-0.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCampania "Tineret în mişcare", lansată în prezenţa Ecaterinei Andronescu şi a lui...

Campania „Tineret în mişcare”, lansată în prezenţa Ecaterinei Andronescu şi a lui Dragoş Bucur

Campania „Tineret în mişcare”, pentru promovarea mobilităţii prin stagii de formare în Europa, a fost lansată miercuri, la Bucureşti, în prezenţa ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, alături de alţi oficiali, precum şi a actorului Dragoş Bucur, ambasadorul campaniei în România, potrivit Mediafax.

Iniţiativă a Uniunii Europene, campania se va desfăşura în România, de joi până sâmbătă, în Parcul Tineretului din Capitală, unde vor fi organizate diferite activităţi pentru informarea tinerilor privind oportunităţile de formare în alte ţări europene, prin diferite programe ca Erasmus – pentru învăţământ superior, Grundtvig – pentru educaţia adulţilor, Leonardo da Vinci – pentru educaţie şi formare profesională.

La evenimentul de lansare, au luat cuvântul şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Răzvan-Horaţiu Radu, ambasadorul „Tineret în mişcare” pentru România, Dragoş Bucur, precum şi Monica Calotă, directorul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, organizatorul campaniei.

Nicolae Idu a prezentat o serie de date privind situaţia actuală a calificării şi integrării în câmpul muncii în rândul tinerilor europeni. „Astăzi, găsirea unui loc de muncă reprezintă o preocupare majoră pentru 5,5 milioane de tineri europeni”, în condiţiile în care există o „creştere alarmantă a şomajului în rândul tinerilor absolvenţi, ajuns la aproape 23%, dublu faţă de adulţi”, a spus acesta.

Dintre tinerii absolvenţi care s-au angajat, 42% lucrează în baza unor contracte temporare, iar 29% sunt angajaţi part-time, de cele mai multe ori din lipsa alternativelor.

„Şi mai îngrijorător este faptul că, la nivel european, 7,5 milioane de tineri nu urmează, în prezent, vreo formă de educaţie sau de pregătire profesională şi nici nu sunt angajaţi în câmpul muncii”, a mai spus Idu.

Totodată, în Europa, mai puţin de una din trei persoane (31,1%) deţine o diplomă de studii superioare, în timp ce, în SUA, procentul este de peste 40%, iar în Japonia depăşeşte 50%, a arătat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Pe de altă parte, datele indică faptul că, până în 2020, 35% dintre locurile de muncă vor necesita calificări superioare, ceea ce înseamnă cu 15 milioane în plus faţă de situaţia actuală, a precizat Idu.

Nicolae Idu a enumerat totodată o serie dintre obiectivele Strategiei Europa – 2020: reducerea abandonului şcolar sub 10%, creşterea la peste 40% a ponderii absolvenţilor de studii superioare în rândul populaţiei cu vârste de 30 – 34 de ani, ocuparea forţei de muncă în proporţie de 75% în rândul populaţiei active, ţinta pentru România fiind de 70%, după cum a precizat Răzvan-Horaţiu Radu.

În acest sens, UE a iniţiat campania „Tineret în mişcare”, parte a unei agende dedicate educaţiei şi angajării tinerilor.

Ecaterina Andronescu a amintit de începerea derulării acestor programe europene, în anii ’90, apreciind contribuţia acestora pentru deschiderea sistemului român de învăţământ şi importanţa fondurilor europene acordate. „Eu vă mărturisesc, în calitatea pe care am avut-o ca rector al uneia dintre cele mai importante universităţi din ţară (Politehnica Bucureşti – n.r.), fără aceste resurse, aproape că ar fi trebuit să închidem şcolile doctorale”, a spus Andronescu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că „România are nevoie, din punct de vedere economic, să poată oferi generaţiei tinere mai mult decât îi oferă astăzi”.

Prezenţa lui Dragoş Bucur la acest eveniment oficial a atras câteva glume, referitoare la vârsta acestuia – 35 de ani – şi la faptul că reprezintă partea non-formală a iniţitivei. Astfel, Răzvan-Horaţiu Radu a glumit spunând că, pe când filma „Marfa şi banii” (2001), Bucur făcea parte din primul grup din universitatea la care studia ce beneficia de programul „Erasmus”.

Bucur a răspuns remarcelor, spunând că are 35 de ani, dar nu a învăţat încă să poarte costum. Înaintea discursului, el a prezentat un filmuleţ dedicat campaniei, în care vorbea despre importanţa mobilităţii tinerilor, discursul fiind presărat cu scene din filmele sale.

Actorul a explicat apoi motivele pentru care a acceptat invitaţia de a fi ambasador al campaniei. „Eu văd acest program ca pe un fel de scurtătură. Este poarta aceea magică, ca-n filme, prin care, dacă treci, ajungi mai repede dincolo. Eu nu-i invit pe tineri să părăsească ţara, departe de mine gândul ăsta. Ştiu că sună foarte pompos, dar eu chiar sunt mândru că sunt român. De-aia am o casă, de-aia muncesc, vin înapoi, de-aia vreau să-mi cresc copilul aici. Totuşi, poarta asta către dincolo este importantă. Am călătorit destul de mult şi am experimentat (…), toate astea mi-au dat idei, pe care vreau să le pun în practică aici”, a spus Bucur, exemplificând prin faptul că a cunoscut, în străinătate, relaţia agent – actor şi specializarea actorilor pe anumite direcţii.

Pentru Bucur, însă, cel mai important motiv pentru care s-a implicat în campanie a fost fiica sa de cinci ani şi jumătate, Sofia, după cum a mărturisit actorul, precizând că se gândeşte de pe acum unde va studia aceasta şi ce va face.

Ceremonia s-a încheiat cu un mini-recital susţinut de Nadia Trohin şi Alexandru Man, urmat de înmânarea mai multor premii unor foşti beneficiari ai diferitelor programe europene de mobilitate care au avut rezultate deosebite. Un premiu special i-a fost acordat Laurei Popa, desemnată de Comisia Europeană ambasadoarea bursierilor Erasmus din România, şefa Erasmus Student Network din ţară.

Pe parcursul următoarelor două zile, în Parcul Tineretului, tinerii sunt invitaţi să ia parte la diverse activităţi – workshop-uri interactive, teatru forum, teatru de improvizaţie, „Biblioteca vie”, dezbateri electorale şi o serie de concerte cu Butterflies in My Stomach, Les Elephants Bizzares, C.T.C. şi Şuie Paparude.

„Tineret în mişcare” va fi prezent în capitala României pentru a prezenta programele Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării şi tineretului. Evenimentul le oferă tinerilor şansa de a descoperi şi de a învăţa mai multe despre oportunităţile de a-şi petrece o parte a parcursului educaţional sau de instruire în străinătate, pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile sau pentru a obţine unele noi. Evenimentul va include o zonă informativă, unde vizitatorii vor afla mai multe despre diferite proiecte şi vor putea discuta cu persoane care au beneficiat deja de fonduri ale UE pentru studii, voluntariat sau stagii de practică în străinătate.

În 2011, peste 23.000 de români au beneficiat de programele Uniunii Europene „Învăţare pe tot parcursul vieţii” şi „Tineret în acţiune” pentru studii, formare, voluntariat şi stagii de practică.

Cele mai citite

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă