17 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCheltuielile scapă de sub control, dar investițiile ar putea salva economia în...

Cheltuielile scapă de sub control, dar investițiile ar putea salva economia în 2024, spun analiștii financiari

Execuția bugetară după primele șapte luni ale anului 2024 scoate la iveală un peisaj economic sumbru, marcat de cheltuieli necontrolate care depășesc cu mult veniturile.

Deficitul bugetar a ajuns la 4% din PIB, iar guvernul pare să nu mai aibă încredere că va reuși să-l mențină sub 7% până la sfârșitul anului, arată o analiză a Ziarului Financiar. Cu toate acestea, există un element care ar putea aduce o rază de speranță: investițiile.

În primele șapte luni, investițiile din buget și fonduri UE au atins 57 miliarde lei (11 miliarde euro), cu posibilitatea de a depăși pragul de 100 miliarde lei (20 miliarde euro) până la sfârșitul anului.

Investițiile ar putea salva economia, spun analiștii financiari

Această sumă este esențială pentru susținerea unei creșteri economice viitoare și ar putea salva parțial economia în 2024.

Deși economia a crescut cu doar 0,7% în primul semestru, mult sub așteptările de 3%, investițiile în infrastructură, în special în construcția de drumuri și autostrăzi, oferă o oarecare speranță.

Investițiile nu se limitează doar la infrastructura rutieră, ci sunt direcționate către numeroase alte proiecte care ar putea avea un impact pozitiv pe termen lung.

În ciuda dificultăților economice actuale, aceste investiții sunt un punct luminos într-un tablou altfel întunecat.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Primul tren electric chinezesc din România va circula doar pe anumite trasee

Primul tren chinezesc electric urmează să fie inaugurat pe căile ferate din România. Acesta va prinde o viteză de 160 de kilometri pe oră...

MApN salută decizia Congresului SUA de a vinde României 32 de avioane F-35

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) salută notificarea transmisă de Congresul SUA cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului...

Papa Francisc critică ambii candidați la președinția SUA, îndemnând alegătorii catolici să aleagă „răul mai mic”

Papa Francisc a făcut declarații neobișnuit de critice la adresa ambilor candidați la președinția SUA, sugerând că aceștia au poziții „împotriva vieții”. Într-o conferință de...
Ultima oră
Pe aceeași temă