6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCe câştigă organizaţiile PSD din Ardeal după remaniere?!

Ce câştigă organizaţiile PSD din Ardeal după remaniere?!

Deputatul PSD Horia Nasra, liderul organizaţiei din Cluj, susţine că Executivul condus de Viorica Dăncilă numără cei mai mulţi miniştri din Transilvania.

“În momentul de faţă, din toate guvernele PSD şi poate din întreaga istorie a guvernării de după decembrie ‘89, Ardealul are cei mai mulţi miniştri. De la Satu Mare e Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sporturilor, la Sănătate e Sorina Pintea de la Maramureş, Ioan Deneş de la Bistriţa-Năsăud e la Ministerul Apelor şi Pădurilor, preşedintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, este ministrul Turismului, de la Hunedoara e Natalia Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni, Mihai Fifor, ministrul Apărării, e de la PSD Arad, iar Victor Negrescu, ministrul Afacerilor Europene, e din Alba. Dacă îl mai adăugăm şi pe demisionarul de la Cercetare, clujeanul Nicolae Burnete, am numărat 8 miniştri din Ardeal în acest guvern. PSD s-a întors cu faţa spre Transilvania”, a comentat liderul organizaţiei clujene a PSD.

Cum în ultimele trei guverne ale social-democraţilor nu şi-au făcut loc mulţi clujeni, Nasra spune că asta nu e neapărat o problemă, iar în cazul anunţatei remanieri PSD are mai multe variante de ministeriabili.

“Nu am nume pregătite în momentul de faţă, dar avem de la Cluj persoane pregătite pentru orice domeniu”, a mai spus deputatul Horia Nasra. Preşedintele PSD Cluj a ţinut să amintească faptul că organizaţia pe care o conduce are astăzi doi secretari de stat: unul la Transporturi, Sorin Biban, şi altul la Externe, Gabriela Ciot. Nu de aceeaşi părere este deputatul PSD de Maramureş, Sorin Bota.

Acesta crede că “Ardealul nu este reprezentat suficient de bine în conducerea partidului şi a Guvernului pentru că are portofolii prea puţin importante din punct de vedere al investiţiilor. Acestea sunt ministerele importante”. Mai mult, Bota crede că “numărul ministerelor este un record, dar ca importanţă este doar cel al Apelor şi Pădurilor. Doar ăla este un minister economic”. “Întotdeauna oricine şi oriunde pe planeta asta trage focul la oala lui şi aşa face şi un ministru. Nu ca să tragi de la alţii, ci să maximizezi ce e în zona ta”, a mai spus parlamentarul PSD. Fost secretar de stat la Transporturi în Guvernul Năstase, Bota crede că “în acest domeniu trebuie făcut mult mai mult şi mult mai repede. Dacă actualul ministru poate şi ştie, să facă, dacă nu, atunci alt ministru”.

Nominalizat în mai multe rânduri ca potenţial şef al Transporturilor, Bota s-a limitat să comenteze ironic acest lucru. “Eu sunt eternul nominalizat, aşa că sunt obişnuit. Când se va dori la modul serios să se meargă pe ceea ce fiecare candidat poate oferi din expertiza lui, atunci voi concura şi eu”, a mai spus deputatul de Maramureş.

Un alt probabil minister care ar putea fi condus de un membru PSD din Ardeal este cel al Învăţământului. Unul dintre cei vizaţi de ocuparea acestui portofoliu este senatorul de Alba, Daniel Breaz, rectorul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Gestul numirii actualului rector, cel mai tânăr din România, ar avea şi o valoare de simbol, referitor la faptul că în anul centenar se oferă o atenţie specială reprezentanţilor oraşului în care s-a făcut unirea. “Este o chestiune pe care o analizează conducerea partidului, în cazul în care se va face remanierea. Dacă voi fi nominalizat şi mi se va oferi un minister care mi se potriveşte, vom vedea, de ce nu?!”, a declarat rectorul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

În ciuda faptului că Alba a fost probabil singura organizaţie PSD din Transilvania care a adoptat o poziţie de echivoc la şedinţa CEx a partidului, senatorul Daniel Breaz s-a aflat pe o poziţie adversă cu liderul organizaţiei din Alba, deputatul Ioan Dîrzu, declarându-şi public susţinerea pentru Liviu Dragnea în momentele premergătoare CEx-ului. “Era un fapt logic, eu mi-am exprimat punctul de vedere şi am fost singurul care l-a susţinut pe Liviu
Dragnea, restul din organizaţie s-au tot orientat”, a mai spus Breaz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă