1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Anchetă în cazul morții lui Dan Condrea. Necropsia continuă şi mâine....

UPDATE. Anchetă în cazul morții lui Dan Condrea. Necropsia continuă şi mâine. Urmează teste ADN

UPDATE 17:40. Medicii legişti din cadrul IML Ilfov vor continua necropsia în cazul lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, şi marţi, când se vor axa asupra cordului, scrie Agerpres. Potrivit unor surse medicale, luni s-a finalizat o primă parte a necropsiei, fiind prelevate multe probe, tot ceea ce s-a recoltat urmând a fi analizat de către INML. 
La necropsie s-a observat că trupul neînsufleţit prezenta foarte multe leziuni şi fracturi la cap, coloană vertebrală, torace, abdomen, dar şi rupturi de organe. Aceleaşi surse susţin că trupul neînsufleţit poate fi ridicat de la IML Ilfov pe baza unui proces verbal de identificare. 

UPDATE. 16.36  Soția patronului Hexi Pharma care a venit luni la sediul Serviciului de Medicină Legală Ilfov, a recunoscut cadavrul ca fiind al lui Dan Condrea. 

Autopsia cadavrului a fost finalizată, iar documentele urmează să fie trimise procurorilor. Luni, parchetul a cerut și o analiză ADN pentru a se stabili cu exactitate identitatea victimei. Testul, care va fi făcut la Institutul de Medicină Legală Bucureşti, la cererea serviciului judeţean, va fi gata în cel puţin două zile.

Trupul bărbatului va putea fi ridicat cel mai probabil în cursul zilei de mâine. 

Citește și: Ipoteza sinuciderii, în cazul lui Condrea, tot mai plauzibilă. Criminalistul Dan Antonescu explică ce indicii susțin această variantă

UPDATE. 15.08. Familia lui Dan Condrea, chemată la IML. Cel mai probabil pentru o nouă recunoaștere. Medici legiști vor verifica dacă Dan Condrea are semne particulare și dacă acestea sunt recunoscute de membri familiei. De asemenea, umrează să se facă teste ADN, astfel că au fost solicitate obiecte personale cum ar fi periuța de dinți. 

UPDATE. 14.10  Comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI a delanşat luni un control de legalitate care vizează modul în care SRI a respectat legea în cazul Hexi Phrama şi va solicita Serviciului informaţii privind clasificarea acestui caz drept un caz de securitate naţională.

Conform procedurii legale şi instituţionale, am declanşat controlul de legalitate solicitând Serviciului Român de Informaţii să transmită în scris răspunsul la controlul Comisiei pe acest caz”, a declarat preşedintele comisiei, Georgian Pop.

Având în vedere decizia CCR care interzice orice implicarea serviciului în procedura de urmărire penală şi faptul că la Parchetul General se află deja un dosar penal, Georgian Pop spune că atribuţiile Comisiei vizează doar verificarea respectării legislaţiei de către Serviciul Român de Informaţii.

UPDATE.13.13. Medicii legiști  au finalizat necropsia, însă rezultatele vor veni în câteva zile. Procurorii au cerut însă și un test AND, pentru stabilirea cu exactiate a identității șoferului implicat în accident. 

–-

Ancheta începută duminică, în cazul accidentului în urma căruia a murit Dan Condrea, patronul companiei Hexi Pharma, continuă. Deja, o echipă de criminaliști a venit, luni, încă de la primele ore ale dimineții, în satul Tamaşi din Buftea. Dan Condrea urma să fie pus sub acuzare de înșelăciune în formă agravantă. 

Anchetatorii caută orice probă poate determina cu exactitate ce a dus la moartea lui Condrea. Până în prezent, poliția merge pe toate variantele posibile, inclusiv pe cea a sinuciderii. Au fost însă și teorii legate de un eventual asasinat. 

La faţa locului au venit şi ofițerii de la Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române. 

Ce spune procurorul General

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susține că, în cursul acestei zile (luni n.r),  Dan Condrea urma să fie audiat și tot acum urma să se stabilească prejudiciul. Mai mult, dosarul accidentului va fi preluat de Parchetul General, Secţia de Urmărire Penala şi Criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ, deoarece are mai multe resurse.

Referitor la faptul că Dan Condrea ar fi fost urmărit de persoane din cadrul Parchetului General, Lazăr spune că aceste detalii ar putea să le dea doar procurorul de caz și numai în momentul și dacă acesta consideră că este necesar să facă publice aceste date.

Citește și: Dan Condrea urma să fie pus sub acuzare. De ce se făcea vinovat

Duminică seara, Augustin Lazăr declarat că a dispus preluarea instrumentării cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Însă Cercetarea la fața locului a fost făcută de către procurorul competent din Buftea. 

Romulus Varga este procurorul care ar prelua ancheta, la parchetul General, în cazul accidentului lui Condrea. 

Procurorul general al României a mai precizat, luni dimineață, că sunt indicii foarte puternice care sugerează că victima incidentului de la Buftea este Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

„Este vorba de o cercetare în curs. Nu este bine să comentăm. Indiciile sunt foarte puternice adică este vorba de autoturismul acestei firme, de o persoană care are asupra sa documentele respective şi sunt indicii puternice că este vorba de acea persoană, care este însă în procedură de identificare”. 

Surse judiciare au arătat că Dan Condrea urma să fie chemat, luni dimineaţă, la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile formulate de procurori împotriva sa. Se pare, că procurorii aveau în vedere inclusiv varianta reţinerii şi solicitării unui mandat de arestare preventivă.

Procurorii Parchetului general transmit că decesul lui Dan Condrea nu va opri continuarea anchetei în cazul dezinfectanţilor diluați folosiţi în spitale, ci, dimpotrivă, își va urma cursul firesc. În contunuare vor fi administrate probe și vor fi audiați toți cei care au legătură cu afacerile Hexi Pharma, urmând ca în cauză să se dispună măsurile care se impun.

SRI transmite că nu avea dreptul legal să-l urmărească pe Condrea

Ipoteza legată de un filaj al SRI, surse din instituție au declarat pentru România Liberă că legea interzice îi să facă filaje în acest dosar. ”SRI nu avea dreptul legal să-l urmărească pe domnul Dan Condrea. Avea dosar deschis de Parchetul General, iar Curtea Constituțională a hotărât ca SRI să nu mai lucreze în dosare penale”.

Georgian Pop, șeful Comisiei de Control a SRI  i-a chemat pe membrii comisiei pentru discuții pe această temă. 

Totul a început după ce, parlamentarul Sebastian Ghiță a declarat că ”era un caz de siguranţă naţională! Dar indiferent cine l-a făcut, Parchetul, DNA, cei de la MI sau SRI, echipa de filaj trebuie să spună oamenilor ce s-a întîmplat”. 

Citește și: Sebastian Ghiță despre cazul Condrea: Era caz de siguranță națională

Ghiță este susținut și de vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Octavian Marius Popa. Acesta a solicitat, alături de Sebastian Ghiţă, convocarea unei şedinţe a Comisiei, afirmând că moartea lui Dan Condrea ridică multe semne de întrebare.

Dan Condrea va fi recunoscut după ADN

La INML, medicii legiști au început deja necropsia, luni dimineața. Anchetatorii au solicitat și teste ADN, în urma cărora se va stabili cu certitudine dacă bărbatul decedat în accidentul de duminică seara este chiar Dan Condrea. 

Legiștii vor verifica și dacă bărbatul a consumat alcool sau substanțe interzise.

Polițiștii din Ilfov au deschis, duminică, dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul accidentului rutier în care și-ar fi pierdut viața patronul Hexi Pharma, Dan Condrea. 

Citește și: FOTO: Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, MORT într-un accident de mașină. Prima ipoteză: sinucidere

Conform martorilor, patronul Hexi Farma gonea cu viteză excesivă pe drumul care leagă Buftea de Corbeanca și, la un moment dat s-a izbit puternic de un copac de pe marginea drumului.

Cercetarea la fața locului

Conform poliției, la 18.58 a fost înregistrat apelul la 112 și, imediat, la fața locului au ajuns mai multe echipaje ale poliției și trei ambulanțe. Medicii nu au reușit însă să-l salveze și spun că bărbatul a murit îmediat după impact. Potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alice Grasu, a declarat că bărbatul aflat la volanul maşinii a murit pe loc. ”Noi putem să spunem că e vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani, decedat în momentul impactului. Leziunile erau extrem de grave, nu s-a mai putut face nimic. Era decedat din momentul impactului. Au ajuns acolo două echipaje. Bărbatul era singurul ocupant al autoturismului, asta au văzut cei de la Ambulanţă”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Ilfov, Claudia Buradă, în mașină au fost găsite documente care au dus la concluzia că ar fi vorba despre Condrea. Anchetatorii spuneau însă că se va stabili cu certitudine identitatea șoferului, numai după ADN, deoarece starea cadavrului nu permitea o recunoaștere exactă. A fost chemată soția acestuia. Femeia l-ar recunoscut după haine.

Potrivit surselor oficiale din cadrul IPJ ilfov, la fața locului nu s-au găsit urme de frânare. Mașina a fost însă ridicată pentru expertiză. În acest moment este sigilată și se află la sediul poliției. În urma expertizei se va stabili care a fost viteza de rulare, la momentul accidentului, dar și dacă autoturismul a avut vreo defecțiune tehnică și, astfel, ar putea să fie pusă sub semnul întrebării ipoteza sinuciderii.

Citeşte şi Teodor Atanasiu: cazul Condrea, nefiind de siguranţă naţională, nu are legătură cu SRI

Mai mult, varianta asasinării lui Condrea, de către persoane care l-ar fi urmărit în timp ce rula cu viteză excesivă, ar putea fi verificată tot în urma expertizării mașinii, dar și în urma audierii martorilor. 

Poliția spune că două persoane ar fi, deocamdată martoriii tragediei: un biciclist și un șofer care a fost depășit de mașina lui Condrea. Cei doi au fost deja audați de polițiștii de la Ilfov. Însă procurorii Parchetului General vor dispune din nou audierea celor doi. Se pare că unul dintre cei doi martori, șoferul, ar fi sunat la 112.

În urma accidentului, mașina a fost distrusă. Motorul maşinii a fost găsit la aproximativ 30 de metri de locul impactului. Se pare că omul de afaceri nu folosea centura de siguranță, trupul acestuia fiind găsit lângă mașină.

Citește și: Kovesi, despre scandalul Hexi Pharma: Este o situaţie extrem de gravă şi DNA a considerat-o o prioritate încă de acum doi ani

Ancheta în dosarul dezinfectanților diluați

La 10 mai, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, timp de patru ore, la Parchetul General în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale. Cu toate că se ceruse insolvența firmei, la Tribunalul București, reprezentanții companiei au renunțat la acest demers, după ce, Judecătoria Sectorului 5 a decis interzicerea procedurii de dizolvare sau lichidare.

Citește și: Hexi Pharma şi-a retras din instanţă cererea de intrare în insolvenţă

Mai mult, procurorii de la Judecătoria Sectorului 5 au decis ca societatea să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide.

Citiți și: Incredibil. Soldații trimiși în teatrele de operațiuni ale NATO, tratați cu dezinfectante produse de Hexi Pharma

Hexi Pharma solicitase intrarea în insolvenţă pentru o datorie de aproape 23,5 milioane de lei. Firma are facturi neachitate de milioane de euro către două offshore-uri din Cipru, care ar fi controlate tot de Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma.

Citește și: Corpul de Control al premierului, verificări în patru spitale din București și la MS. Precizările lui Dacian Cioloș

La 13 mai, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţă, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana juridică S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

 

-Știre în curs de actualizare-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Will Smith, viața și cariera actorului

Will Smith, cunoscut pentru carisma sa și pentru succesul pe care l-a avut în filme de acțiune, a ajuns să fie unul dintre cei...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

NATO a anunțat că va întări prezența sa în Marea Baltică

NATO a anunțat vineri că va întări prezența sa în Marea Baltică, după ce s-a suspectat un act de sabotaj asupra unui cablu subacvatic...
Ultima oră
Pe aceeași temă