De mai multe luni, companii şi oficiali din Rusia vorbesc despre întârzierile apărute în derularea tranzacţiilor, după ce băncile chineze au început să crească gradul de conformare, ca urmare a ameninţărilor Occidentului că ar putea urma noi sancţiuni pentru cei care fac afaceri cu Rusia. Sursele citate de Reuters susţin că problemele cu procesarea plăţilor s-au intensificat în cursul lunii august, transmite Reuters.
Băncile de stat din China au oprit „în masă” tranzacţiile cu Rusia şi plăţi în valoare de miliarde de yuani sunt blocate, a declarat o sursă guvernamentală, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
China este principalul partener comercial al Rusiei
China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, fiind responsabilă pentru o treime din schimburile comerciale derulate de Rusia anul trecut şi furnizează echipamente industriale vitale, precum şi bunuri de larg consum care ajută Rusia să facă faţă sancţiunilor occidentale.
De asemenea, China oferă o piaţă profitabilă pentru multe exporturi ruseşti de la petrol şi gaze şi până la produse agricole. După ce, în luna iunie, Trezoreria americană a ameninţat că va impune noi sancţiuni băncilor din China, şi alte ţări, care fac afaceri cu Rusia, instituţiile bancare chineze au adoptat o poziţie foarte strictă cu privire la tranzacţiile lor, a declarat o sursă de la una dintre principalele platforme ruseşti de e-commerce, care vinde o gamă largă de bunuri de consum importate din China.
Putin s-a întâlnit cu premierul Chinei. Relațiile comerciale „prosperă”, a spus liderul de la Kremlin
Vladimir Putin a elogiat miercuri relațiile comerciale „prosperă” cu China, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu premierul chinez Li Qiang, pe măsură ce cele două națiuni își consolidează parteneriatul în contextul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul.
Putin a subliniat, în discuția sa cu premierul chinez, că proiectele comune de amploare între Rusia și China, atât pe plan economic, cât și umanitar, vor continua „timp de mulți ani”, conform unui comunicat al Kremlinului.
În contextul războiului în curs din Ucraina, Li Qiang a lăudat eforturile liderilor Putin și Xi Jinping de a „întări semnificativ” relațiile bilaterale și cooperarea dintre cele două țări, conform relatărilor presei de stat chineze.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!