17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCum au devenit ­plajele de pe litoral un imens coș de gunoi

Cum au devenit ­plajele de pe litoral un imens coș de gunoi

Într-o singură lună, octombrie, un singur ONG, Mare Nostrum, a identificat un număr de 24.101 de deșeuri pe plajele din județul Constanța. Numărul real al gunoaielor este însă mult mai mare, pentru că voluntarii au monitorizat numai 2% din suprafața totală a porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc. Un simplu calcul matematic ne arată că, ­extrapolând, pe toate plajele ar putea fi peste 1,2 milioane de deșeuri. Numărul gunoaielor era de două ori mai mare în octombrie față de aprilie, semn că turiștii au lăsat și amintiri ­neplăcute.

 

Peste 13.000 de mucuri de țigară

În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate deșeuri din materiale polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Numărul acestora a fost de două ori mai mare decât numărul deșeurilor înregistrate în luna aprilie 2018. „Cel mai frecvent întâlnit tip de deșeu în urma acestor monitorizări a fost mucul de țigară, fiind identificate 13.946 bucăți, de aproximativ 4 ori mai multe față de sesiunea precedentă (aprilie 2018). De altfel, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat și în această sesiune, 19.740 elemente fiind identificate.“, au spus reprezentanții Mare Nostrum.

 

Cea mai curată, cea mai murdară

Potrivit datelor înregistrate de ONG Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanța, unde au fost identificate 5.961 deșeuri, la fel ca și în luna aprilie. Pe această porțiune, predominante au fost mucurile de țigară, care au reprezentat 78% din totalul deșeurilor înregistrate. Acest sector este urmat de sectoare similare din Saturn și Năvodari, unde abundența deșeurilor a fost foarte ridicată.
Cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costinești, unde au fost identificate puțin peste 100 de deșeuri: „Am identificat atât de puține deșeuri deoarece porțiunea de plajă din Costinești este aproape înghițită de ape. De altfel, la monitorizările viitoare, vom înlocui acest sector, pentru a putea avea date mult mai elocvente ”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum. Pe locul 2 și 3 la această categorie sunt porțiunile de plajă din Corbu și Mamaia Nord, unde abundența deșeurilor nu depășește 0,5 deșeuri/mp. Deșeurile eliminate în această sesiune au însumat 63 kg, la care adăugăm alte aproximativ 50 kg, deșeuri rezultate în urma construcțiilor și 2 kg de mucuri de țigară. Cele mai multe deșeuri au fost cele din ­material polimeric artificial (peste 21 kg), fiind urmate de lemn (18 kg), și sticlă (11 kg).

De ce este important să lăsăm plajele curate?

Conform raportului Comisiei de Mediu din Parlamentul European, obiectele din plastic de unică folosinţă precum farfuriile, tacâmurile, paiele sau beţişoarele pentru urechi, care reprezintă peste 70% din deşeurile marine, vor fi interzise până în 2021 pe piaţa UE. Deșeurile ­medicale, seringile, sticla și alte obiecte ascuțite reprezintă un pericol pentru oameni, întrucât înotătorii sau scafandrii se pot răni în acestea, dar și pentru fauna marină. Deșeuri precum scutecele utilizate, absorbante/ tampoane sau prezervativele degradează calitatea apei pentru ­scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. „Tot timpul anului ar trebui să avem plaje curate, nu numai vara. Prin activitățile și campaniile pe care le avem, încercăm să educăm publicul în acest sens și să reducem cantitatea de deșeuri marine de pe ­porțiunile de plajă din România. Pentru asta, ar trebui ca operatorii de plajă și organizatorii de evenimente pe plajă să folosească alternative la paharele de plastic, bețele din plastic de amestecat în cafea și cele pentru acadele, paiele de plastic – acestea fiind cele mai numeroase“, menționează Mihaela ­Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare ­Nostrum.

» În perioada 2014 – 2018, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 100.000 de deșeuri.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă