24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSănătate"Febra leneșului" se extinde în Europa. Nu există tratament și nici vaccin

„Febra leneșului” se extinde în Europa. Nu există tratament și nici vaccin

Virusul se transmite prin înțepături de insecte și a fost adus de călători din America

Virusul a fost identificat ca fiind cauza unor focare mari în regiunile amazoniene unde se știa că există, precum și în noi zone din America de Sud și Caraibe, notează euronews.com.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a emis un avertisment cu privire la creșterea numărului de infectări în America, dar și în Europa. În iunie și iulie anul acesta, 19 cazuri de boală cu virusul Oropouche, denumită și „febra leneșului”, au fost raportate pentru prima dată în țările europene. Au fost 12 cazuri în Spania, cinci în Italia și două în Germania. Optsprezece dintre cei infectați au călătorit în Cuba și unul în Brazilia, potrivit CDC.

Simptomele sunt similare cu cele ale altor boli tropicale precum febra Dengue, virusul Zika sau malaria.

După o perioadă de incubație de 3-10 zile, pacienții se confruntă cu un debut brusc de febră, frisoane, cefalee, mialgie. Alte simptome ar putea include durere retroorbitală, fotofobie, vărsături, diaree, oboseală, erupții și dureri abdominale, mai avertizează CDC.

Majoritatea se recuperează, deși unii pot avea simptome mai severe, cum ar fi sângerare, meningită și encefalită. Este rareori fatală, deși există rapoarte recente despre decesele a doi tineri sănătoși din Brazilia.

Nu există vaccinuri pentru prevenirea infecțiilor și nu există medicamente disponibile în prezent pentru a trata simptomele.

Boala a fost numită „febra leneșului”, deoarece oamenii de știință care au investigat-o, au găsit-o într-un leneș și credeau că aceste animale răspândesc virusul.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Recviem în Klaus bemol – Academia Catavencu

La Cotroceni a avut loc recent ceremonia de decorare a sportivilor români. Președintele României, domnul Klaus Werner Johannis, i-a felicitat și le-a spus...

Patronatele contestă ediția 2024 a programului Start-Up Nation din cauza lipsei de claritate și a finanțării generale

Unele patronate din România își exprimă îndoielile privind succesul ediției din acest an a programului Start-Up Nation, invocând lipsa de claritate din partea Ministerului...

Septuagenar arestat preventiv pentru că a oferit unei minore de 15 ani droguri, în schimbul unor favoruri sexuale

Un bătrân de 71 de ani, din judeţul Bistriţa – Năsăud, a fost arestat preventiv, sub acuzația că a oferit droguri unei fete de...
Ultima oră
Pe aceeași temă