Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat vineri că producătorii de carne de porc și vită de pe piețele dezvoltate sunt tot mai vulnerabili la retrogradări de rating din cauza riscurilor climatice, conform Bloomberg.
Fitch estimează că aceste companii se vor confrunta cu creșteri semnificative ale costurilor, cauzate de politici guvernamentale mai stricte privind reducerea emisiilor de carbon și de necesitatea implementării unor noi tehnologii și îmbunătățiri în managementul bălegarului la fermele de porci.
În contrast, producătorii de carne de porc din piețele emergente sunt mai puțin expuși la aceste riscuri, datorită cererii stabile și amânării aplicării stricte a politicilor climatice.
Industria cărnii de vită va întâmpina, în schimb, provocări pe piețele dezvoltate din cauza scăderii cererii legate de declinul populației și preocupărilor privind sănătatea și impactul creșterii bovinelor asupra obiectivelor climatice, potrivit Fitch.
Una din cinci companii, expusă riscurilor
Agenția a estimat că până în 2035, una din cinci companii ar putea fi expusă riscurilor de retrogradare din cauza schimbărilor climatice.
În plus, mai mult de jumătate dintre emitenții cu un nivel ridicat de risc au în prezent un calificativ din categoria „investment grade”, conform raportului Fitch.