”Felicit Spania pentru solidaritatea ei de a permite debarcarea migranţilor de la bordul Open Arms. Comisia Europeană este pregătită, ca de fiecare dată, să coordoneze repartizarea celor debarcaţi” către alte state din UE, a scris pe Twitter comisarul European pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.
El a adăugat că speră să vadă ”acelaşi spirit de solidaritate şi pentru migranţii de la bordul Ocean Viking”, o altă navă a unor ONG-uri ce salvează pe Marea Mediterană migranţi care doresc să ajungă în Europa şi la bordul căreia se află 356 de migranţi pentru care caută un port european în vederea debarcării.
Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a refuzat acostarea navei ONG-ului Open Arms într-un port al Italiei, el estimând că normal ar fi ca Spania să primească migranţii, întrucât nava are pavilion spaniol. „Umanitatea nu înseamnă să ajuţi traficanţi şi ONG-uri”, a declarat Salvini, acuzând fostul guvern de la Roma al Partidului Democrat că sub conducerea acestuia ”Italia a devenit tabăra de refugiaţi a Europei”.
Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat joi că Spania şi alte cinci state membre ale UE (Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia şi România) au acceptat să preia migranţii, majoritatea africani, de pe nava Open Arms care staţionează în apropierea insulei italiene Lampedusa. Ulterior el l-a convins pe Salvini să accepte debarcarea a 27 de ‘prezumtivi’ minori neînsoţiţi, dar acesta din urmă şi-a menţinut refuzul de a permite acostarea navei într-un port italian, nefiind convins că migranţii vor fi într-adevăr relocaţi în statele dispuse să-i primească.
În cele din urmă, guvernul de la Madrid a acceptat ca nava să acosteze în portul spaniol Algeciras, ofertă respinsă însă de ONG-ul Open Arms, care insistă ca migranţii să fie debarcaţi într-un port italian pentru a nu mai face un drum de încă 5-6 zile.
Prin urmare, MAE spaniol a lansat încă un apel autorităţilor italiene să autorizeze debarcarea migranţilor. ”Guvernul italian poate să fie sigur că, de îndată ce migranţii vor fi debarcaţi, ei vor fi repartizaţi imediat” între statele dispuse să-i primească, se arată într-un comunicat emis de MAE spaniol.
Între timp, Ministerul francez de Interne a anunţat că Franţa s-a angajat să primească 40 de migranţi de pe nava Open Arms.
Întrucât navele diferitelor ONG-uri continuă în apropierea Libiei operaţiunile de preluare a migranţilor ce încearcă să ajungă în Europa, Italia şi Malta şi-au închis porturile pentru aceste nave, autorizând acostarea lor numai după ce alte state ale UE au acceptat să preia migranţii aflaţi la bordul lor.
Ministerul Afacerilor Externe român a informat, printr-un comunicat transmis vineri, că ”România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluţii pentru salvarea vieţilor migranţilor”, astfel că ”autorităţile române au decis să răspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranţi, care să fie relocaţi (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta)”.