10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCâteva sute de poliţişti şi angajaţi din penitenciare au protestat în centrul...

Câteva sute de poliţişti şi angajaţi din penitenciare au protestat în centrul Craiovei

“Ne-am săturat să fim minţiţi. Noi le cerem reprezentanţilor acestui Guvern să respecte legea pe care au votat-o chiar ei, Legea unică de salarizare. Vrem să ni se calculeze şi nouă salariile exact cum i se calculează doamnei ministru Carmen Dan. Nouă ni se calculează salariul la nivelul anului 2009 şi dorim să se respecte legea, nu vrem altceva”, a declarat preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Dolj, Elvis Maceşanu.

Preşedintele Sindicatului Europol – filiala Dolj, Gabriel Gîrniţă, a afirmat că poliţiştii sunt nemulţumiţi de inechităţile şi discriminarile salariale menţinute de Ministerul Afacerilor Interne, în condiţiile în care există poliţişti din cadrul aceleiaşi structuri, care lucrează în acelaşi birou, desfăşoară aceleaşi activităţi, dar au salarii diferite “în funcţie de modul discreţionar în care au fost aplicate anual actele normative cu privire la salarizare”.

“Singura modalitate de eliminare a acestor discriminări este aplicarea grilei de salarizare prevăzute în Legea 153/2017, aşa cum a fost posibil şi pentru alte categorii bugetare, astfel minimalizând inflaţia care va reduce eventuale creşteri etapizate”, a declarat Gabriel Gîrniţă.

La rândul lor, lucrătorii din penitenciare sunt nemulţumiţi că sporurile şi voucherele de vacanţă s-au plafonat la nivelul lunii decembrie 2018, precum şi de lipsa de personal. “Referindu-ne la Administraţia Penitenciarelor, anul trecut am avut peste un milion de ore suplimentare şi ar fi nevoie de o organizare judicioasă a resursei umane pentru a încadra cel puţin două-trei mii de oameni, întrucât la ora actuala abia ne descurcăm. La nivelul Penitenciarului Craiova avem un minus de aproximativ 100 de cadre. Pentru a nu ajunge la plata orelor suplimentare, practica este să le recuperăm, ceea ce afectează bunul mers al activităţii”, a afirmat preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare – filiala Craiova, Florin Deloreanu.

Protestatarii au purtat pancarte pe care se putea citi: “Murim la datorie cu minimul pe economie”, “Opriţi bătaia de joc la adresa poliţiştilor”, “Muncă egală, plată egală”, “Legea trebuie aplicată, nu încălcată. Stop discriminării!”, “Muncim pe datorie”, “Poliţiştii sunt în slujba cetăţenilor, nu în slujba politicienilor”, “Legea este aceeaşi pentru toţi”, “Vrem salarii decente”, Deblocarea sporurilor” etc.

Mitingul de protest a fost organizat de către reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Dolj, SNLP Craiova şi Sindicatul Europol şi a fost autorizat de Primăria Craiova.

Poliţiştii susţin că protestul de la Craiova “este doar începutul”, în luna martie urmând să fie organizate proteste în toată ţara, inclusiv în faţa Guvernului.

“Guvernanţii trebuie să înţeleagă că poliţiştii sunt în slujba cetăţenilor şi nu în slujba lor. Ei sunt vremelnic la conducere, iar lucrul acesta trebuie să fie bine înţeles. Cu tot respectul pentru doamna Olguţa (n.red.: Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii), dar prin Legea 153, pentru poliţiştii şi pentru tot sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, în loc să descurce lucrurile, mai rău le-a încurcat. Astăzi poliţiştii cu studii superioare nu primesc sporuri de studii superioare, salariile poliţiştilor sunt raportate astăzi la valoarea sectorială a anului 2009. Aşa nu mai putem continua. Deci lunile următoare vor fi luni de foc pentru Guvernul României”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă