17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIrina Pacurariu: Un film despre "noi si voi"

Irina Pacurariu: Un film despre “noi si voi”

» Patru tineri infectati cu HIV, trei fete
si un baiat, carora medicii si societatea nu le dadeau nici o sansa de supravietuire, au reusit sa-si invinga soarta.

» Povestile lor vor fi prezentate de Televiziunea Romana intr-un documentar realizat de Irina Pacurariu, care vorbeste despre asa-numitul "fenomen romanesc".

» Filmul dumneavoastra are titlul "Ce mai faceti? Faceti bine?!". De ce l-ati numit asa?
» Irina Pacurariu: Cu doua luni in urma, cand am inceput sa ma gandesc la el, as fi spus ca este despre patru tineri care, fiecare in propria lui poveste, s-au trezit posesori ai unui diagnostic de care nu se vor putea scutura vreodata. Erau condamnati sa ispaseasca vinovatia unor anonimi care i-au infectat cu cel mai temut virus al secolului XX – virusul HIV. Viata fiecaruia dintre cei patru a devenit un cosmar dupa ce si-au descoperit aceasta boala dar, absolut neasteptat si uluitor, fiecare si-a intors destinul prin puterea vointei si a personalitatii. Acum, cand fac montajul, cand vad toate marturisirile pentru a nu stiu cata oara, starea pe care o capat este ca va fi un film despre "noi si voi", despre doua lumi care nu s-au privit niciodata in ochi si care au sfarsit prin a se ignora. Am inceput sa inteleg asta pe masura ce i-am cunoscut pe cei care au pus la cale proiectul "Promisiune pentru viitor", prin care sprijina tinerii seropozitivi sa duca o viata cat mai normala si mai demna, acceptati, respectati si integrati in comunitate. Prima reactie pe care am avut-o, recunosc cu rusine, a fost sa intreb: "Cum, acesti tineri mai traiesc? Au supravietuit?" Nimeni nu le dadea o asemenea speranta de viata, majoritatea fiind infectati putin inainte de 1989 sau imediat dupa. Acum va spun ca este un documentar despre trei studente si un talentat realizator de filme care stiu ca noi suntem mult mai vulnerabili ca ei, pentru ca ei au intelepciunea de a sti ca maine nu este neaparat o zi pentru toata lumea.

» Copiii infectati cu HIV in acea perioada au fost numiti "fenomenul romanesc". Care au fost ratiunile unei asemenea incadrari?

» Pentru ca asa sunt cunoscuti in strainatate copiii romani infectati in spitale, in perioada ’88-’92, prin utilizarea incorecta a instrumentarului medical. Este o epidemie specifica Romaniei, primele cazuri au aparut in Constanta, Giurgiu, Bucuresti, dar apoi in toata tara. Subtipul F al virusului HIV, care se gaseste in Romania, mai e recunoscut doar in Brazilia si Africa Centrala. Dar acest subtip le-a dat copiilor viata lunga. Cati ani or sa traiasca? Nu stie nimeni si nici n-a prevazut-o cineva. Personajele acestui documentar fac demonstratia ca Romania a mai fost luata o data prin surprindere, si ca exista mii de oameni, o generatie, ajunsi la varsta la care societatea trebuie sa accepte ca ei vor sa munceasca, sa creeze, sa existe.

» Cum si-au trait viata amenintati permanent ca sfarsitul le e aproape?
» Ei stiu mai bine decat noi sa gestioneze fiecare zi. Stiu medicamentele care le fac si bine si rau, uneori stau luni intregi in spitale, una dintre fete a stat doi ani in casa si a evadat doar in culorile desenelor animate. Acum este studenta la Arte, venita dintr-un orasel minier intr-un Bucuresti unde se protejeaza in rezervatia propriului ei secret. Nu stiu cine isi poate asuma o viata in care tuturor le e frica de tine…

» Faptul ca acesti copii au invins societatea, discriminatoare cu seropozitivii, si propria soarta, ajungand studenti mi se pare o performanta. Cum au reusit?

» Sunt foarte talentati, cu o forta interioara fabuloasa… stiu ce vor. Baiatul este inca elev, a trebuit sa intrerupa scoala o perioada, din cauza bolii, sunt sigura insa ca va intra la facultate chiar daca face acum o scoala profesionala, i-a fost mai usor sa-si justifice cu putine cuvinte acolo absentele.

» Identitatea celor patru tineri va fi protejata in documentarul dumneavoastra, inteleg?
» Una dintre fete n-ar fi avut nimic impotriva sa se dezvaluie complet. Este cel mai pozitiv om pe care l-am intalnit. Are 19 ani si face marketing, tatal a parasit-o cand a aflat de boala… doar nu era sa manance din aceeasi farfurie cu ea.
Am preferat mai mult sa-i intuim, n-au fetele hasurate sau voci distorsionate, nu cred ca publicul poate empatiza in astfel de conditii, dar nici nu-i vedem explicit. Este ca si cum le-am putea atinge proiectiile pe noi insine.

Promisiune pentru viitor

Programul "Promisiune pentru viitor" a fost initiat de Abbott in parteneriat cu UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.) In cadrul programului, 26 tineri seropozitivi, pasionati de publicitate, moda, pictura si IT, au fost indrumati de catre profesionisti din domeniile respective in realizarea de proiecte. Cele mai bune proiecte au fost premiate prin practica in domeniu si burse de studii. Mentorii tinerilor sunt: Veronica Savanciuc (publicitate), Irina Schrotter (moda), Mihaela schiopu (pictura) si Mariuca Talpes (IT).

» Documentarul va fi difuzat joi, 29 noiembrie, de la ora 21.10, in cadrul emisiunii "De ce democratia?"
.

 

"Prima reactie pe care am avut-o, recunosc cu rusine, a fost sa intreb: «Cum, acesti tineri mai traiesc?»"
Irina Pacurariu

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă