14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRusia este pregătită să atace România, ca membru NATO

Rusia este pregătită să atace România, ca membru NATO

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a răspuns unei întrebări primite din partea ziarului “România liberă”, transmițând, pe această cale, un avertisment sever. În cadrul unei conferințe de presă online organizată, ieri, de Ambasada Rusiei, ziarul “România liberă” a adresat următoarea întrebare: “În cazul unui război între NATO și Rusia, cum va fi tratată România de către Rusia?”.

Răspunsul ambasadorului Kuzmin a fost următorul: “În cazul unui război NATO – Rusia, Rusia va trata România ca pe un membru al NATO – dacă România rămâne în NATO până la acel moment”.

Acest mesaj, neobișnuit de dur pentru un diplomat de carieră, a venit după ce ambasadorul Kuzmin fusese întrebat, de un alt jurnalist, ce efecte poate avea asupra României întâlnirea dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire programată la 16 iunie la Geneva (Elveția). La această întrebare, ambasadorul Kuzmin răspunsese că nu se poate pronunța înainte ca respectiva întâlnire să aibă loc.

Rusia a organizat această conferință de presă în România, unul dintre cei mai fideli aliați ai SUA, la o zi după începerea primului turneu în Europa, în calitate de șef de stat, a președintelui SUA, Joe Biden. Primul mesaj al lui Biden către Rusia, inclus într-un discurs avut la baza aeriană Mildenhall din Marea Britanie, a fost, și el, o amenințare.

“Vrem o relaţie stabilă şi previzibilă dar să fiu clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi nocive”

Joe Biden,

Președintele Statelor Unite

Oficialii români au oscilat până acum între ideea de a ne întări securitatea prin forțe proprii și cea de a strânge relația cu NATO, întrucât, așa cum se exprima recent ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, principalele garanții  de securitate ni le oferă apartenența la Alianța Nord – Atlantică și mai ales parteneriatul strategic cu SUA.

“Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

România ar trebui să fie protejată de ceilalți membri ai Alianței în cazul unui eventuale agresiuni, dar țara noastră trebuie să reziste cu forțe proprii până ce primește sprijin extern.

În conferința de presă de ieri de la București, ambasadorul Valery Kuzmin s-a referit pe larg, în mod critic, la acțiunile NATO în estul Europei, acțiuni care, chiar dacă se desfășoară pe teritoriile sau în apele teritoriale ale unor țări NATO, sunt percepute de regimul de la Moscova drept o amenințare.

“Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, cu sute și mii de oameni, sunt văzute de noi ca provocatoare, pentru că pun în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră”, a susținut ambasadorul Federației Ruse.

El a argumentat că nu doar Statele Unite, ci și Uniunea Europeană ar avea planuri ofensive la adresa Rusiei. În mod evident, acest punct de vedere, rostit de ambasadorul Rusiei în România, este o dublă amenințare la adresa României, atât ca stat aliat al SUA cât și ca stat membru al UE.

“Vedem că una dintre marile preocupări ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, mai precis adaptarea infrastructurii din ţările europene pentru ca forţele NATO să ajungă mai repede la graniţele Rusiei”, a explicat ambasadorul Kuzmin. În mod interesant însă, el n-a avut nicio referire la acele țări, membre UE, care întrețin o relație bună cu Rusia, pornind mai ales de la resursele de gaz pe care guvernul de la Moscova ar fi dispus să le livreze statelor din vestul Europei – inclusiv Germaniei.

În mod similar, ambasadorul Rusiei a subliniat, ieri, că țara lui este prima care a acceptat să fie produs vaccinul ei anti – Covid, Sputnik V, și în alte țări. Se poate deduce că Rusia ar fi dispusă să ofere nu doar gaze ci și vaccin unor state din UE, ca un semn de bunăvoință, dar în schimbul promisiunii că acele state se vor “distanța”, politic, de Washington și de Bruxelles.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă