3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiEpidemie și stare de urgență. Militarii români nu mai pleacă în afara...

Epidemie și stare de urgență. Militarii români nu mai pleacă în afara țării

Armata Română nu mai trimite militari, în anul 2020, la exercițiile Saber Strike și Swift Response, care erau incluse în campania Defender Europe 20 – cea mai amplă desfășurare de trupe NATO, pe teritoriul  Europei, în acest an.

“În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile SABER STRIKE, respectiv SWIFT RESPONSE, conectate Exercițiului DEFENDER EUROPE 20. Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României”, a anunțat un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit acestei surse, decizia anulării participării militarilor români “s-a fundamentat în urma analizei cu partenerul strategic (Statele Unite – n.n.) și națiunile gazdă”. Programul inițial prevedea participarea militarilor români la exerciții în Estonia, Letonia și Georgia, cu detașamente din cadrul Forțelor Terestre, Forțelor Aeriene și Forțelor Navale, totalizând aproximativ 400 de militari și 50 de mijloace tehnice.

Chiar dacă principalul motiv prezentat de MApN este prevenirea răspândirii coronavirusului, se precizează și faptul că angajații Armatei sunt implicați în acțiunile impuse de starea de urgență și de cele două ordonanțe militare emise în România.
“Armata României acționează cu responsabilitate și profesionalism, contribuind la efortul național de combatere a epidemiei, având pregătite forțe și mijloace care desfășoară activități de sprijin al autorităților centrale și locale, la solicitarea acestora”, precizează comunicatul MApN.

Ultima acțiune internațională a militarilor români a fost anunțată, duminică, 22 martie, de conducerea Forțelor Navale. Potrivit acestei surse, Fregata „Regina Maria”, cu un echipaj de 223 de militari, a plecat din portul militar Constanța, pentru a se integra grupării navale permanente a NATO, SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group Two).

În teritoriul național, principalele misiuni ale militarilor Armatei sunt, în prezent, cele legate de starea de urgență – anunțată de președintele Iohannis la data de 14 martie. Potrivit legii, pe timpul stării de urgență comanda operațiunilor o are ministrul Afacerilor Interne – acesta fiind și motivul pentru care primele două ordonanțe militare au fost emise de ministrul de Interne, Marcel Vela. Următorul nivel al crizei ar putea impune decretare stării de asediu, în care ordonanțele militare ar fi emise de ministrul Apărării Naționale sau de șeful Statului Major al Apărării, acesta fiind general activ.

Potrivit ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, MApN a început “revederea şi actualizarea planurilor de acţiune pe tipuri de risc / cooperare în situaţii de urgenţă, la nivelul fiecărei garnizoane”.

Până la acel moment, militarii români execută acțiuni în sprijinul autorităților civile, mai ales a celor medicale. Institutul Național Medico-Militar „Cantacuzino” din București, recent trecut în subordinea MApN, contribuie deja la creșterea capacității de diagnosticare a COVID-19 pe teritoriul României.  Specialiștii acestui institut au efectuat, în luna martie, teste de diagnostic molecular pentru aproximativ 1000 de probe recoltate de la persoane suspecte de infecție cu noul coronavirus.

Pe de altă parte, MApN va deschide, în câteva zile, spitalul de campanie tip ROL 2, care a fost montat de militarii români în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” de la Otopeni.
Un alt spital militar mobil va fi instalat în județul Constanța, urmând a fi plasat, cel mai probabil, pe terenul destinat inițial construirii spitalului regional, a anunțat prefectul de Constanța, George Niculescu.

O formațiune medicală tip ROL 2 are în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare, “structura urmând să devină operațională, din punct de vedere administrativ, în circa 5 zile de la începerea lucrărilor de instalare, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare și acreditare”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă