15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDocumente declasificate Cernobîl. URSS știa că centrala era o bombă cu ceas

Documente declasificate Cernobîl. URSS știa că centrala era o bombă cu ceas

Conform documentelor desecretizate de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), în anul 1982 avusese loc o scurgere radioactivă la Cernobîl, care însă fusese ascunsă de serviciul secret sovietic Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB), pentru “evitarea panicii şi a zvonurilor provocatoare”, informează agenţia Reuters şi site-ul Swissinfo.ch.

În 1983, regimul de la Moscova ar fi primit informaţii conform cărora centrala de la Cernobîl era una dintre cele mai periculoase din Europa. În anul 1984, s-au produs incidente la reactoarele 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernobîl, conform postului RBC-Ukraine, citat de RAI News.

Imediat după accidentul nuclear produs la Cernobîl pe 26 aprilie 1986, “autorităţile de la Moscova au încercat să vehiculeze teorii ale complotului, fără a recunoaşte realitatea”, relevă unul dintre documentele declasificate.

Ucraina a comemorat luni 35 de ani de la accidentul nuclear produs la Cernobîl. Treizeci şi unu de muncitori şi pompieri ai centralei de la Cernobîl au murit imediat după accidentul nuclear, din cauza expunerii la radiaţii. Mii de persoane au murit în următorii ani din cauza unor boli generate de radiaţiile de la Cernobîl. Numărul total al victimelor accidentului atomic din 1986 este greu de estimat, fiind obiectul a diverse dezbateri medicale.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă