19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial44% dintre romani declara ca situatia financiara a familiei lor s-a inrautatit

44% dintre romani declara ca situatia financiara a familiei lor s-a inrautatit

Romanii simt ca o duc din ce in ce mai greu, dar inca reusesc sa-si acopere cheltuielile din propriul venit. Incepand cu luna octombrie 2008 a crescut numarul romanilor care considera ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma. In ianuarie 2009, 44% din populatie declara ca resimte aceasta inrautatire, fata de 30% cu 4 luni in urma. In Polonia si Cehia situatia este perceputa in termeni negativi de o parte mai mica a populatiei (24% in Polonia si 30% in Cehia), dar in Bulgaria acest segment este mai mare (47%), se arata in Barometrul de Incredere a Consumatorului, un studiu realizat de GfK Romania impreuna cu Comisia Europeana.

Cu toata aceasta evolutie negativa a finantelor familiei, romanii reusesc sa se incadreze cu cheltuielile in venitul pe care il au in aceeasi masura ca in octombrie 2008. In jur de 22% trebuie sa consume din economii sau sa imprumute bani pentru a se descurca, dar acest segment din populatie a ramas constant in ultimele 4 luni.
Pe de alta parte 18% dintre romani considera ca situatia financiara a familiei lor este mai buna decat in urma cu un an. Acest procent este doar cu putin mai mic decat in cazul Poloniei (21%) si mai mare decat in cazul Cehiei (14%) si al Bulgariei (7%).
In acelasi timp, in Romania o persoana din cinci reuseste sa economiseasca, in scadere relativ mica fata de octombrie 2008 (cand 24% faceau economii).

Impartiti intre pesimisti si optimisti
 

Tot din octombrie 2008 este vizibila scaderea optimismului in ceea ce priveste evolutia finantelor familiei in perioada urmatoare. Astfel, in ianuarie 2009, 35% din romani se asteptau la o inrautatire in urmatoarele 12 luni (fata de 20% in octombrie), iar 21% se asteptau, din contra, la imbunatatiri (fata de 29% in octombrie).
Comparand cu tarile vecine se poate constata un contrast mai puternic in cadrul societatii romanesti din punct de vedere al atitudinii cu care este privit viitorul apropiat. Multi romani sunt pesimisti, dar, comparativ cu bulgarii, cehii si polonezii, numarul celor optimisti este tot unul ridicat.

Relativ putini romani si-au amanat planurile pe termen lung

Desi sunt tot mai multi cei care se asteapta sa se descurce mai greu cu banii in urmatorul an, segmentul celor care considera ca inca vor putea sa economiseasca nu a scazut foarte mult in ultimul timp (de la 22% in octombrie 2008, la 20% in ianuarie 2008).
Planurile de a face cheltuieli majore in viitor sunt si ele din ce in ce mai rezervate. Cu toate acestea, scaderea nivelului de optimism in privinta acestor aspecte concrete este mai mica decat atunci cand este vorba despre impresia generala cu privire la situatia financiara a familiei.

Astfel, in ianuarie 2009, 15% dintre romani planuiau sa cheltuiasca mai mult in urmatorul an pe bunuri de folosinta indelungata. In octombrie 2008, 20% aveau astfel de planuri. De asemenea, numarul celor care au intentia de a cumpara o masina in urmatorii doi ani a scazut intr-o oarecare masura (de la 16% la 13% in aceasta perioada de 4 luni). In acelasi timp, 24% intentionau sa aduca imbunatatiri locuintei in anul urmator, iar aceasta proportie din populatie a ramas constanta in ultimele 4 luni. La acelasi nivel cu cel din octombrie 2008 este numarul celor care spera sa cumpere sau sa construiasca o casa in urmatorii doi ani (circa 7%).

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu realizat lunar de GfK Romania impreuna cu Comisia Europeana si sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă