Maia Sandu (Foto: Facebook)

Donald Tusk o susține pe unionista Maia Sandu la Președinția Moldovei

Liderul celui mai important grup politic din Parlamentul European, Donald Tusk, și-a declarat public susținerea pentru unionista Maia Sandu în candidatura ei la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.09.2020 - 23:57

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, și-a anunțat public sprijinul pentru Maia Sandu la candidatura pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Maia Sandu, lidera partidului de opoziţie Acţiune şi Solidaritate (PAS), este recunoscută drept un politician pro-european și pro – România și drept principal opozant al actualului președinte de la Chișinău, Igor Dodon.

Pe de altă parte, Donald Tusk, originar din Polonia, actualul lider al PPE, a fost președintele Consiliului European până anul trecut, este un bun cunoscător al realităților din estul Europei și este chiar vorbitor de limba română.

În acest context, Donald Tusk a postat pe internet un mesaj video, în limba română, în care își declară sprijinul pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate la data de 1 noiembrie 2020.

''Când mă întreabă în Europa dacă merită să susţin Moldova răspund imediat: Da! Şi când se întreabă cineva cine poate să ducă cel mai rapid Moldova spre succes răspund imediat: Maia Sandu. Chiar şi moldovenii care au alte simpatii politice, care votează pentru alte partide sau nu votează deloc, ştiu bine că Maia Sandu iubeşte Moldova şi că este cinstită şi competentă. Este prea puţin pentru a fi un preşedinte bun? Permiteţi-mi să vă spun personal că aş dori ca politicienii din ţara mea şi din Europa să aibă astfel de calificări şi o asemenea moralitate ca a ei", a declarat, în mesajul său de pe internet, liderul PPE, Donald Tusk.

Acesta recunoaște că demersul său ar putea fi interpretat greșit, dar subliniază faptul că dorește un viitor european pentru Republica Moldova.

''Dragii mei prieteni moldoveni, vă rog să îmi iertaţi îndrăzneala şi deschiderea atunci când mă adresez în legătură cu alegerile prezidenţiale din ţara voastră. Dar în numeroasele mele întâlniri cu voi, pe care le-am ţinut de-a lungul anilor ca prim-ministru polonez şi ca preşedinte al Consiliului European, şi acele întâlniri ce au fost oficiale la Chişinău şi mai puţin oficiale la Cricova, şi ştiţi la ce mă refer, am aflat că trebuie să vorbeşti sincer şi concret cu moldovenii'', explică Donald Tusk.

 

 

“Chiar şi moldovenii care au alte simpatii politice, care votează pentru alte partide sau nu votează deloc, ştiu bine că Maia Sandu iubeşte Moldova şi că este cinstită şi competentă”

Donald Tusk,

Fost președinte al Consiliului European

“E vremea oamenilor buni, cei care știu cum trebuie să fie țara noastră. Împreună vom munci pentru o țară bogată, cu familii unite și copii fericiți, o țară în care legea este una pentru toți, iar dreptatea stă în capul mesei”

Maia Sandu,

Candidat la Președinția Republicii Moldova

 

Ce greutate are susținerea lui Donald Tusk pentru Maia Sandu?

Donald Tusk este fost președinte al Consiliului European și conduce în prezent cel mai important grup politic din Parlamentul European – acela al Partidului Popular European.

Va promova Maia Sandu apropierea de România, dacă va câștiga alegerile?

Maia Sandu susține apropierea Republicii Moldova de UE, iar cea mai simplă cale de apropiere este prin intermediul și cu sprijinul României.

 

Maia Sandu, unul dintre cei mai pro-europeni politicieni din Basarabia, este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a fost desemnată, la mijlocul lunii iulie, drept candidat al PAS la funcția de președinte al Republicii Moldova, la alegerile din 1 noiembrie 2020.

„PAS este un partid care a crescut mult în ultimii ani. Suntem mai pregătiți, mai organizați și mai puternici decât eram cu patru ani în urmă. Avem o responsabilitate enormă față de cetățenii acestei țări să promovăm persoane competente și curajoase care pot lupta cu hoții de la guvernare. Suntem gata să depunem toate eforturile pentru a învinge la alegerile prezidențiale împreună cu Maia Sandu, unicul candidat capabil să-l bată pe Igor Dodon”, declara, la acel moment, Igor Grosu, prim-vicepreședintele PAS.

Maia Sandu s-a ferit, din acel moment, să facă referiri la apropierea Republicii Moldova de România, probabil pentru a nu-i descuraja pe acei cetățeni moldoveni care nu sunt unioniști dar care sunt, totuși, pro-europeni. Se știe, de altfel, că una dintre principalele metode prin care Igor Dodon, actualul președinte, le folosește în lupta sa politică este încurajarea naționalismului moldovenesc – și, implicit, îndepărtarea Republicii Moldova de România, sub masca unei independențe ostentative.

Una dintre principalele promisiuni din programul Maiei Sandu rămâne însă lupta împotriva corupției.

„Această nominalizare este o onoare pentru mine, dar și o mare responsabilitate. Avem datoria să curățăm țara de politicienii care văd Moldova ca pe un sac fără fund, din care ei se îndestulează. Sunt sigură că, prin multă muncă, vom învinge în aceste alegeri. E vremea oamenilor buni, cei care știu cum trebuie să fie țara noastră. Împreună vom munci pentru o țară bogată, cu familii unite și copii fericiți, o țară în care legea este una pentru toți, iar dreptatea stă în capul mesei”, a subliniat Maia Sandu.

Comentarii