Peste 2200 de militari și 500 de mijloace tehnice ale armatelor din România, SUA, Marea Britanie și Republica Moldova au început astăzi cel mai amplu exercițiu organizat, în ultimii ani, pe teritoriul României.
Exercițiul "Wind Spring 15" se desfășoară simultan în poligonul Smârdan (județul Galați), al Forțelor Terestre Române, precum și la aerodromul Kogălniceanu (județul Constanța), pus de România la dispoziția SUA. Militarii utilizează atât armamentul individual, cât și echipamente grele de luptă și de transport extrem de variate: tancuri, transportoare blindate, piese de artilerie, autocamioane și automobile 4 x 4 blindate și neblindate.
Potrivit Ministerului român al Apărării, în perioada 16 – 30 aprilie, în poligonul Smârdan şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu se desfășoară exercițiul multinaţional "Wind Spring 15", cu scopul atrenării în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.
La exercițiu participă 1.500 de militari români, 400 de militari din SUA, 170 de militari din Marea Britanie și un pluton din Armata Republicii Moldova.
Exercițiul este cuprins în planul de măsuri aprobat la summitul NATO din Țara Galilor, din septembrie 2014, când criza din Ucraina era în plină desfășurare. Antrenamentele de tipul celor din România, din aceste zile, vizează asigurarea (protejarea) flancului estic al NATO și al Uniunii Europene.
Ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au fost acum două zile în poligonul Smârdan, pentru a asista la sosirea militarilor români care participă la „Wind Spring 15”. Alături de ei se antrenează militari din alte două țări NATO – SUA și Marea Britanie, precum și un detașament din Republica Moldova.
"După cum ştiţi, Republica Moldova, ca şi Georgia, ca şi alte state, sunt parteneri NATO, participă la exerciţii de pregătire cu statele NATO şi unele dintre ele participă şi la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii”, a explicat ministrul român. Mircea Dușa a fost întrebat dacă antrenamentul celor 2200 de militari, în zona de est a României, este legat de criza din Ucraina, dar a evitat un răspuns direct: „Este legat de pregătirea şi instruirea militarilor”.
În schimb, Statele Unite au anunțat încă de la începutul anului că vor organiza în centrul și estul Europei cele mai ample antrenamente din ultimii 25 de ani, în cadrul Operațiunii "Atlantic Resolve". "Wind Spring 15" face parte din această serie de activităţi. Amploarea din acest an a Operațiunii „Atlantic Resolve” reprezintă răspunsul SUA la evoluția crizei din Ucraina. SUA și statele occidentale au decis să asigure o prezență militară permanentă, de-a lungul întregului an 2015, pe teritoriul țărilor aliate din estul Europei, precum și în apele Mării Negre.
Militarii americani se antrenează în acest an în Germania, Lituania și Bulgaria, alături de militari din țările respective și din alte state NATO, iar navele americane au executat manevre în Marea Neagră, alături de nave din România, Bulgaria și Turcia.
Forțele Terestre Române vor participa și ele la exercițiile conduse de americani în alte țări europene. Chiar în aceste zile, 150 de militari români din Batalionul 32 Infanterie Mircea se instruiesc în Germania, folosind echipamentele armatei americane.