2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiCaptură record de heroină în România: 1.452 kg

Captură record de heroină în România: 1.452 kg

Aceasta este cea mai mare cantitate indisponibilizată vreodată în România şi a doua din UE. Drogurile au fost introduse în ţară, în Portul Constanţa, de o grupare infracţională formată din cetăţeni români şi străini.

„Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piaţa neagră de peste 45 de milioane de euro şi au fost transportate în containere care au ajuns în Portul Constanţa pe cale maritimă. Heroina a fost încărcată în Iran şi avea ca destinaţie ţări din vestul Europei”,  a explicat Pâţu, joi, într-o conferință de presă.

 Ea a afirmat că ancheta a confirmat folosirea de rute alternative pentru aducerea drogurilor în Europa, inclusiv a Portului Constanţa.

Ţara noastră rămâne însă o ţară de tranzit pentru astfel de cantităţi de droguri şi având în vedere componenta transfrontalieră a fenomenului este importantă cooperarea internaţională cu autorităţile judiciare şi poliţieneşti din ţările europene, dar şi din alte ţări ale lumii”, a subliniat Pâţu.

IGPR şi DIICOT au transmis, în comunicate de presă, detalii despre operaţiune.

„La data de 20 mai 2021, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, la membri unei grupări bănuite de trafic internaţional de heroină. De asemenea, în au fost efectuate, ieri, 5 percheziţii domiciliare, în 2 ţări din vestul Europei, pentru documentarea activităţii infracţionale a aceluiaşi grup infracţional”, au transmis IGPR şi DIICOT într-un comunicat de presă.

În cauză, cercetările au demarat în luna iulie 2020, când poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au iniţiat o cauza penală pe linia combaterii traficului internaţional de droguri de mare risc – heroină, instrumentată împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În cadrul operaţiunii, iniţiată şi coordonată de Serviciul Antidrog al D.C.C.O., s-au derulat acţiuni operative în state membre UE (Ungaria, Germania, Franţa etc.) şi în România.

Activităţile s-au desfăşurat pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate implicate în traficul de droguri şi au presupus un efort conjugat şi sincronizat la nivelul statelor membre care au participat la derularea operaţiunii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă