Colindatul pe timp de pandemie rămâne la latitudinea autorităților locale după ce de la nivel național nu au fost stabilite reguli în ceea ce privește numărul participanților la tradiționalul colindat de Crăciun și de Anul Nou.
Singurul lucru cert este că „Leru-i ler” și „Plugușorul” se vor auzi mai înfundat, din cauza măștii de protecție a nasului și a gurii, obligație pe care o are oricine iese afară, indiferent dacă merge sau nu la colindat.
Inițial s-a luat în discuție interzicerea colindatului în acest an dar în cele din urmă s-a decis că este de evitat încă un motiv de supărare pentru români în acest sfârșit de an oricum mult mai trist.
Autoritățile din Argeș au permis colindatul în limita unor grupuri ce nu trebuie să depășească 6 persoane. Acestea sunt obligate să poarte în permanență mască de protecție și să păstreze o distanță de minim 2 metri una față de alta.
Și în Gorj limita este de maxim 6 colindători care au interzis la urat în intervalul 23.00 – 5.00 și sunt obligați să poarte mască, să mențină o distanță minimă de 1,5 metri și să aibă la ei soluție de dezinfectat mâinile.
Raed Arafat, omul care face și desface la nivel național în ceea ce privește restricțiile pe timp de pandemie, a anunțat că la colindat sunt permise grupuri de maxim 3 persoane, fiecare având obligația de a purta mască de protecție inclusiv atunci când urează. Oficial recomandă să fie evitat colindatul persoanelor în vârstă, cei mai expuși la complicații severe în caz de infectare cu Covid-19.
„Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie. Mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult.”, a explicat Raed Arafat.
El a recomandat ca urările se aibă loc în în aer liber, unde virusul poate fi transmis mai greu ca în interior. Totodată, persoanele colindate care oferă ceva colindătorilor, produse sau bani, sunt obligate să poarte mănuși de protecție pentru a evita răspândirea bolii.
„Nu este recomandat să se facă, asta înseamnă plimbare între mai multe case, mai multe apartamente, mai multe grupuri de oameni, înseamnă transmitere. Adică te duci la colindat la case în care sunt persoane în vârstă, după care te trezești după o săptămână cu ele internate în terapie intensivă.”, a adăugat Arafat.