitate de voturi, ca pentru expresia "tiganca imputita", pe care presedintele i-a adresat-o jurnalistei Andreea Pana, Traian Basescu sa primeasca un avertisment. Expresia a fost calificata de catre Consiliu ca fiind discriminare rasiala.

 

In ceea ce priveste apelativul "pasarica", Consiliul a decis cu 6 voturi "pentru" si 2 "impotriva" sa nu-l sanctioneze pe Traian Basescu, dar a precizat ca limbajul folosit nu este adecvat.

Decizia Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii poate fi atacata de ambele parti in instanta.

 

 

 

Presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a declarat: "A trebuit sa analizam intentia, scopul cu care a facut aceste declaratii, daca nu a existatoi intentie, a avut un efect public o declaratie sau alta, perceptia pe care a dorit-o, au fost mai multe aspecte pe care le-am analizat."

Decizia CNCD cuprinde si recomandari cu privire la limbaj, considarand ca cel folosit in acest caz de Traian Basescu "nu este adecvat pentru spatiul public si pentru functia de inalt demnitar".

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii arata ca a fost sesizat de Asociatia Romani Criss cu privire la incidentul din 19.05.2007, cand domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, a smuls telefonul unei jurnaliste de la Antena 3, care il filma in timp ce acesta era la cumparaturi, adresandu-i-se cu apelativul "pasarica".

De asemenea, Colegiul Director a fost sesizat si cu privire la aspectele referitoare la considerarea jurnalistei drept "tiganca imputita", arata comunicatul.

Presedintele si-a cerut scuze fata de comunitatea rroma cat si fata de ziarista pentru limbajul folosit. Potrivit unui comunicat de presa, semnat de purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, seful statului regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, a devenit publica si a provocat un nemeritat prejudiciu moral ziaristei. Mai mult, Traian Basescu o roaga pe jurnalista sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata. In comunicat se mentioneaza, totodata, ca formula de adresare a fost utilizata de Traian Basescu sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă