15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCinci persoane din Brașov, arestate în dosarul fraudelor informatice din SUA

Cinci persoane din Brașov, arestate în dosarul fraudelor informatice din SUA

Dintre acestea, trei au primit mandate de arestare, iar alte două arest la domiciliu.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Braşov, cei trei bărbaţi care au primit mandate de arestare sunt acuzaţi de infracţiuni, respectiv complicitate la acestea, de constituirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii datelor informatice, spălare a banilor, instigare la acces la ilegal la un sistem informatic, la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. În ce priveşte cele două femei acuzate în acest dosar, acestea au fost plasate în arest la domiciliu pentru sprijinirea respectiv aderarea la grupul infracţional organizat şi spălare a banilor.

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpaţilor A.E., A.C., M.V., A.L.M. şi C.A.M. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare a banilor, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, instigare la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice””, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019, pe teritoriul României şi a Statelor Unite ale Americii a acţionat o grupare infracţională specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice şi utilizare de echipamente destinate falsificării instrumentelor de plată electronică, în vederea efectuării de operaţiuni frauduloase şi spălare de bani.

“În urma investigaţiilor efectuate şi a schimbului de informaţii efectuat prin intermediul U.S. Secret Service s-a stabilit faptul că gruparea infracţională, formată din cetăţeni români, ar fi racolat persoane din România, pe care le-ar fi ajutat să ajungă în S.U.A., de multe ori prin trecerea ilegală a frontierei dintre S.U.A. şi Canada, prin intermediul cărora a fraudat mai multe ATM-uri de pe teritoriul statelor americane Virginia şi Carolina de Nord, prin instalarea unor dispozitive de citire a datelor de pe cardurile bancare, iar ulterior efectuarea de retrageri frauduloase din conturile victimelor. Banii astfel obţinuţi erau trimişi în România de către membrii grupării, prin intermediul unor colete expediate pe nume false şi folosiţi de către aceştia pentru demararea unor investiţii imobiliare”, a arătat DIICOT, în comunicatul de presă.

În urma celor 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Braşov, Vâlcea şi Brăila, au fost ridicate mai multe dispozitive artizanale de copiere a datelor inscripţionate pe banda magnetică a cardurilor bancare, documente de identitate, telefoane mobile, laptopuri, diverse medii de stocare şi sumele de 48.240 de USD, 63.700 de lei, 10.420 de euro.

“În urma colaborării între cele două state, pe teritoriul S.U.A. au fost reţinute alte 8 persoane, membre ale grupului infracţional. În cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.), cei 5 inculpaţi vor fi prezentaţi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, a precizat DIICOT.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Braşov – Serviciul Criminalistic, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi a luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Braşov, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă