13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCovasna: Focar de pestă porcină africană, confirmat într-o gospodărie din judeţ

Covasna: Focar de pestă porcină africană, confirmat într-o gospodărie din judeţ

Directorul instituţiei, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat că este vorba despre o gospodărie din zona Baraolt, unde au murit şapte animale.

“În urma anchetei preliminare şi a examenelor efectuate la cele şapte cadavre de porcine din această exploataţie s-a pus diagnosticul de suspiciune clinică şi morfopatologică de pestă porcină africană. Au fost recoltate probe pentru analize de laborator şi trimise imediat la LSVSA Prahova, iar cadavrele au fost neutralizate prin îngropare în condiţii de biosecuritate (…) În data de 13 octombrie, analizele de laborator au arătat prezenţa virusului în probele recoltate”, a precizat şeful DSVSA Covasna.

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, fiind aplicate restricţii pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor şi mijloacelor de transport.

De asemenea, au fost eutanasiate şi neutralizate, prin îngropare în condiţii de biosecuritate, 37 de porcine din rasa Mangaliţa şi s-a efectuat o primă dezinfecţie în exploataţie.

“Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă de mai mult de un an, fiind furajate cu cereale şi furaje din producţia proprie. Se suspicionează introducerea virusului prin circulaţia persoanelor sau a produselor alimentare. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare”, a adăugat dr. Siko Barabasi Sandor.

Conducerea DSVSA Covasna a făcut un apel către crescătorii de porcine să raporteze autorităţilor orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodării.

În februarie 2019 au fost depistate două focare de pestă porcină în judeţul Covasna, la Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului, care au fost stinse oficial în luna aprilie.

În urma confirmării acestora au fost sacrificaţi preventiv aproape 140 de porci în cele două localităţi.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă