Conducerea Ministerului Apărării Naționale (MApN) a atribuit un contract în valoare totală de 285.336,21 de euro fără TVA, pentru executarea unor servicii de proiectare la două baze aeriene foarte importante – cele de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și de la Borcea (județul Călărași).
Contractul este denumit “Servicii de proiectare și asistență tehnică pentru obiective NATO Security Investment Programme”.
Contravaloarea serviciilor prestate către MApN va fi plătită integral din fonduri bugetare. Contractul din acest moment se referă doar la servicii de proiectare – nu la realizarea propriu – zisă a lucrărilor, care ar urma, probabil, să fie reglementată printr-o altă licitație.
Astfel, în cazarma 888 de la Kogălniceanu se vor realiza o platformă de parcare aeronave și platforme de armare / dezarmare, căi de rulare noi pentru aeronave, precum și instalații de alimentare cu carburanți și lubrifianți.
Separat, în cazarma 727 de la Borcea se dorește realizarea unei platforme noi pentru parcarea aeronavelor.
Potrivit caietului de sarcini al licitației, baza de la Kogălniceanu va putea fi folosită, după modernizare, de avioane ale NATO tip “Tactical fighter aircraft” precum și de aeronave ale NATO destinate realimentării în aer (așa-numitele avioane cisternă). Avioanele din prima categorie menționată urmează a executa misiuni aeriene “defensive și ofensive”, folosind ca punct de decolare și de aterizare baza de la Kogălniceanu.
Potrivit informațiilor disponibile din surse publice, avioane tip “Tactical fighter aircraft” sunt, de exemplu, F-35 și F-22, aflate în dotarea Statelor Unite, Rafale, aflate în dotarea Franței, precum și Eurofighter Typhoon, aflate în dotarea altor state europene membre NATO. Dintre aceste modele, F-35 este considerat cel mai performant.
Se poate deduce că teritoriul României va fi folosit pentru lansarea unor operațiuni de atac ale NATO – în principal ale Statelor Unite – împotriva unor obiective ale unor țări inamice, iar avioanele – cisternă vor asigura creșterea razei de acțiune a avioanelor de luptă care vor decola din Dobrogea.
“Noi am solicitat o prezenţă permanentă pe model polonez a militarilor americani la baza de la Mihail Kogălniceanu şi în ideea aceasta, în care de pe Mihail Kogălniceanu facem operaţiunile de poliţie aeriană, este firesc să putem contribui la programul de extindere a bazei”
Mihai Fifor,
Fost ministru al Apărării Naționale
“Perspectiva dotării cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum şi diversificarea gamei de misiuni şi exerciţii naţionale sau cu participare internaţională ce urmează a se executa de pe această locaţie presupune regândirea şi redimensionarea facilităţilor existente în zona Mihail Kogălniceanu şi aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
Sunt necesare aceste investiții pentru modernizarea aerodromurilor?
Bazele de la Kogălniceanu și de la Borcea sunt cele mai apropiate de zona Mării Negre, fiind folosite nu doar pentru misiuni de Poliție Aeriană deasupra României, ci și pentru misiuni în afara spațiului aerian al NATO.
Cine va plăti lucrările și serviciile comandate de MApN?
Serviciile de proiectare în valoare de aproape 300.000 de euro, deja atribuite unei firme din București, vor fi plătite din fonduri bugetare ale României.
Amintim că, acum un an, MApN lansa un proiect de Hotărâre de Guvern care ar aloca 2,5 miliarde de euro pentru lucrările propriu-zise de la Baza 57 Kogălniceanu.
Lucrările avute în vedere și plățile aferente vor fi eșalonate de-a lungul a 20 de ani. Prima dintre lucrările preconizate se referă la construirea unei piste proprii de decolare – aterizare, întrucât până acum baza militară de la Kogălniceanu are pistă comună cu aeroportul civil, care este și foarte aglomerată, și foarte uzată. Construcția noii piste va impune și extinderea suprafeței Bazei 57.
Un alt obiectiv al lucrărilor va fi mărirea capacității rezervoarelor de combustibil turboreactor, pentru alimentarea avioanelor cu rază lungă de acțiune. De asemenea, în incinta bazei de la Kogălniceanu vor staționa o escadrilă de elicoptere și un batalion de artilerie antiaeriană.
Viitoarea schemă a cazărmii din județul Constanța o va copia pe cele al bazelor militare din America. Astfel, în incinta Bazei 57 vor fi amenajate o bază sportivă – cu bazin de înot și cu terenuri de tenis, de baschet, de volei și de fotbal, locuințe de serviciu separate pentru diverse categorii de cadre militare, un hotel militar, un supermarket, o creșă și o grădiniță, o școală primară precum și „vile de protocol”. Ofițerul comandant al Bazei 57 va locui într-un imobil denumit, conform proiectului de act normativ, „Casa funcției”.
Pe de altă parte, baza de la Fetești (Borcea) va fi folosită pentru parcarea avioanelor de transport strategic aflate în tranzit prin România.
Până acum, acest aerodrom era utilizat mai ales de avioanele de luptă F-16 ale României, care execută serviciul de Poliție Aeriană. În viitor, la Borcea vor face escală și avioanele care transportă militari și armament spre teatrele de luptă din Asia, unde sunt dislocate efective ale NATO.