16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNou proiect de lege simplifică obținerea certificatului de atestare fiscală pentru vânzarea...

Nou proiect de lege simplifică obținerea certificatului de atestare fiscală pentru vânzarea imobilelor

Într-o inițiativă recentă, Guvernul a propus modificări semnificative pentru obținerea certificatului de atestare fiscală, document esențial pentru vânzarea imobilelor.

Acest certificat, emis de ANAF, confirmă dacă vânzătorul a îndeplinit toate obligațiile fiscale și, dacă este cazul, specifică datoriile către bugetul de stat, notează Ziarul Financiar.

Modificări importante în proiectul de lege

Potrivit proiectului de lege, cererea pentru certificat poate fi acum depusă online, iar termenul standard de eliberare este de maximum 3 zile lucrătoare. În cazuri mai complexe, acest termen poate fi extins. Cererea poate fi realizată prin trei metode:

  1. Spațiul Privat Virtual: Utilizatorii pot solicita certificatul după autentificare.
  2. La sediul Administrației Finanțelor Publice: Se poate depune o cerere standard direct la ghișeu.
  3. Prin poștă: Se trimite o cerere scrisă, cu confirmare de primire, către organul fiscal competent.

Certificatul eliberat este valabil timp de 30 de zile, iar pentru persoanele fizice neimplicate în activități economice, valabilitatea poate fi extinsă la 90 de zile.

Condiții de eliberare

ANAF va refuza eliberarea certificatului în două situații principale:

  • Datorii fiscale: Dacă vânzătorul are datorii neachitate, certificatul nu va fi emis.
  • Inspecții fiscale în curs: Eliberarea certificatului va fi suspendată până la finalizarea inspecțiilor fiscale în curs.

Această reformă vizează eficientizarea procesului și reducerea birocrației, facilitând astfel tranzacțiile imobiliare pentru toți contribuabilii.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă