17.4 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialCatalunia voteaza pentru independenta

Catalunia voteaza pentru independenta

Catalonia, îmboldită de o frondă separatistă, îşi alege parlamentul duminică, într-o provocare la adresa guvernului spaniol ce ar putea să o conducă spre un referendum în legătură cu viitorul său în cadrul celei de-a patra economii ca mărime din zona euro, scrie AFP.

 

Birourile de vot se vor deschide la ora 08.00 GMT în această puternică regiune din nord-estul Spaniei, cu o vie identitate culturală şi lingvistică, iar primele rezultate vor fi cunoscute în cursul serii.

Liderul curentului naţionalist, Artur Mas, preşedinte al guvernului regional catalan, a făcut un pariu din conflictul deschis cu Madridul, convocând alegeri anticipate cu doi ani înainte de termen.

Speranţa sa: obţinerea majorităţii absolute şi progrese, spune el, pe drumul spre un ‘stat suveran’.

Un joc hazardat, deoarece ultimele sondaje indică pentru coaliţia sa, CiU (Convergencia i Unió, dreapta naţionalistă moderată), numai o majoritate relativă dintre cei 135 de deputaţi. Însă nu contează, pentru că el le-a promis deja celor 7,5 milioane de catalani că va organiza în termen de patru ani un referendum asupra independenţei.

În faţa sa, guvernul conservator de la Madrid, acaparat de lupta împotriva crizei economice care afectează ţara, se vede confruntat cu o altă provocare majoră, şi anume aducerea în discuţie a perenităţii modelului autonomiei regionale, unul din fundamentele Constituţiei din 1978.

Dacă Artur Mas, un naţionalist de dreapta moderat, evită cu mare atenţie cuvântul ‘independenţă’, el apără ideea unui ‘stat suveran’, afirmând că ar fi viabil din punct de vedere economic, ‘al şaptelea din Uniunea Europeană’ ca bogăţie pe locuitor.

Motiv suficient pentru a face să tremure mediul de afaceri în faţa spectrului unui stat ce s-ar regăsi în afara UE şi a zonei euro, într-un moment în care Catalonia reprezintă o cincime din PIB al Spaniei.

În ultimii doi ani, frustrarea a cuprins Catalonia, după o decizie a Tribunalului Constituţional de la Madrid de a-i reduce o parte din statutul de autonomie extinsă, ce data din 2006, eliminând articolul care o definea ca ‘naţiune’ potrivit Agerpres.

Pe acest teren identitar foarte sensibil, criza a agravat frustrările, Catalonia acuzând statul central că o antrenează într-un haos financiar, şi a provocat o vastă mobilizare populară, marcată de o uriaşă manifestaţie separatistă, desfăşurată la 11 septembrie la Barcelona.

Regiunea, în prezent cea mai îndatorată din Spania, cere un ‘pact fiscal’, similar celui de care beneficiază Ţara Bascilor şi Navarra, ce i-ar permite să colecteze impozite şi să elimine inegalităţile a căror victimă se consideră

Cele mai citite

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...

Încă un pas până la ora de iarnă 2024. Mai multă lumină naturală dimineața

În 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Această schimbare va însemna că ceasurile se...

Andrei Rațiu, pasă de gol pentru Rayo Vallecano în egalul cu Atletico Madrid

Fundașul român Andrei Rațiu a oferit o pasă decisivă în partida de duminică din LaLiga, contribuind la egalul obținut de Rayo Vallecano împotriva lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă