0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportDestramarea coalitiei incepe din filialele PDL

Destramarea coalitiei incepe din filialele PDL

» Sprijinul public anuntat de Constantin Simirad pentru Traian Basescu si excluderea acestuia din PSD au dat semnalul deciziilor transante in conflictele dintre filialele PDL si PSD.

»  De vineri incoace, nu mai putin de zece filiale democrat-liberale au anuntat ruperea protocolului, iar de la sefia PDL a venit o invitatie catre "Grupul de la Cluj" pesedist de alaturare la PDL.

Dupa ce presedintele consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a fost exclus din PSD din cauza anuntului ca-l va sustine la alegerile prezidentiale pe Traian Basescu, un alt fost pesedist cu greutate in teritoriu a declarat ca-l sprijina pe actualul sef al statului. Este vorba de fostul lider al PSD Botosani Constantin Contac, exclus in urma cu cateva luni din randul social-democratilor. Incurajati probabil de succesul repurtat la Iasi, liderii PDL nu au ezitat apoi sa lanseze o invitatie explicita pentru membrii "Grupului de la Cluj" de a se alatura democrat-liberalilor. Invitatia a fost formulata de vicepresedintele PDL Ioan Oltean si i-a vizat pe Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, catalogati drept "oameni seriosi, cu echilibru, inteligenta", marginalizati insa in PSD.

Pe de alta parte, odata dat la Iasi semnalul ruperii protocolului cu PSD, numeroase filiale ale PDL s-au grabit sa anunte masuri similare si sa concluzioneze ca nici la nivel national nu mai este oportuna asocierea cu PSD.
De la Neamt, liderul filialei democrat-liberale, Gheorghe stefan, a declarat ca Biroul Permanent Judetean a votat inclusiv pentru ruperea protocolului cu PSD la nivel national si a subliniat ca "aceasta coalitie nu functioneaza".

Renuntarea la colaborarea in plan local cu PSD a fost votata, cu unanimitate de voturi, la sfarsitul saptamanii, si la Galati. Mai ales ca, potrivit democrat-liberalilor, alianta "nu a functionat niciodata", iar PSD a continuat sa formeze majoritatea, atat in Consiliul Judetean, cat si in Consiliul Local, cu PNL si PC. "Coalitia nu functioneaza la Galati. La nivel national, coalitia nu functioneaza deloc in Parlament si functioneaza schiopatand in Guvern", declara Mircea Toader, lider al PDL Galati si seful grupului PDL din Camera Deputatilor, inaintea sedintei Biroului Permanent Judetean in care s-a votat ruperea protocolului.
Aceeasi masura a fost decisa si la Gorj, pedelistii acuzandu-i pe pesedisti de "atitudine duplicitara" si "joc de-a puterea si opozitia" si comparandu-i cu "o echipa de popice in pana de idei". Si in PDL Sibiu se vorbeste intens despre ruperea protocolului cu PSD, atat la nivel local, cat si la nivel central. "Abia astept momentul in care PSD sa iasa de la guvernare, pentru ca e mai bine pentru toata lumea. si eu cred ca acest lucru se va intampla curand", au declarat surse din PDL Sibiu, citate de NewsIn.

 

Nici de la Constanta, coalitia PDL-PSD nu este vazuta ca fiind una functionala. "PSD, in afara de faptul ca a militat foarte tare sa-si impuna oamenii in functii, nu a facut altceva decat sa blocheze reforma in Romania, sa se alieze, mai pe fata, mai putin pe fata, cu PNL in Parlament", a declarat seful PDL Constanta, deputatul Mircea Banias.
si la Cluj s-a vorbit despre adoptarea unei "pozitii transante" fata de partenerii social-democrati. "Concluzia Biroului Permanent Judetean a fost unanima, de a avea o pozitie transanta fata de PSD, in sensul respectarii programului de guvernare asumat de ambele partide si de a inceta atacurile nejustificate la adresa PDL, in caz contrar impunandu-se ruperea protocolului cu PSD", a declarat presedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda. La Olt, pedelistii sunt nemultumiti si de faptul ca unii ministri ai PSD, printre care Ioan Bazac si Ecaterina Andronescu, au refuzat sa-i numeasca in functie pe cei propusi de PDL. "Nu am avut in PSD un partener de dialog si de foarte mult timp nu ne-am mai intalnit cu presedintele social-democratilor din judet, Ion Toma", a declarat ieri deputatul Daniel Barbulescu, vicepresedinte al PDL Olt.

In alte judete insa nu exista un protocol PDL-PSD care sa fie realmente desfiintat. Aceasta fie pentru ca nici macar nu a fost semnat, fie pentru ca nu a functionat vreodata. Este cazul judetului Bistrita-Nasaud, dar – potrivit democrat-liberalilor – o situatie similara s-ar intalni si la Vaslui. "Practic, protocolul acesta nu a functionat niciodata la Vaslui. Nu a mai existat nici o intalnire ulterioara momentului semnarii protocolului, nici macar consultari cu privire la problemele judetului", a declarat deputatul Dragos Iftimie, presedinte interimar al filialei  PDL Vaslui. La randul sau, ministrul Radu Berceanu, sef al PDL Dolj, a spus ca va trimite la centru o scrisoare in care sa arate ca nici in judetul sau nu exista vreun protocol intre cele doua partide. "Nu ne intalnim, nu incercam sa facem lucruri impreuna, pentru ca dumnealor par ca nu cred ca o sa mai existe viata si dupa data de 6 decembrie (data turului II al alegerilor prezidentiale – n.r.) si li se pare ca totul se termina pe 6 decembrie", a explicat Berceanu relatia pe care o au democrat-liberalii cu pesedistii doljeni.

De la Maramures, social-democratilor le-a fost transmis tot un ultimatum: sa renunte la protocolul incheiat cu liberalii inaintea alegerilor locale si sa-si ia angajamentul ca vor respecta protocolul coalitiei. In caz contrar, si in acest judet va inceta oficial orice alianta cu PSD.
Avalansa de ruperi de protocol si de ultimatumuri vine dupa scrisoarea trimisa liderilor de filiale de catre secretarul general al PDL, Vasile Blaga. Acesta a cerut organi-zatiilor sa se pronunte asupra functionarii coalitiei la nivelul judetelor si sa faca "aprecieri privind functionarea acestei aliante la nivel central si daca aceasta alianta mai poate continua". Totusi, ulterior, vicepresedintele PDL Mircea Hava a incercat sa convinga ca liderii PDL de la centru nu vor decide acum scoaterea PSD de la guvernare, chiar daca filialele cer acest lucru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă