Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Definitivat 2018: Unii profesori au ieşit după prima oră fără să scrie ceva

Aproape 9.000 de profesori au susţinut, miercuri, proba scrisă a examenului naţional de definitivare. Dacă unii au ieşit după prima oră fără să scrie ceva, alţii susţin că testarea nu le-a creat probleme şi se aşteaptă la note mari, rezultate fiind afişate pe 24 iulie.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.07.2018 - 14:23

Maria este educatoare la o grădiniţă din Capitală şi susţine că proba scrisă din acest an a fost complicată. De asemenea, candidata mai precizează că subiectele au fost asemănătoare cu cele de anul trecut, motiv pentru care nu le-a acordat o atenţie mare.

“Nu a fost greu, însă nu am învăţat eu ce trebuie. Anul trecut îmi lipseau trei sutimi, am luat 7,97, iar acum am văzut testul şi am zis că nu voi lua notă mare şi nu am mai scris, am predat lucrarea goală ca să fie că nu m-am prezentat. Anul trecut s-a dat poezie, iar anul acesta tot poezie şi bineînţeles că m-am gândit că nu va fi iarăşi la fel, nu am repetat poezia”, a declarat, pentru Mediafax, Maria, candidată la proba scrisă a examenului de definitivat.

“A fost ceva despre poezie, tema copilăriei. Păi tot poezie şi anul acesta a fost. Logic că nu credeam că va fi exact ca anul trecut şi nu am învăţat asta. (...) Două sptămâni m-am pregătit.(...) Este primul an când susţin”, a adăugat o altă candidată.

Silvia Serte este profesoară de engleză şi susţine că a obţinut nota 10 la prima probă - Inspecţia clasei şi se aşteaptă să ia o notă mare la proba scrisă pentru că, spune ea, a învăţat mult.

“Am susţinut la engleză, a fost bine. La inspecţia de la clasă am obţinut 10, aici ar trebui să obţin 7 şi ceva ca să iasă media 8. Subiectele au fost abordabile. (...) Cred că ar însemna mai mulţi bani definitivatul, nu ştiu, vreo 50 de lei cred. Eu nu lucrez în sistemul de stat. M-am pregătit mult, am învăţat toată literatura pe care o studiasem la licenţă, plus metodică. Este foarte mult”, a adăugat candidata Silvia Serte.

Andreea este o tânără educatoare care lucrează de trei ani la o grădiniţă din Capitală. Candidata precizează că vrea să obţină notă mare la examen pentru că nu ar vrea să plece din sistem, chiar dacă în învăţământ nu sunt mari salariile.

“Am susţinut la educatoare, sunt de trei ani în sistem. (...) Am dat definitivatul pentru a rămâne în învăţământ şi a avea gradele mai departe. Nu ştiu câţi ani pot preda fără definitivat. (...) Mi s-a părut la fel, dacă nu înveţi e greu, nu mi s-a părut greu. (...) Vreau să rămân în sistem pentru că-mi place ceea ce fac chiar dacă salariile nu sunt foarte mari”, a adăugat Andreea, candidată la proba scrisă a examenului de definitivat.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, definitivatul este un examen care presupune definitivarea în învăţământ, adică statutul de profesor definitiv.

“Definitivatul este un examen care se dă după finalizarea cursurilor, poţi să-l dai imediat după absolvire. (...) Examenul de definitivat presupune definitivarea în învăţământ, adică statutul de profesor definitiv. De exemplu, se urmează un proces, de aproximativ doi ani, în urma unor inspecţii la catedră, candidatul se poate înscrie la definitivat. (...) Dacă un candidat pleacă peste hotare şi după o perioadă se întoarce, dacă are definitivatul atunci poate activa din nou fără a mai susţine examene”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

Lucrările scrise vor fi evaluate în şase centre organizate la nivel naţional, anume la nivelul inspectoratelor şcolare din judeţele Alba, Bihor, Braşov, Iaşi, Prahova şi din Municipiul Bucureşti. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puţin 8 pentru promovarea examenului.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 24 iulie la centrele de examen şi pe site-ul: definitivat.edu.ro. Conform calendarului aprobat de MEN, contestaţiile se vor depune în zilele de 24 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 25 iulie, până la ora 14:00.

Rezultatele finale vor fi afişate la centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro în data de 27 iulie 2018.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.

Comentarii

loading...