14.4 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDeficitul bugetar depășește 4% din PIB după creșteri accelerate ale cheltuielilor în...

Deficitul bugetar depășește 4% din PIB după creșteri accelerate ale cheltuielilor în primele șapte luni ale anului

Veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o creștere de 15,1% în primele șapte luni ale anului. Evoluția a fost depășită de creșterea cheltuielilor, care au urcat cu 23,2%, ceea ce a dus la depășirea pragului de 4% din PIB pentru deficitul bugetar, situându-se la 4,02%.

Veniturile în iulie au avansat cu 23,7%, în timp ce cheltuielile au crescut cu un impresionant 35,8%, alimentate în principal de majorările semnificative ale cheltuielilor de personal, care au crescut cu 28,6%, și de costurile cu bunuri și servicii, care au sărit cu peste 30%, într-un context în care inflația s-a menținut la 5,4%.

La începutul anului, autoritățile prognozaseră o creștere a veniturilor cu 10% și a cheltuielilor cu 12%, dar până la finalul lunii iulie acestea au depășit așteptările, crescând cu 15,1% și, respectiv, 23,2%.

În ciuda unui deficit de 7 miliarde de lei în luna iulie, sub media de 10,2 miliarde de lei a primelor șapte luni, ritmul de îndatorare a încetinit în această lună.

Totuși, istoria execuției bugetare arată că cele mai mari cheltuieli se fac în ultimele luni ale anului, ceea ce face improbabilă atingerea obiectivului guvernamental de a încheia 2024 cu un deficit de 5% din PIB.

Deficitul ar putea sări de 7% din PIB

În prezent, prognozele indică un deficit care ar putea depăși 7% din PIB, dacă nu chiar 8%, așa cum avertizează Consiliul Fiscal.

Pentru a diminua deficitul, guvernul ar putea recurge la amânarea unor plăți la finalul anului, similar strategiei din 2023, când deficitul cash a fost limitat la 5,6% din PIB, în timp ce deficitul ESA s-a situat la 6,6% din PIB.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Bijuterii care au aparținut Mariei Tănase, scoase la licitație

Piese din colecția celebrei cântărețe Maria Tănase vor fi scoase la licitație marți, 17 septembrie, în cadrul evenimentului „Something Old, Something New, Something Blue”,...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...
Ultima oră
Pe aceeași temă