-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCORESPONDENȚĂ din poligonul Smârdan. Comandantul adjunct al NATO, impresionat de mașinile de...

CORESPONDENȚĂ din poligonul Smârdan. Comandantul adjunct al NATO, impresionat de mașinile de luptă românești

UPDATE16.00: Mașinile de luptă fac slalom printre turbine eoliene.

Mașinile blindate pe roți și pe șenile care participă la exercițiul militar Wind Spirit 2015 fac slalom în poligonul militar Smârdan printre turbine eoliene.

Reprezentanții armatei române pe care i-am consultat au susținut că turbinele nu afectează deplasarea mașinilor de luptă întrucât ele pot fi ocolite. 

Printre vehiculele militare implicate în exercițiu sunt: tancurile TR 85 M1, transportoarele blindate 4×4, sistemele antiaeriene pe șenile GERBAD și transportoarele de evacuare medicală tip MEDEVAC.

Conform unui act normativ adoptat la începutul anului 2015 amplasarea de turbine eoliene se va putea face de acum înainte numai cu avizul Statului major-tocmai pentru ca aceste unități energetice să nu afecteze obiectivele militare. 

––

Comandantul adjunct al Forțelor NATO din Europa, generalul britanic Adrian Bradshaw, a verificat mașinile blindate ale militarilor români. Dintre acestea, mașina de luptă a infanteriei, MLI 84 M ”Jderul”, a primit din partea comandantului adjunct al NATO calificativul ”foarte bine”.

Generalul Bradshaw a fost interesant mai ales de mașinile blindate de fabricație românească. El a fost foarte interesat și de tancul românesc TR 85 M1, despre care a reținut că are un tun de calibrul 100 mm. În schimb, generalul britanic a fost mult mai puțin interesat de mașinile de fabricație occidentală, cum ar fi sistemul anti-aerian Gepark, de fabricație germană, pe care a părut că îl cunoaște chiar mai bine decât militarii români care îl au în dotare.

Generalul Bradshaw și ministrul Apărării, Mircea Dușa, au sosit marți în poligonul Smârdan, din județul Galați, venind de la București cu două elicoptere diferite, probabil din motive de securitate. La aterizare, vântul puternic și rafalele de ploaie au întârziat aterizarea elicopterelor, dar, în cele din urmă, oficialii au ajuns cu bine în poligon.

Citește și: Comandantul adjunct al NATO inspectează trupele din România

Alături de ministrul Dușa și comandatul adjunct al Forțelor NATO, la exercițiile din poligon mai asistă șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel.

Peste 2200 de militari și 500 de mijloace tehnice ale armatelor din România, SUA, Marea Britanie și Republica Moldova se antrenează în această perioadă la „Wind Spring 15”, cel mai amplu exercițiu organizat, în ultimii ani, pe teritoriul României.

Exercițiul „Wind Spring 15” se desfășoară simultan în poligonul Smârdan (județul Galați), al Forțelor Terestre Române, precum și la aerodromul Kogălniceanu (județul Constanța), pus de România la dispoziția SUA. Militarii utilizează atât armamentul individual, cât și echipamente grele de luptă și de transport extrem de variate: tancuri, transportoare blindate, piese de artilerie, autocamioane și automobile 4 x 4 blindate și neblindate.

Citește și: De Ziua Forțelor Terestre, militarii americani vor face reclamă Armatei Române

Potrivit Ministerului român al Apărării, în perioada 16 – 30 aprilie, în poligonul Smârdan şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu se desfășoară exercițiul multinaţional „Wind Spring 15”, cu scopul atrenării în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.

La exercițiu participă 1.500 de militari români, 400 de militari din SUA, 170 de militari din Marea Britanie și un pluton din Armata Republicii Moldova.

Citește și: „Războiul” a început la Smârdan. Militari din patru țări se antrenează în România

Exercițiul este cuprins în planul de măsuri aprobat la summitul NATO din Țara Galilor, din septembrie 2014, când criza din Ucraina era în plină desfășurare. Antrenamentele de tipul celor din România, din aceste zile, vizează asigurarea (protejarea) flancului estic al NATO și al Uniunii Europene.

Citește și: Mircea Dușa: Statele occidentale vor avea permanent militari dislocați în România, pe flancul estic al NATO

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă