Pentru a treia oară în ultimele două săptămâni, judeţul Tulcea a fost izolat de restul ţării, iar activitatea economică şi socială este paralizată din cauza iernii. Toate cele cinci drumuri naţionale care traversează nordul Dobrogei şi toate cele 25 de drumuri judeţene sunt blocate de autorităţi de duminică seara. Autobuzele şi microbuzele destinate transportului de persoane nu mai circulă de câteva zile dinspre Tulcea spre Bucureşti, Constanţa, Brăila şi Galaţi şi nici între localităţile din acest judeţ. Şi cursele feroviare spre Capitală şi Constanţa au fost suspendate de mai bine de o săptămână.
Vasile Gudu, prefectul judeţului Tulcea, a declarat că „în urma ploii de duminică noaptea, drumurile din întreg judeţul au un strat gros de gheaţă pe carosabil care face imposibilă circulaţia atovehiculelor, chiar dacă sunt dotate cu pneuri de iarnă. Din acest motiv am blocat toate drumurile. Prognoza este şi mai proastă pentru că a început viscolul şi ne aşteptăm la căderi masive de zăpadă.”
Delta Dunării este, de asemenea, blocată din cauza gheţii care a pus stăpânire de o săptămână pe canale, lacuri şi pe braţele fluviului. Din cauza îngheţului, navele de pasageri nu mai circulă spre localităile de pe braţele Chilia şi Sf. Gheorghe de mai bine de 10 zile, iar de o săptămână s-a blocat şi circulaţia navelor de pasageri pe canalul Sulina. În zeci de ore, autorităţile au încercat să spargă blocurile de sloiuri create în portul Tulcea şi pe canalul Sulina, dar, la scurt timp, zăpoarele s-au format la loc, împiedicând navigaţia. Au fost aduse în port şi spărgătoarele de gheaţă Perseus şi Gheorghieni, dar acestea s-au defectat imediat ce au ajuns între gheţuri. Alte două astfel de nave au fost aduse duminică, dar nu reuşesc să facă mare lucru. Remorcherul Târgu-Ocna a fost trasformat în navă de pasageri şi de transport pentru mărfuri de strictă necesitate pentru localităţile de pe braţul Sulina. De când s-a produs îngheţul în Deltă, nava a efectuat doar două curse cu câte 50 locanici şi cu alimente la bord dinspre Tulcea spre Sulina şi retur. O cursă efectuată cu două spărgătoare de gheaţă cu câţiva oameni la bord şi cu câteva sute de kilograme de alimente la bord costă de zeci de ori mai mult decât un drum parcurs de o navă de pasageri care transportă şi mărfuri pentru satele din zonă.
Gheaţa împiedică şi navele serviciului de ambulanţă să intervină în cazurile medicale de urgenţă. „Cazurile grave au fost rezolvate cu ajutorul unui elicopter care se află în Tulcea la dispoziţia autorităţilor locale. Mai mulţi bolnavi şi gravide au fost transportaţi din localităţile izolate de gheţuri, în timp util, la spital”, spune prefectul Vasile Gudu.
Sătenii din Chilia Veche, Periprava şi Pardina au rămas fără butelii de aragaz. Singura firmă din Tulcea care are depozit de carburanţi şi de butelii în Chilia Veche a rămas fără stocuri şi nu se poate aproviziona întrucât gehaţa a blocat căile navigabile. Şi sătenii din Mila 23 şi Caraorman reclamă lipsa butelii de aragaz, aceste sate fiind izolate de aproape două săptămâni.
Afacerile turistice din Deltă sunt, de asemenea, afectate de iarna aspră. Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Turism din Delta Dunării, a declarat că „mai multe baze turistice au contracte cu turişti care intenţionau să petreacă o vacanţă, da roamenii nu pot ajunge, iar firmele înregistrează pierderi.”
Blocarea drumurilor din nordul Dobrogei a afectat şi activitatea şcolilor. Zeci de unităţi din judeţ au înterupt cursurile ieri pentru că microbuzele care trasnportă elevii din satele izolate în centrele de comună nu au putut circula din cauza drumurilor blocate.
Vezi şi Incursiune judeţele izolate din Bărăgan. Viaţa în spatele cortinei de zăpadaă