17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial"Legea Belina" a primit aviz favorabil de la Comisia Economică a Senatului

“Legea Belina” a primit aviz favorabil de la Comisia Economică a Senatului

Controversatul proiect de lege al senatorului PSD, Șerban Nicolae, a primit avizul favorabil al Comisiei Economice. Supranumită "Legea Belina", proiectul prevede reducerea cu 50% a taxelor şi impozitelor datorate pentru construcţiile ridicate pe grinduri şi alte terenuri cu modificări naturale sau prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Proiectul primise anterior raport favorabil şi din partea Comisiei de buget şi a Comisiei de administraţie a Senatului.

Proiectul de lege prevede că în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente. 

Terenurile amintite sunt scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren. De asemenea, activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile menţionate sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora.

Senatorul social democrat Şerban Nicolae spune că proiectul are doar scopul de a ajuta la dezvoltarea unor zone cu potenţial turistic, fără legătură cu Liviu Dragnea

“E o nuanţă foarte importantă în sensul că jocurile de noroc sunt de un anumit tip de cazino şi săli de bingo, adică nu păcănele. Nu întâmplător am exclus ideea că poate să vină unul să facă o sala de păcănele şi să aibă doi angajaţi. E în procedura de urgenţă, pentru că în general cred că poate fi folosită procedura de urgenţă care scurtează nişte termene. Acum vreo 2 luni a venit o senatoare de la USR: Şerban vrea să facă paradisuri fiscale. Chiar şi aşa fiind, ce este ilegal în asta? Sunt în toată Europa. Ce, ar trebui să mă simt eu jenat?”, declara senatorul PSD.

În dosarul în care sunt suspectate de abuz în serviciu vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul fondurilor europene Rovana Plumb, procurorii verifică şi contractele de închiriere a zeci de hectare din balta Belina şi braţul Pavel.

Anchetatorii de la DNA vor să afle dacă statul a avut de pierdut din afacerea cu Tel Drum după ce suprafeţe mari din bazinul hidrografic al Dunării au ajuns la compania care ar fi controlată din umbră de liderul PSD. Liviu Dragnea s-a delimitat însă de afacere.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă